800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.

Чувства се глад за кадри за идващия туристически сезон
10 апр 2014 12:49,
164
800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.
Снимка: архив, Булфото

Туристическата индустрия търси на трудова борса в Добрич за новия сезон всякакви кадри - от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, общи работници в кухнята и на плажа. Осмото издание на специализираната борса събра повече от 30 работодатели от курортните комплекси по Черноморието с оферти към най-младите безработни - до 29-годишна възраст.

Безработицата в тази група в областния град достига 15.5 на сто, съобщи Васил Сивков, директор на бюрото по труда в Добрич, което е сред организаторите на форума.

Най-големият работодател в туристическия бранш в региона - "Албена" АД, предлага свободни работни места по 12 позиции - от администратори, бармани, сладкари до гладачи и перачи.

Почти за всички професии за идващия туристически сезон не достигат специалисти, коментира Бонка Кирова, мениджър "Храни и напитки" във вариете-театър "Албена".

По думите й готвачите в курорта ще вземат средно между 500-800 лева заплата, а сервитьорите над 400 лева, но с много допълнителни стимули.

В село Кранево се търси готвач на суши. "Все още обсъждаме заплащането, но ще бъде атрактивно, над средното възнаграждение. Ако не намерим специалист, готови сме да обучим кандидат за работата", каза мениджърът на новооткрито заведение Галин Ненов. По думите му заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри за туристическото лято.

Голф игрищата край Балчик, курортните комплекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Св.Св.Константин и Елена", "Елените" също предлагат работа на рехабилитатори, спасители на плажа, служители в телефонна централа, рецепционисти, камериерки, маникюристки, като някои от работодателите са готови да наемат и стажанти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
43
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Цени като в Европа,че и по-високи,заплати като в страна от Третия свят,че и по-ниски!Сори,ама не ви съжалявам!Закривай!
40
0
 
30
 
! Отговори
гном преди 10 години
Всяка следваща година ще става все по-зле,докато накрая не може да си намерите кой да ви работи и фалирате!Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи,така,че няма какво да ми се оплаквате,вие сте си виновни!
39
0
 
41
 
! Отговори
Някой преди 10 години
При тия заплати си бачкайте вие п*дераси. Тия пък съвсем се оляха. Ама така е като някои балъци вярват в безкръвни революции.
38
0
 
26
 
! Отговори
9 преди 10 години
Почвайте да звъните на родата до 9то коляно,да ви се смеят и те на трохите,които подхвърляте :)))
37
0
 
44
 
! Отговори
Масло преди 10 години
Туристическият и ресторантьорски бранш все по сериозно реват за кадри. Съвсем скоро до 2-3 години във всички бизнеси ще е така. Как да стане да работиш готвач за 800лв? Като в Гърция да идеш ще ти дават поне 800-900 евро? Работодателите съвсем скоро ще разберат, че трябва да дават достойни заплати. Още повече, че цитираните заплати със сигурност са и за нощни смени, работа в събота и неделя и удължен работен ден. Призовавам всеки млад и способен човек да излиза да работи в чужбина !
36
1
 
34
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
В турция е 1000 лири минималната заплата, което прави 450 EUR. За 500 лири могат да работят само студенти на 4 часов работен ден. Не лъжете хората, че на Запад заплатите са като тук. Дори в Румъния ще ви плащат с 50% повече отколкото у нас. В САЩ келнерите вземат около 2000$ на месец, а готвачите поне 3000$.
35
0
 
36
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Е как няма да има глад за кадри, като на въпросните кадри им се предлагат тези невероятни заплати? На тая заплата ще имат късмет ако леля Пена чистачката се навие да забърка някой боб и да го донесе с все тенджерата насред ресторанта, та да могат туристите сами да си сипват.
34
0
 
35
 
! Отговори
Бахур преди 10 години
Да закриват сергийката и когато се почувстват готови да дават поне три пъти по- високи заплати, тогава, пак да се пробват. Парите за тези хотели, реално са платени от всички обикновени хорица, които бачкат като роби за мизерни заплати.
33
0
 
23
 
! Отговори
apostol преди 10 години
Ама те новите чорбаджии-изедници не разбраха ли че ходенето на работа е скъпо удоволствие..........Д а не влизам в подробности сега............
32
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Допълнителните стимули са "безплатен транспорт" от Варна до комплексите. Щото ако трябва и транспорта да си плати персонала, той просто няма за какво да се разхожда до там... Иначе даже работно облекло не се дава. Синът ми като студент работи едно лято, беше администратор. Изисквания за поне един чужд език, 12 часови смени, допълнителни ангажименти и др.простотии за 400 лв. Накрая последните едва ги получи, след като направи пътека до там... Е, много ще има да чакат за балами!
31
1
 
40
 
! Отговори
Ник преди 10 години
Аз затова работя в чужбина,щото като ще съм роб.поне да съм скъпо платен такъв,а тука или ще започна някакъв бизнес,или няма да се занимавам с нищо.Само ще си идвам на почивка тук ,и да се радвам на живота,а не на простотиите и да си губя времето.
30
0
 
30
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Ха, ха тези шегуват ли се?? За 400 чисто дори лева няма балам, който да на навие да работи освен някой в предпенсионна възраст.
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тия пари да се самооправят хотелиерите!
28
0
 
58
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
400 лв. заплата беше приемлива до 2005-6 г. С тези мизерни оферти ще си стоят без кадри.
27
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кат не давате пари ...работете си сами ...тъпанариииии
26
0
 
35
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
За тези пари можете да наемете готвачката от нашето военно поделение, ама не знам дали и тя ще се съгласи, 'щото от частника едва ли ще може да носи вкъщи....
25
0
 
40
 
! Отговори
123 преди 10 години
Да видят сега всички т.нар. бизнесмени в България за какво става въпрос, всички *** и партийни глави които искат България да излезе от ЕС за да могат да ни екплоатират за 500 и по-малко лева.На всички трябва да е ясно, това че хората излизат в чужбина е единствения начин да се повишат заплатите тук след като няма кой да работи за тези мизерни пари.Какво представляват нашите т.нар. бизнесмени всичките им сделки с със държавата, на свободния пазар са гола вода, не са измислили нищо
24
1
 
23
 
! Отговори
Ник преди 10 години
А бе вие не разбрахте ли вече ,че при тази система която въведохме в БГ с ваше съдействие, справедливост няма да има,и правото ще е на страната на този с парите,а държавата винаги ще е в комбина с тези хора,щото правят "делчо" на кинтите.Що сте толкова наивни?
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Курортите са ни индийски тип , нормално и заплатите да са такива.
22
0
 
43
 
! Отговори
Така, така... преди 10 години
.."много допълнителни стимули" като например легло в стая в мазето, до тръбите, за да може лицето X да им и под ръка 24 ч. в денонощието... Да така ще отсега нататъка драги робовладатори, ще търсите читав персонал, ама няма да го намерите, щото отдавна напусна и продължава ....А можете да се обърнете към Дупетатите, те си имат там контингент гласоподаваътели може да ви уредят с *** персонал....