Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
0
 
! Отговори
halil преди 12 години
basi pomacite maina,ot pomaka postra6no zlo niama tesa bezvernici
192
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
'Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена'...интересно на родените на български земи в егейско, одринско, ниш, добруджа дали могат да изкарат същия довод през турски, гръцки, сръбски и румънски съдилища?
191
0
 
8
 
! Отговори
Виц преди 12 години
Г-н Съдия искам да си сменя името! -Как се казваш - пита съдията. Станиш Лайнаров-отговаря молителя. -Добре наистина е кофти! Как искаш да се казваш? - Петър Лайнаров.
190
1
 
8
 
! Отговори
до 'помаците� преди 12 години
личи си, че си турчеещ се, ама даже не и турчин, а от османските ***. 1. украински език няма - украинците са руските македонци. помаците не идват отникъде, винаги са били тук и са били християни и богомили. вторитед не са насилвани да сменят религията си. кумани в Родопите никога не е имало, само около скопие и самоков. всички те сега са българи и говорят български, покажи ми един жив куман. никой в средна азия никога не е говорил на арабски! няма нужда да ти казвам кои са кипчаци и огузи!
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига сте философствали човека ще е благодарен един ден на тоя сьдия от цялата шмекерия губи само данокоплатеца от опит знам днеска христо утре други ден пак ще е хасан това по икономически причини
188
0
 
4
 
! Отговори
до гурбетчия преди 12 години
колега, май говорите на различни езици. не става дума за някакви попове и някакви българи християни в турция, говореше се за бг турци, които живеят там и бг им липсва. българите не те определят като враг, това нещо се случи с появата на дпс и онази организация за отвличания и убийства, която бяха създали днешните дпс ПРЕДИ възродитения процес. повтарям ПРЕДИ! защото той е тъпо следствие на *** комунисти, които са следвали *** първопричина на *** терористи! това засегна всички обикновени хора!
187
0
 
5
 
! Отговори
мародер преди 12 години
ами нека тогава'' уважаемия'' съд изрови документи от архивите и да види какви са били имената на хората в този район около 1520г
186
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато беше смяната на имента ми разказаха за случай в Родопите...Една баба едва не се гътнала от мъка,че и сменили името..Имала някакъв талисман дето се предавал в рода и явно от много поколения,та решила да го разпори.....и вътре бил извезан с конци кръст....Дедите на бабата първо са си били българи християни,сменили си вярата,но извезали за спомен на поколенията си тоя талисман,тайно са носили старата вяра....но с поколенията спомена се бил загубил,а талисманът останал...
185
0
 
5
 
! Отговори
какви са тези съдии преди 12 години
Май тези съдии са от турски произход, щом не са им разрешили да си върнат старите Български имена. Това семейсто е разбало че всички които са родом в България трябва да носят Български имена. Кажете в Америка където има толкова много нации защо всички казват че са Американци и се гордеят, а тук се делим , до кога...
184
2
 
1
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Хайде да погледнем философски на този случай. Мюсюлманската религия не допуска стъпки в страни или назад. Наказанието е смърт. От една страна: 1. Няма нищо по-срамно от това българин да носи турско име, 2. Не вярвам,че в този район, по това време,те доброволно са си сменили имената. От друга страна мисля, че съдията е нарушил законите на България, с цел да спази мюсюлманските закони и спаси живота на тези бедни хора. Те ще живеят пак там, няма да емигрират в САЩ.
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука има, тука нема... веднъж ги сменили, после пак искат... абе тия изобщо май и те не са сигурни какви са!
182
2
 
2
 
! Отговори
dp преди 12 години
Нещо не ми е ясно ще за идиотия е да откажеш някому да си смени името следкато той/тя го иска.Не толкова отдавна един се беше прекръстил успешно на "Манчестър Юнайтед",кви са тия "съдии" по тия краища. Но какво пък е прецедентът за тия тук... самов мизерни страни като Англия и щатите има някакво значение, тук усмотрението на някой трътняк в кабинета е къде по-важно.
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдааа...Като зная какво е предимно населението в Златоград /турчеещо се/, мога да предположа, че съдията постановил отказа е някой Реза Мюмюн или Сабри Чехлар... Ба си простотията!Ако се казваш Митка, можеш да станеш без проблем Милена и то напълно законно минавайки през съд, но явно в Златоград читаци има и в съда! Лошооо....
180
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи да им сменят имената на турски няма проблем, но сега като искат да са пак български и не може4.
179
1
 
2
 
! Отговори
DIMATA преди 12 години
ТО ТОВА СЪД ЛИ Е, БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ ДАНО. ПОСЛЕ СЕ СЪРДЯТ НА ЦВЕТАНОВ ЧЕ НАПАДАЛ СЪДА. МИ КАК НЯМА ДА ГО НАПАДА КАТО ТЕЗИ СЪДИЙ ЗАЩИТАВАТ САМО И ЕДИСТВЕНО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ЩОМ СИ КРАДЕЦ, УБИЕЦ, ИЗНАСИЛВАЧ СИ ПОД КРИЛОТО НА СЪДА КОЙТО ЩЕ НАПРАВИ И НЕВЪЗМОЖНОТО ЗА ДА ТЕ ОТТЪРВЕ.
178
1
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 186 преди 12 години
Естествено ,че Бг. ще им липсва , както и на българите родени в Турция ,когато емигрират им липсва родното място т.е. Турция! Това е съвсем нормално ! Мене друго нещо ме дразни ,че в Бг. като се самоопределиш като турчин ,българите те смятат едва ли не за враг на Бг. ! Докато в Турция не е така ,почти през лято съм там и винаги съм говорил с местни българи /родени там и с български имена/,питал съм ги за отношението на турците към тях ,дори и с един поп се бях запознал
177
8
 
3
 
! Отговори
помаците преди 12 години
Помаците са истински турци. Идват от Средна Азия и са потомци на Куманите.Помашкият език съдържа: 30% украйнски,25 Кумански-къпчак, 20 % езика на Огузите, 15 % ногайски и 10 % арабски. До 18 век терим като ``***`` няма. Измислено е от славански изследователи с цел да се откъснат от Мюсюлманската общност и да се предевят териториални притенций за тези земи които са взети от ВИЗАНТИЙЦИТЕ(това трябва добре да се помни от някои). Според тях ``***`` означ. помагач на турците при походи(водач).
176
0
 
3
 
! Отговори
до гурбетчия преди 12 години
както в бг има турци, така и в турция има българи. въпросът е откъде ще го погледнеш. двете нации са свързани, както и етносите. естествено, всички балкански държави карат по стар етнически обичай (Бг е леко изключение), а в Турция, Гърция и Сърбия даже се обвързва етноса с религията. *** питай бг турчин от 10 години в Америка коя държава му липсва и ще видиш ностагия към БГ (с изненада). Просто балканския ни нрав ни кара да не оценяваме какво имаме и да хвалим това, което ни е прогонило.
175
3
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Имам много познати турци в Бг. ,които са ме молили по скайпа : намери ни там в Германия работа ,защото тук с турски имена на работа не ни приемат /отказват ни "най-културно",уж нямали нужда ,пък обява пускат/, в противен случай сме принудени да си сменим имената с български ! Винаги им давам кураж ,че нещата в Бг. ще се оправят ,за да си стоят там в Бг. ! Не може току-така да напуснеш страната си и да угодиш на мнозинството , да не повтарят моите грешки!В Бг. турци е имало ,има и ще има !
174
1
 
0
 
! Отговори
XAIDE DE преди 12 години
IDI CI-ELA CI.DOKOGA 6TE NI PRAVQT NA MAIMYNI.DA CI NOCQT IMENATA POROJDENIE.TE NIKOGA NQMA DA CTANAT ICTINCKI BALGARI,ZA6TOTO NE ICKAT.ETO ZA6TO TE CA TAKIVA/idi ci-elaci/DOKOGA TAKA BRE BRATQ MUCULMANI/DOKOGA 6t ni lajete c pri6tqvkite ci/NE NAM.NEIM VQRVAME.