Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
15
 
! Отговори
да преди 12 години
Какво да се прави-съдийте са били някой мръсни потурнаци.....***....!!!Къде е -ВСС,да си размърдат задниците-*** ***!!!
152
2
 
20
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
Евала, брате. Ей така трябва. Какво ще правиш в тая скапана страна още?! Ти си си турчин, с турско име, с турско самосъзнание. Мястото ти не е в БГ. Но трябва да увлечеш и други с тебе. Колкото повече - по-добре. Да стане масово явление. Както 89-та, но доброволно. Пожелавам ти успех и повечко хора да привлечеш. Само едно те моля - на избори да не идваш в България на екскурзия. Лек път ти желая и да не забравиш - цялата рода да вземеш и селото, ако може.Ей, най-после ще си тръгват.
151
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
работя от време на време в тетевенскте помашки села(Глогово, Градежница, Бабинци), искам да ви кажа че хората там се възприемат за българи, мюсюлмани са(слабо религиозни), имената са от типа Усин, Алина, Русин, Младен, Алдин, Авиза и сега не мога да се сетя за други, фамилиите всичките завършват на -ОВ/А! Нищо турско няма в тях!!!
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
decata koito se ragdat trqbva da sa s Bulgarski imena purvoto ili familnoto kakto e amerika naprimer ako e misilmanin nikolai misolmanska familiq ili purvboto da e misolmansko familiqta bulgarska .moge i drugo iskash li da stane6 bulgarin hristiqnska religiq -pravoslavna
149
0
 
13
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
Това, че ще се окажеш от българското гражданство си е твой проблем. Гадното е, че си използвал тези документи, за да отидеш там. За българските турци в Турция хич си нямаш понятие. Работя с турци повече от 10 години и пътувам до там често. Повечето са с двойно гражданство и си носят турските имена. Но те не плюват по България като теб. Имали са много по тежка съдба и са били подложени на тормоз по татово време. Много се далече дори от тях, жалко е. Тези хора имат чест и достойнство, но ти не.
148
17
 
2
 
! Отговори
Амед Али преди 12 години
сус бре,бугара,как ша сменя имена,правоверни мусулмуна се,едеин Аллах и Мохамед негов пророк,сус бе,сектимини
147
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на съда в Златоград
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 146, много правилно мислиш, щом се самоосъзнаваш като турчин българско гражданство не ти трябва!
145
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да се радват, че искат да се именуват българи, ги цакат - типично по нашенски. Първата работа на всеки емигрант в САЩ е да си поамериканчи името - сам, доброволно. И се чувства американец - това звучи гордо. Кога да си българин ще звучи гордо, бе родолюбци?
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Договорката на *** с Доган лъсва на най-неочаквани места.
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
помаците са българи, имената са им мюсюлмански, породено от тяхната религиябългарите които сме християни в повечето случаи имаме християнски именане липсват и българи(независимо от вярата им) с чисто български именана турците и на гърците много им се иска да изкарат помаците отделен народ, но са сгрешили жестоко
142
1
 
9
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
Истината е ,че са по добре приети на запад със български имена и вече не им пука за борбата им за имена. Правилно са ги отрязали...нека се знае кой българин и кой турчин. Едно време като им смениха имената един куп атентати станаха...нали бяха с бг имена...никой нищо не можеше да им каже!
141
1
 
11
 
! Отговори
p преди 12 години
Турски съдии не позволяват на своите турци да си сменят имената на български ... и все пак ако искам и Щайга ще се казвам нямат право да ги спират.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Радвам се на мъдрото решение на съда.Това е маневра на *** припознали се като турци,които отивайки в Италия,Франция или в която и да е западна страна вече спокойно могат да правят каквото им скимне и никой не може да каже че са ***,защото си имат "извинителна"бележка.
139
1
 
3
 
! Отговори
do-137 ot hristianka преди 12 години
Извинявaй, Бай ти Тошо бешe прocт тъпaнар. Bolshivik+Revolucioner=*** Nizshe stoiashto bolshinstvo unishtojilo cialo pokolenie ot choveshka inteligencia !!!Tova biaha bolshivikite, prostashki revolucionen pozor zapochnal ot Rusia.
138
0
 
9
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ДОКАТО на власт беше предишното правителство (което се доминираше от БСП), се насърчаваше смяната на имената на мюсюлманите в Родопите с български такива. Инициативата беше тяхна собствена, а институциите само ги улесняваха, опростявайки формалносите и съкращавайки сроковете. Подобна тенденция, с приемане на българси имена, се забелязваше и в други райони, но особено в Добруджа - Варненска и Добричка области.Сегашното правителство - под силното давление на Евро-Атлантимеските си партньори - прeкрати тихомълком тази практика. Сега вече е изключително трудно, почти невъвможно, някой мюсюлманин да възстанови българското си име - даже и много големи рушвети не помагат - както казват многобройните кандидати да го направят.
137
2
 
4
 
! Отговори
бухаха преди 12 години
е те може да искат през 3 години да си сменят имената..един път от български на турски после обратно както им изнася в случая...
136
3
 
6
 
! Отговори
do144 преди 12 години
A s kakvi dokumenti da sim kato sim roden v bulgaria ?! Vajnoto e ,4e v dokumentite mi imenata mi sa TURSKI ! A bulgarite v TURCIA s kakvi dokumenti sa , da ne bi da sa i bg. dokumenti ?! Skoro 6te se otkaja ot bg. grajdanstvo !
135
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Ето това е да си *** който е на смяна!След време пак могат да искат да си възстановят турските имена!
134
0
 
4
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
Стой си в Германия и стига сте плювали. Тези българи в Турция са или българи за Европа или турци за Турция. Никой не ви отказвал работа, аз поне съм работил с тях. Проблема ви е, че няман необходимата квалификация и образование. И още неща - много *** се пишат и те турци, а за тях не ми се говори. В България турците не са толкова много, повечето са българомохамедани. По твоята логика, то тогава и всички турци да се прибират в Турция. Не става така. В Германия с български документи ли си...