Жители на Карлово на протест заради Куршум джамия

Хората настояват сградата да не бъде действащ молитвен храм
9 ное 2013 11:00,
60
Жители на Карлово на протест заради Куршум джамия
Куршум джамия. Снимка: Dnes.bg

Жителите на Карлово излизат на протест срещу решението на съда да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Хората са се организирали в социалната мрежа, а в протеста се очаква да се включат и фенове на футболния „Левски”.

Джамията е от 15 век и е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом. Вече 10 000 карловци са се включили в подписка в защита на емблематичната сграда.

Апетитният имот се намира в центъра на град Карлово. Джамията е построена по време на османското нашествие преди повече от 500 години върху носещите колони на разрушения тогава християнски манастир „Свети Спас".

Поводът за масовото недоволство на жителите от подбалканското градче е решение на Пловдивския окръжен съд, с което Куршум джамия и градинката около нея отиват в ръцете на Главно мюфтийство. Община Карлово обжалва съдебния акт на по-горна инстанция.

Хората настояват сградата да остане национален паметник и да не бъде действаща джамия.
„Има опасност да се наруши разбирателството в града между различните етноси и това не е редно нито от морална, нито от историческа гледна точка”, смята кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В Карлово има действаща джамия, а мюсюлманското население в града е едва 5%. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

„Не е редно да има джамия, ще ни бъде безкрайно неприятно”, твърди 58-годишна жителка на Карлово.

„Живея само на 20 метра и сега остава да си взема едно киличме и да се моля”, твърди друг жител на подбалканския град, който излезна на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва ли има нормален човек,кото би понесъл воя на анадолския *** от джамията.
12
6
 
62
 
! Отговори
. преди 10 години
До КарловецКъде е третата църква, ***???Църквите са 2. Достатъчно хора ги посещават. Жалките ти опити за провокация са неуспешни.В градът на Левски няма място за джамии.
11
6
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За по-младите които сигурен съм незнаят, Карлово е родния град на Левски. Егати гаврата.... ще хващаме брадвите. ...... задължително! !
10
10
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турците били разрушили манастира и построили джамия? И какво има да му мислите? Турското робство свърши, така че разрушавайте джамията и възстановявайте манастира! Той няма ли да бъде също паметник на културата, че даже е и по-стар от джамията.
9
5
 
53
 
! Отговори
festan преди 10 години
ТАЗИ ВЛАСТ Е ТОЛКОВА ВРЕДНА И ЩЕ СА НЕОБХОДИМИ ОЩЕ 500 Г ЗА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА НО КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА СЛЕД 50 Г ХОРАТА ЩЕ ГИ Е СТРАХ ДА КАЖАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ ТОВА СТАВА СЪС СЪДЕИЙСТВИЕТО НА СЪДА КОЙТО В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ Е КОРУМПИРАН
8
7
 
64
 
! Отговори
ДОЛУ БСП преди 10 години
Когато БСП и Станишев са на власт гаврите с българите са гарантирани.Но вие пак си гласувайте за тях!
7
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А манастира кой ще го върне?
6
7
 
70
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Днес.бг ви спестява , че там има едва 500 мюсулмани , които вече си разполагат с джамия , да се забрани на *** със смешната шапка да предявява искове за имоти , не сме в 13 век.
5
6
 
85
 
! Отговори
123 преди 10 години
Едно от най-възрожденските ни градчета!!! Това е пълна подигравка с българския народ!!!!
4
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do Karlovec kakvo oznachava turski grad ,be ***? V BG turski grad ? Mam vi da e.a smotana prodajna
3
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стани, стани юнак балканскиот сън дълбок се събуди,срещу народа отоманскити българите поведи! Че сълзи кървави проливавъв робство милий наш народ;високо той ръце простирада го избави вишний бог! И тъй ний много претърпяхме,но стига толкоз да търпим,да бъдем пак, каквито бяхме,ил' всинца да се ***. Докога, братя, да се губим?Защо да се не съберем?Така ли вечно ще се трудими в робство всинца да измрем? Я вижте, братя, погледнетена ближните нам племена!От тях добър пример вземетекак си прославят имена
2
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми те по принцип в Пловдив са некви турци. Тепета,джамии, половината от така наречения "стар град" е с некви турски имена. Отделно,че беше фрашкано с турци и араби.Поне тази година когато бях там. Кво искате да измислят?
1
69
 
25
 
! Отговори
Карловец преди 10 години
Карлово е турски град и джамията е най-стария паметник в града - на 600 години.Освен това една джамия вече е била съборена през 1963/4 год. при строежа на днешното читалище.В града има 3 църкви - в т.ч. и тази ,в която е служил Апостола - не съм забелязал карловци активно да се черкуват в тях.Малоумието, което се разиграва от праноглавците за тази джамия е за ***, ограничени и *** ***-***!