Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не ги разбирам такива хора, които си сменят имената, независимо дали са български мюсюлмани, ли са такива, които от газария го правят. Цял живот носиш 1 име и изведнъж да го смениш заради религия...абсолютни фанатици.
132
5
 
3
 
! Отговори
STIGA GLUPOSTI ! преди 12 години
Do vsichki diktatori !!!Vseki ima pravo da si smeni imeto ! Spored numerologiata kasmeta na choveka e svarzan s imeto i toi e promenliv. Dokato sadbata e svarzana s datata na rajdane zatova tia nemoje da se promenia !Balgarskoto tapanarsko pravosadie DA *** SUPATA ! Hora bez religia bez Bog i lisheni ot mozak ne struvat puknata para.Ne si mislete che sam musulmanka.Znam che tezi hora iskat smianata ot interes, i vapreki tova triabva da im bade pozvoleno zashtoto tova e choveshko pravo.
131
3
 
11
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
Тия ги разправяй на прабабаси ,кавал такъв.При социализма всички работехме и не можеше да си без работа щото полицията те лови и те наказваха.А що се касае след 10 ноември,ми то и ние българите сме без работа.Това сега е диващина ,а не капитализъм.Що не кажеш,че в турските райони където турците преобладават,не ти дават хляб щото си българин и не им говориш на турски ,а да оставим че работа не можеш си намери щото си българин ,а само турчор наемате.
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и съдии ***,как не ви е срам бе,това свободна държава ли е.Да искам аз да си сменя името доброволно и те *** да ми отказват!!!!!Те ще са турци тия съдии.Върховният съд да се самосезира веднага.
129
2
 
19
 
! Отговори
до 135 преди 12 години
Какъв терор, какви глупости. България е достатъчно толерантна по отношение на вяра, език, и т.н. Дори повече отколкото трябва. Нали са турци, повечото помаци така казват, добре с турски имена. Сменили са си имената - тяхно право е. Ама не може на 10-15 години да си сменяш имената според интереса. Когато тръгнаха за Турция бяха турци, сега в Европа сме българи. Имал си българско име сменил си го, а сега изведнъж пак се чувстваме българи. Не става или си такъв или не си. С това не се търгува
128
6
 
2
 
! Отговори
bulgarite 6te преди 12 години
ni nakarat sami da se prinudim da izberem bg . imena ! Znaete li kolko godini bulgarite sa mi otkazvali rabota zaradi turskoto mi ime ?! Zatova sega sim v Germania ! Hubavo e ,4e ne vsi4ki turci imat moiat kasmet da napusnat bulgaria , za6toto bulgarite iskat imenno tova ! V bulgaria vinagi e imalo turci i 6te ima ! V TURCIA za6to ima bulgari , da si se pribirat v bulgaria 6tom sa bulgari !
127
4
 
17
 
! Отговори
АРКАН преди 12 години
Ако Бай Тошо бе завършил докрай започнатото в средата на 80-те,сега нямаше да има проблеми.
126
0
 
2
 
! Отговори
prosto s turski преди 12 години
imena ne mogat da si nameriat rabota , ima prikrita diskriminacia ! Dz si6to 6e si smemia turskoto ime s bulgarsko !
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направиха ни на лиди бе! мине-не мине година и айде-пак смяна на имената си, с български за ЕС ,после с турски за Турция и така до безкрай,според интереса! И все "ВАЖНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НАЛАГАТ ТОВА".нЯМА ТАКИВА РАБОТИ- С КАКВОТО ИМЕ СИ СЕ РОДИЛ С НЕГО ЩЕ СИ И УПРЕШ И КРАЙ!
124
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ясно и браво на съда! тези са гастербайтерите, които като им видят имената в белгия, ги гонят - същите като братя юзеирови. имали са 20 години да си върнат българските имена, но едва сега, като са видели зора, че с турско-арабски имена и българския паспорт не им помага, решили да се правят на българи. отделно през '93 г. са подписали декларация, че се чувстват турци и насила са им сменяли имената.
123
2
 
10
 
! Отговори
ую преди 12 години
''Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.'' Вие не четете ли.Колко пъти ще им сменят имената на ***.
122
3
 
11
 
! Отговори
**** преди 12 години
Повечето хора тук не четът както трябва,в статията пише,че първо са били с български имена,после са ги сменили с турско-арабски,и сега искат пак български,тези какво си мислят,че това е на кьоравия асан фурната,и днес могат да си вземат хляб,а утре питка,тяхната работа няма да стане,браво на съда.
121
2
 
14
 
! Отговори
но комент преди 12 години
за да бъдеш френски гражданин задължително носиш френско име.От там нататък оставям коментарите на вас.
120
1
 
7
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
Една такава смяна на име води до опростяване на дългове, я към държавата ни , я към друга тава, трудно преминаване някаква граница, какво ли не, съда в крайна сметка няма да си играе само. Доста хора са си казвали пред мен за подобна стратегия, и повярвайте не съм срещал различан от българо-мпхамеданин.
119
8
 
3
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Това изобщо неме учудва - в съда са се окопали комунистически ***... а комуниста е безродник и предател по дефиниция :От стенограма на Българското народното събрание за дебатите, водени през 1917 г.Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане (с. Загоричане е едно от най-борческите български села в Костурско, Южна Македония).Д. Благоев: Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин!
118
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 12 години
Добре е турците да носят турски имена, защото иначе човек може да се обърка и да мисли, че турчина е българин пък това няма как да стане. Така ще знаем че турчин ни е министър-председателя например и няма да се чудим що все магистрали строи, метро прокарва и все с турски фирми , или пък че Алексей Петров хич няма руски корен или български, но се гласи за президент.
117
3
 
2
 
! Отговори
контра преди 12 години
Районен съд-Златоград,да се даде на съд !
116
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това семейство следва само интересите си. През 1993 г- е било изгодно да са с турски имена, тогава пътят за Европа минаваше през Босфора, както казваше Доган- Днес вече става все по-неизгодно - България е в Европа, но не мина през Босфора, Доган е в трета глуха, А влизането на Турция в Европа все повече е в сферата на фантастиката.Подкрепям съда - бомби,атентати, политическа изолация заради смяната на имената, а сега - *** ми, дойди ми. Гордейте се, че сте турци, нали затова съсипахте България!
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повече от 20 години в тая страна се води антибългарска политика. Ти си македонски, молдовски или украински гражданин и искаш да вземаш бг гражданство. Години ти трябват. Аз мисля, че трябва да е лесно - за месец-два. България трябва да бъде родина - майка, а не мащеха.
114
3
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Има ли човешко право което да не се нарушава в България-включително правото на име?