Жители на Карлово на протест заради Куршум джамия

Хората настояват сградата да не бъде действащ молитвен храм
9 ное 2013 11:00,
60
Жители на Карлово на протест заради Куршум джамия
Куршум джамия. Снимка: Dnes.bg

Жителите на Карлово излизат на протест срещу решението на съда да върне Куршум джамия на Главно мюфтийство. Хората са се организирали в социалната мрежа, а в протеста се очаква да се включат и фенове на футболния „Левски”.

Джамията е от 15 век и е паметник на културата, но сега има реалната възможност да се превърне в молитвен дом. Вече 10 000 карловци са се включили в подписка в защита на емблематичната сграда.

Апетитният имот се намира в центъра на град Карлово. Джамията е построена по време на османското нашествие преди повече от 500 години върху носещите колони на разрушения тогава християнски манастир „Свети Спас".

Поводът за масовото недоволство на жителите от подбалканското градче е решение на Пловдивския окръжен съд, с което Куршум джамия и градинката около нея отиват в ръцете на Главно мюфтийство. Община Карлово обжалва съдебния акт на по-горна инстанция.

Хората настояват сградата да остане национален паметник и да не бъде действаща джамия.
„Има опасност да се наруши разбирателството в града между различните етноси и това не е редно нито от морална, нито от историческа гледна точка”, смята кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В Карлово има действаща джамия, а мюсюлманското население в града е едва 5%. От Главно мюфтийство заявяват, че не взели решение за бъдещото на културния обект.

„Не е редно да има джамия, ще ни бъде безкрайно неприятно”, твърди 58-годишна жителка на Карлово.

„Живея само на 20 метра и сега остава да си взема едно киличме и да се моля”, твърди друг жител на подбалканския град, който излезна на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
30
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Карловци, благодарете на украинеца Сергей Дмитриевич Станишев, той винаги мисли за вас!
32
6
 
49
 
! Отговори
българин преди 10 години
Карловци, не се предавайте! И в Дупница опитаха, но не им разрешихме! Тук нямаме етнически турци, джамията е паметник на културата, а и общината притежава документи за собственост! Бъдете непреклонни, навсякъде в България ДПС пуска пипала, защото БСП им даде властта! Но скоро ще се задавят и най-вече Ахмед Доган!
31
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Джамиите са красиви и интересни сгради, във всяко едно отношение, но да бъдат върнати на Мюфтийството и да станат действащи храмове, е огромна глупост, ще стане чудо в България(може на някои , това да им се иска..) Сегашният им статус, като исторически паметници на културата е идеален...
30
23
 
21
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Турция като ви връща имоти е хубаво ама се не !Както и да, Джамията ще бъде върната на Мюфтийството за да не се разруши като "музей" а злобарите ще си *** по форумите.
29
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата територия на БЪлгария е била под турско робство и е имало много джамии,това значи ли че всички те трябва да се възстановяват? Ето за турските джамии трябва да има референдум.Нямам нищо против турците,но не ми е приятно винаги,когато виждам джамия да си спомням за 500-те години робство.Джамиите и ДПС създават условия за етническа омраза и напрежение.ДПС да се разпусне,а джамиите да останат САМО като музеи.
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе какво очаквате , та горе само турци ни управляват . Не виждате ли , това вече си е турска България . Но на заспал народ това му се пада .
27
0
 
24
 
! Отговори
яростен преди 10 години
трябва да извадим хищното пиленце от златната му клетка в Бояна.......и да го пуснем към вечните ловни полета...завинаги
26
4
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
*** народ,слаба държава!Пак стачкувате на грешно място.За това ще работите за 400 лв и ще карате кучешки живот
25
6
 
56
 
! Отговори
Ангел преди 10 години
Вие в Карлово били ли сте?!!?!?!Тази джамия е на 150 метра от къщата на Левски!!!!И какво искат- по пе5 пъти на ден в двора и да се носи квиченето на ходжата?!?!?!??!?!Мама му стара - наистина тия се пробват докъде стига търпението на българите!Ако я направят тази свинщина протестите срещу пеевски ще им се видят като "Ну погоди"!!!!!
24
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Смятай, това, ако стане ще се изсипем цяла България там и ще бъде окупирана Джамията...
23
27
 
25
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Редно е да се върне джамията на саибите,т.е. Главно Мюфтииство.Като музей е видно че не могат да стопанисват имота.Руши се.А крякат не крякат законите са за всички .
22
2
 
43
 
! Отговори
Баш майстора преди 10 години
Ако нещо трябва да се възстановява то това е манастира "Свети Спас" !!!
21
2
 
24
 
! Отговори
До Карловци преди 10 години
Върнаха ни златен имот в ИстанбулЕкзархийскят парцел в "Шишли" е оценен на 600 млн. лириИстанбул. Църквата си върна златен имот в Турция. С възстановяване на собствеността си българите удариха бинго. С такива заглавия гръмнаха турските медии днес. Така комшиите реагираха на връщането на екзархийски имот. Делата за връщането на екзархийската собственост в града на Босфора се точеха с години, докато проблемът бе решен чрез закон, приет от турският парламент. Според него се възстановяват имотите на всички немюсюлмански вероизповедания в Турция.
20
6
 
44
 
! Отговори
Ицо преди 10 години
2 багера ми трябват и какти би казал другаря Сталин ...""Няма джамия, няма проблеми ...!"
19
5
 
39
 
! Отговори
mathur преди 10 години
Ами съборете я кво го мислете...
18
5
 
50
 
! Отговори
кера преди 10 години
Гражданите на Карлово трябва да пазят честта на града на Левски! Тъй като ние от северна България не можем да дойдем на протест, предлагам да се направи петиция, за да могат да се включат повече хора в защита на карловци, така с писане по форумите няма да стане.
17
4
 
23
 
! Отговори
........ преди 10 години
Какъв Карловец си ти бе....Доста си жалък
16
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и *** народ. Като решите да се самоубивате идете заколете 5-10 съдии или депутати и тогава се палете, скачайте от моста, каквото ви влече. Да видите колко бързо ще се оправят нещата.
15
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да съборят джамията с 1 булдозер и нещата ще се оправят. Докато има партии като дпс подобни антиБългарски прояви ще бъдат факт.
14
8
 
63
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Това трябва да бъде съборено и да се изгради отново християнски храм !