Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
помаците са българи по етнос, а бг турците са българи по националност. вторите етнически са турци или османци. след като има българи католици и протестанти, има и българи мюсюлмани. и след като има българи от арменски произход, има и българи от турски произход. Пак казвам, ако бяхме нормална държава, щяхме да си защитаваме сами нацията, а не да се ругаем едни други. с *** като дпс и атака и разни крайни лидери и ходжи, нация нама да може да има, а от нас зависи!
172
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и всичко това е защото в България няма и никой не иска да има национална доктрина. Едните плюят държавата, че били мюсюлмани и не си знаят корените, ама боб хвърлят, като трябва да излязат в чужбина с бг имена, а другите карат по стария *** руско-сръбски обичай за православно братство и че за да си българин, трябва да си православен. Ако имахме нормална и икономически независима държава, която си защитава нацията, хората сами щяха да се наричат с гордост българи. Затова има атаки и дпс-та!
171
2
 
3
 
! Отговори
Якоруда преди 12 години
Турци, помаци, горани, торбеши, босненци, булгари от Казан, албанци, чеченци и много други са братя по религия. Разбира се че това е трудно да се разбере от някои поради средата ( ксенофобска) в която са отраснали.Братските взаимоотношения не трябва да възмощават никого. Казваме че помаците са българи но постоянно ги псуем и ругаем и така братсвото остава да си е само химер.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ставаш част от българската нация. етнически може да си арменец, турчин, всякакъв. Това е така навсякъде по света - може да си босненец етнически, но като получиш турски паспорт, получаваш турска националност. може да си индиец, ако например се родиш във Великобритания, ставаш британец. На паспорта ти не пише индиец. А си опира до човека доколко си пази етническите корени, и обратно - доколко плюе по родната си държава и казва, че само имал паспорт. Паспортите се дават и вземат.
169
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
от 190 коментара - 100 не стават! първо - няма нещо като българско гражданство, освен в пробитите тикви на комунистите (имаше югославско и съветско). има национална принадлежност - националност. На всеки паспорт го пише - nationality! гражданство и селянство са термини, определящи в кой град/село живееш. Има Bulgarian nationality, Greek nationality и т.н. Оттам нататък, етнически може да си нигериец, китаец, ако си роден тук или си придобил по натурализация качеството - получаваш националност!
168
1
 
1
 
! Отговори
АДИ преди 12 години
Правилно е постъпил съда, всички турци искат и български имена - когато вършат престъпления да са с българско, когато друго с турско - ай сикрит в киреча - тея били дърти. Кат били млади се молили да са Хасан и Гюлфие, сега кат изперкали друго им хрумнало и много е важно с тях да се занимаваме.
167
1
 
3
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
до 177 - Този случай не го знаяНо преди десетина години, някакъв *** който играеше в истанбулски футболен отбор, прие турско гражданствоВеднага му смениха именатаПримерно ... от "М'беле" стана "Хюсеин"
166
6
 
1
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
Значи всички франски грацдани са с задължителни френски имена , като Зинедин Зидан Карим Бензема и Хатем Бен Арфа които също са френски имена. По голямо животно от балканеца няма . както и турските така и Български или Сръбски закони. все един дол дренки.
165
1
 
3
 
! Отговори
Do Koнтраатака преди 12 години
пост 173..Добре тогава защо не са им позолили да си сменят на български, това е твоята логика. Само да добавя... Роден в турция турчин-арменец Хранк Динг. Да си чувал турско име Хранк..
164
1
 
13
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Сидерееее, вече 2 години сте на власт с БорисовТова ли ви е власта, турски продажници ?
163
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до тюрк, абе какви братя са ви помаците бе, те са първите които биха ви изклаликакто сърбите се опитват да създат народ македонци, така и гърците се опитват да създадат народ помаци, турците използват религията за да накрат помаците да се мислят за турци! ПОМАЦИТЕ СА БЪЛГАРИ!!! и както християните българи така и мюсюлманите българи са се били рамо до рамо през войните за освобождение и национално обединение на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!
162
2
 
9
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Конституцията на Турция е категорична :" ВСЕКИ РОДЕН В ТУРЦИЯ, Е ТУРЧИН "Конституцията в Турция е категорична :" ИМЕНАТА НЕ МОГАТ ДА ПРОТИВОРЕЧАТ, НА ТУРСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ "
161
3
 
19
 
! Отговори
до 165 преди 12 години
Българите родени в Пуйка са с турски имена. Нямаш право да имаш друго освен турско. В България няма проблем за турчина да има турско, то не е и турско, а арабско име. Провери. Църквите там нямат камбани - да не смущават покоя на мангалята. Тук хаджата вие сякаш го еб.т от минарето. Не стига това ами и високоговорители пускат. България е по-демократична.
160
11
 
4
 
! Отговори
TURK преди 12 години
VSI4KI MYUSLYUMANI SA BRATQ. TAKA 4E POMACITE SA NA6I BRATQ, BEZ ZNA4ENIE ZA KAKVA NARODNOST SE OPREDELQT. NIE DARJIM VINAGI NA TQH.
159
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tия пак плачат да ги съдят в Страсбург.А на онзи човек(не му помня старото име)как му разрешиха да се кръсти Манчестър Юнайтед?
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
40vek koito si prodava du6ata tolkova lesno nema faida ni za turcite ni za balgarite ot nego i ne go pravqt za parvi pat
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Можеш да си смениш името при всички положения освен ако не е за да прикриваш престъпление така че не разбирам защо "нашият" съд в района действа по този начин и то не за първи път !
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 165, българите в турция, македония, сърбия, гърция и румъния не трябва да идват в българия, трябва България да отиде при тях
155
0
 
5
 
! Отговори
do 159 преди 12 години
ne stava vupros za bg. turci v Turcia , a za bulgarite rodeni v Turcia ,koito sa s bulgarski imena i samosaznanie , za6to ne si doidat v bulgaria ?! Vij ot bg. turci okolo 200 000 sa oti6li v Turcia i jiveiat tam ! Neka i bulgarite rodeni v Turcia da doidat v bulgaria , nali se samoopredeliat kato bulgari , kakuv *** tarsiat v Turcia 6tom sa bulgari ?!
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvo da pravqt tezi hora:) ako sa turci gi mrazite ako sa bylgari ne gi priemate