С теорията за потопа развиваме подводен туризъм в Черно море

Идеята е на подводни археолози от БАН
Обновена: 26 юни 2011 16:14 | 26 юни 2011 07:43, Екип на Dnes.bg
118

 

Може ли Черно море да се превърне в „мека“ на подводния туризъм? Учени от Института по океанология при БАН смятат, че това е реално постижимо.

Според ръководителя на секция „Подводна археология“ в института проф. Петко Димитров, ако бъде популяризирана теорията, че описаният в Библията потоп е станал край Черно море, страната ни ще привлече много туристи.

Той предлага да бъдат обособени т.нар. подводни музеи, до които да се слиза със специални туристически лодки. Ученият споделя, че тези зони трябва да бъдат защитени със закон и е необходима охрана, защото находките на морското дъно често са разграбвани от иманяри.

Засега обаче идеята му не среща подкрепа от институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Subsequent work has been done both to support and to discredit this hypothesis, and archaeolog
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Луди шапкарю, ти си ***. Коментарите ти показват единствено колко не си запознат с тези научни теории, кой, кога и къде ги публикува и най-важното - как се гради туризъм. Гърците от един камък правят забележителност, а тук при повече възможности за исторически "истории" самите българи роптаят. Вземи се поинтересувай и след това коментирай.
73
4
 
2
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Дам подобен труд наистина е публикуван, в миналото, но връзката м/у Черно море и библейския потоп е хипотетична и е пренебрегната от научния свят, т.е. този труд не потвърждава по никакъв начин, че приказката за лека нощ описана в библията се е случила. Това дори не е целта на труда. Все пак благодаря, че цитира източника. Това му е хубавото на научния метод, че можеш да проследиш бързо информацията до източника. Наистина има какво да се види в Черно море, подобно на средиземно, Нои го няма само
72
0
 
7
 
! Отговори
$ преди 12 години
Не знам потопа в библейски времена къде се се случил, но в България настана, когато кьораво и сакато станаха политици.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко това няма да стане, докато българските туроператори, хотелиери, ресторантьори - т.е. всички работещи за туризма не разберат, че туриста е цар, а не бързата печалба. Че най-важни са доброто обслужване, чистотата, коректните оферти... Дали туристите, които бяха излъгани от хотелиерите, че има басейн /законен/ към хотела ще се върнат в България? Същите туристи с колко ли чавека ще споделят лошите си впечатления от България? Това не е туризъм, ноевия ковчег да открием, няма да ни помогне.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са резултатите от проучването на български, руски и американски учени, хора работещи в истински институти, а не в БАНя по чехли.
69
4
 
1
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Чинията на Нои :) Да не е ченето?! Какво ли няма да направите за да обосновете библейските глупости господа! Това как се е образувало Черно море по какъв начин се свърза с библията не ми става ясно. Спекула, жалка при това. Чинията на Нои... продайте я на американските теоретици на "интелигентния дизайн" И те са като вас такива сладури. Публикувай я тази "теория" в който и да е от научните журнали, предизвиквам те , два пъти те предизвиквам. Но няма да го направиш нали?!
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Възбудени от резултатите на Димитров и с нараснал интерес към проблема, Райан и Питман с готовност се отзовават на отправената към тях покана от Института по океанология П.П.Ширшов в Москва, за съв-местно изследване с руски учени на радиоактивното замърсяване на Чер-но море вследствие катастрофалната експлозия на Чернобилската атомна електроцентрала - едно съвсем различно по тематика изследване. За това съвместно изследване те осигуряват уред за спътникова навигация и сонарно устройство. Изследването е извършено с руския кораб Акванавт, с научен ръководител - покойния вече Казимир Шимкус. Наред с другите изследвания е направено и сонарно сканиране на дълбочина около 10 м в пластовете под морското дъно. То дава възможност да бъде регистрирана старата брегова линия, когато Черно море е било сладководно езеро със значително по-малка акватория от сегашната. Също така е регистрирано и старото русло на р. Дон, чиято делта е била на юг от Креченския пролив. Направени са серия сондажи, чиито анализи потвърждават изследванията на Димитров, но с известно различие във времето на датировката. Анализите са на Глен Джоунс от Уудхолския институт, направени с мас-спек-трометров ускорител. Тази датировка определя времето, в което е станала геологическата катастрофа в бившето сладководно езеро и заливането му със солени океански води 5600 г. пр. н. е. Според Райан и Питман, в Черно море се влива двеста пъти повече вода, отколкото днес се лее от Ниагарския водопад в продължение на ...поне триста дни..., като основните факти, свързани с откритието на Райан, Питман и Димитров, са следните:- Черно море преди 7600 години е било сладководно езеро със значително по-малка акватория от сегашната. В неговите околности е имало богат растителен и животински свят. Има основание да се пред-полага, че в неговите околности е съществувала и най-древната човешка цивилизация.- Разликата в нивото на сладководното езеро и Мраморно море, които са били разделени от планинския масив на Сакар планина, е била около 120 м. Т. е. нивото на Мраморно море и Световния океан са надвисвали застрашително, вероятно няколко хилядолетия, над долината на сладководното езеро, която с течение на векове все повече придобивала образа на Митичния рай.- Геокатастрофата, станала преди 7600 г. в Черно море, е унищожила флората и фауната на сладководното езеро, както и на залетите от солената вода околни територии. Главно следствие от тази геологична и биологична катастрофа е образуваният слой от черна кал на дъното на морето, а така също и заразяването на водите му със сероводород.- Геологичната катастрофа и негативните екологически последи-ци са причинили стрес и миграции и са най-вероятната и основателна причина, поставила началото на легендата за Ноевия потоп.- Катастрофата е оставила археологически доказателства, запе-чатани в дълбочините на морето, покрити с дебел слой тиня и консер-вантна сероводородна среда.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Познавам водолаз, който е участвал при тези обдухвания. Извадили са страшно много артефакти, но всичко е било следено от службите и каквото са извадили е качвано на хеликоптери и директно за Москва. Организациятя на това проучване е било като на секретна операция.
66
0
 
8
 
! Отговори
веднага ивдаме преди 12 години
чакайте ни ! Само,че той потопа не е в черно море ,а на сушата в България !
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През следващата 1985 г., по споразумение с проф. В. С. Ястребов - директор на Института по океанология в Москва, Димитров изследва с подводницата Аргус древните брегове на Черно море срещу българските териториални води. На дълбочина около 100 м след обдухване на дебелия слой тиня, върху долния слой от пясък и глина Димитров открива важен артефакт, предшестващ катастрофата - Чинията на Ной.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох това съм го чел "Noahs flood", това е книга не е научен труд и не е теория. Ако аз напиша книга за летящите прасета, това не превръща моята спекула в теория. Какви са научните доказателства, кои са научните трудове, защото в този увод не са посочени референции. Мога да вярвам на този увод колкото и на библията, корана, талмуда ... Както и да е ако повториш една лъжа хиляда пъти тя става истина. Отчайвате ме колеги от БАН (не всички)
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изследванията на Димитров започват в средата на седемдесетте години и през1979 г. той вече е защитил дисертация в Института по океано-логия в Москва, посветена на старите брегове на Черно море Представе-ните от него научни данни говорят за геокатастрофално събитие, станало в Черно море. Подобно на Рос и Дегенс, Димитров прави голям брой сон-дажи на морското дъно като особено внимание отделя на черния слой тиня или сапропелите, както ги нарича той, и ги определя като продукт на катастрофата. През
62
2
 
0
 
! Отговори
do 54 преди 12 години
na balgarski pi6a beee ne vi vikai papunqk za6toto az pravq mnogo za rodinata si za razlika ot teb da jivee balgarskiqt narot!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 18 октомври 1961 г. Бил Райан за първи път се докосва до проб-лемите за потопа в Черно море като участник в изследователската експе-диция на кораба Чейн. Тогава той, току-що завършил колеж, отговаря за електронната апаратура. Показанията на уредите за морското дъно на Босфора са изненадващи дори за турските специалисти, които са на борда на кораба. Уредите чертаят древното корито на Босфорския канал, в което водата е изваяла серия водопади и ями, увеличаващи своята дълбочина по посока на Черно море. Този факт привлича и трайно задържа интереса на Райан, възбужда мислите му за митичния Рай и древния Потоп.През месец август 1970 г. Райан е ръководител на експедиция за дълбоко морско сондиране в Средиземно море с кораба Гломар чалънджър. Резултатите от изследванията показват, че преди около пет ми-лиона години Средиземно море е било затворено, почти пресъхнало море. Планински масив в зоната на Гибралтар е отделял като язовирна преграда Атлантическия океан от сухата долина на Средиземно море. В един мо-мент Гибралтарската стена се срутила катастрофално и солената вода на Световния океан нахлула в Средиземноморската долина с мощта на хиляди Ниагарски водопади.Съвсем естествено е, при този резултат, в следващите изследвания на Райан да се включи и друг изследовател - Уолтър Питман. Сътрудничеството между Райан и Питман води началото си от 1962 г. Оттогава и досега те са колеги в Обсерваторията по геология ЛамонтДохърти - из-следователски център, част от Колумбийския университет в Ню Йорк. Един от проблемите, които тогава решава Уолтър Питман, е реконструкцията на разделянето на континентите Африка и Европа в течение на последните двеста милиона години. В 1971 г. Райан и Питман имат непосредствен контакт с Джон Дюи, млад англичанин, изследващ магнитните ано-малии на морското дъно. В един от детайлите на това изследване, отнасящо се за период от преди милиарди години, фигурира и съдбата на пла-нинския масив Родопи в България. Тримата учени си поставят за цел да разкрият еволюцията на Алпите - относително млада планинска верига, разпростираща се в почти непрекъсната дъга през южния край на Европа и Азия, включително Родопския и Странджанския планински масиви. Обект на тяхното внимание е и Черно море, което би могло да има сход-ство с вече изследвания проблем за Средиземно море и Гибралтар. Приблизително по същото време в списание Сайънс са публикувани резулта-тите от изследването на Дейвид Рос и Егон Дегенс с кораба Атлантис II в Черно море. С техния екип геолози и химици от Уудхолския океано-графски институт на нос Код, Масачузетс, са направени много сондажи на дънните *** по цялата акватория на Черно море. Резултатите нав-сякъде са почти еднакви по отношение на най-горния слой: черна кал с растителни и животински останки, която отделя сероводород и метан.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цитат от книгата "Писмените знаци на българите""Тезата за потопа в Черно море е разработена от Уилиям Райан, Уолтър Питман и Петко Димитров. Накратко историята на откритието е следната: Уилиям Райан за първи път участвува в океанографско изслед-ване на Черно море през месец октомври 1961 г. Подробности за това из-следване, както и за по-късното сътрудничество с Уолтър Питман и Петко Димитров, са представени в книгата Noahs flood, 1998, New York и в нейния превод и издание на български език - Ноевият потоп. Новите научни разкрития за събитията, които промениха историята. В българското издание на книгата (изд. Славена, 2000 г.) са добавени още две глави: Черно море - ключ към загадката всемирен потоп от проф. Петко Димитров - Институт по океанология БАН, гр. Варна и Библейският потоп, Черно море и археологията от Иван Иванов - праисторик от Ар-хеологически музей в гр. Варна. "
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-скоро с простотията и невежеството ще се изложим пред целия свят...В кингата на Боно Шкодров "Писмените знаци на българите" вместо увод е представена подрбно тази теория, както и изследователските проучвания съвместно с американски учени...
58
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
Ей папуняк пиши на български бе !
57
2
 
3
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Не бе пич смешно ми е, че тия в БАН си ги приказват с оная част на тялото, с която завършва хранителния процес. Така се прави антинаучен труд, а не научен труд. Господин академика го моля да публикува теорията си в някой международен научен журнал, където теорията му ще бъде анализирана от анонимни учени. От сега предвиждам какво ще се случи. Първо това не е теория, не е и хипотеза, не е и идея, а чиста проба спекула, с която се цели да се измамят потенциалните рибки от запад. За смях отново БАН
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
54 много патриотично ама парите побъркаха народа