С теорията за потопа развиваме подводен туризъм в Черно море

Идеята е на подводни археолози от БАН
Обновена: 26 юни 2011 16:14 | 26 юни 2011 07:43, Екип на Dnes.bg
118

 

Може ли Черно море да се превърне в „мека“ на подводния туризъм? Учени от Института по океанология при БАН смятат, че това е реално постижимо.

Според ръководителя на секция „Подводна археология“ в института проф. Петко Димитров, ако бъде популяризирана теорията, че описаният в Библията потоп е станал край Черно море, страната ни ще привлече много туристи.

Той предлага да бъдат обособени т.нар. подводни музеи, до които да се слиза със специални туристически лодки. Ученият споделя, че тези зони трябва да бъдат защитени със закон и е необходима охрана, защото находките на морското дъно често са разграбвани от иманяри.

Засега обаче идеята му не среща подкрепа от институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
3
 
! Отговори
иво преди 12 години
Идеята не е лоша, ама е нещо бледа. А , що не асфалтираме морето и не направиме писта за Формула 1,а?
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а за тези който ТРАЛЯТ ЗА КАЛКАН ПО ВАРНЕНСКОТО И КАВАРНЕНСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ВИЕ ОТ ШЕФОВЕТЕ НА ИАРАИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВА КУЛТУРИ
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък знам че потопа е станал в Охридското езеро, и няма как да не е истина
92
2
 
2
 
! Отговори
дан преди 12 години
ехааааа, тук между коментиращите има големи "професионалисти и разбирачи"...незнам само дали са виждали някога морето...е, ако не са го виждали не е зле да почетат преди да пишат, но нали са *** и това немогат да направят
91
10
 
2
 
! Отговори
Ishmael преди 12 години
Нищо от написаното в библията не е истина... но вярващи будали вси ще се намерят.
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЪРВО ОПРАВЕТЕ ТУРИЗМА НА СУШАТА ПЪК ТОГАВА ОПРАВЯЙТЕ ПОДВОДНИЯ
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СПРЕТЕ ТРАЛОВЕТЕ В ЧЕРНО МОРЕ
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е Бермудския триъгълник и американските градски легенди с такива приказки се лъжат балъците да харчат пари на вятъра!
87
12
 
9
 
! Отговори
с гаранция преди 12 години
Заповядайте на подводен туризъм, край Созопол, в Черно море. Там с гаранция ще откриете: 11 показалеца на Йоан Кръстител, 12 негови глави, 7 броя негови челюсти, 4 рамена, 9 ръце и 8 палеца.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TheMadHatter, получи се нодоразумение.Първо, не съм Петко Димитров. За него и проучванията му с американците научих от книгата на Боно Шкодров от където са и цитатите.Второ, мението #75 с обидата към теб не е мое. Мои са 60,61,63,65,68,83. Той както и аз не сме сложили име и мненията са излезли от Анонимен.
85
4
 
9
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
За Златарски съм чувал доста лоши неща, за това как му е диктувано от Москва и т.н.А има доста основателни хипотези за това, че българите са били всъщност траки. Не знам и не мога да се изкажа, казвам какво съм прочел от тук от там. Има доста логика в това. Целта на науката е именно в това да се изправи срещу догмата и да внесе светлина. За тази цел обаче са нужни свободни умове. Чрез научния метод някои хипотези се превръщат в теории, някои умират безславно, но всички те подлежат на редакция
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
момчето което говори с морето....................ех че хубаво беше едно време защо опропастихте всичко бе господа политици............върнете се назат и вижте как направихте всичко на пуштиняк в българия за тези 20год
83
4
 
10
 
! Отговори
минувач преди 12 години
Подводните туристи ще търсят Ноевия ковчег,който в по- новата история е известен като Бойковия.Естествено ще го намерят около Созопол.Град,който ще се окаже и центъра на Вселената.
82
2
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Анонимен (Димитров) доста интересен труд, но е хипотеза, няма научен консенсус, а асоциацията с библейския потоп си е чиста проба спекула, къде са ти доказателствата. Така, че да ти се връща ***. Няма абсолютно нищо лошо в това да има колкото се може повече туристи, не се закачам за това ако не си забелязал. Приятен ден :)
81
3
 
6
 
! Отговори
една преди 12 години
Моля, някой да ми обясни какво означава "потопът е станал в Черно море". Мисля, че ако наистина е имало такъв, за него казват, че бил Всемирният потоп ?!? И друго, не искам да се правя на спец, но на видеото от морското дъно видях само някакви промишлени и др. ***. Това ли ще гледат туристите? Яко!!
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TheMadHatter, много неща ако не цялата история за българите и техния произход не само се пренебрегва, а умишлено се изопачава от научния свят. Запитай се защо.Защото митът за древната гръцка цивилизация ще се срине, а и от там много други митове и легенди. За съжаление шайката на Златарски и Иричек нанесоха изключително тежки удари върху древната история на българите. Сега вече е много трудно да се разбиват наложени догми. Всеки който се осмели, среща присмех, подигравки и изолация...
79
3
 
4
 
! Отговори
HADES преди 12 години
Какъв потоп?!?! Кви 5 лева? Кой *** ще се върже на тая глупост?!?!? И това ли ще ни е рекламата?!! Ако някой си мисли, че хората ще си счупят краката да ходят при лунатици, които си мислят че преди 4 хиляди години е имало потоп и той е станал точно ТУК?!?!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а сероводорода???
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затворено с мантинели е републиканското шосе Аркутино-Дюни.Кой има право да затваря панорамен път край морето и да вреди на българския туризъм?Кой се разпорежда като че ли България му е бащиния?Св.Тома (Главбулгарстрой), Дюни или Каваците са платили, за да не ги безпокоят туристите пътуващи край морето?
76
0
 
2
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Не виждам къде е Димитров тук :) Май се е добавил сам :)*** означава "човек, който не се интересува от политика"Целувка Анонимен