800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.

Чувства се глад за кадри за идващия туристически сезон
10 апр 2014 12:49,
164
800 лв. заплата за готвач по морето, за сервитьор - 400 лв.
Снимка: архив, Булфото

Туристическата индустрия търси на трудова борса в Добрич за новия сезон всякакви кадри - от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, общи работници в кухнята и на плажа. Осмото издание на специализираната борса събра повече от 30 работодатели от курортните комплекси по Черноморието с оферти към най-младите безработни - до 29-годишна възраст.

Безработицата в тази група в областния град достига 15.5 на сто, съобщи Васил Сивков, директор на бюрото по труда в Добрич, което е сред организаторите на форума.

Най-големият работодател в туристическия бранш в региона - "Албена" АД, предлага свободни работни места по 12 позиции - от администратори, бармани, сладкари до гладачи и перачи.

Почти за всички професии за идващия туристически сезон не достигат специалисти, коментира Бонка Кирова, мениджър "Храни и напитки" във вариете-театър "Албена".

По думите й готвачите в курорта ще вземат средно между 500-800 лева заплата, а сервитьорите над 400 лева, но с много допълнителни стимули.

В село Кранево се търси готвач на суши. "Все още обсъждаме заплащането, но ще бъде атрактивно, над средното възнаграждение. Ако не намерим специалист, готови сме да обучим кандидат за работата", каза мениджърът на новооткрито заведение Галин Ненов. По думите му заради отлива на специалисти в чужбина назрява голям проблем с осигуряването на кадри за туристическото лято.

Голф игрищата край Балчик, курортните комплекси "Златни пясъци", "Слънчев бряг", "Св.Св.Константин и Елена", "Елените" също предлагат работа на рехабилитатори, спасители на плажа, служители в телефонна централа, рецепционисти, камериерки, маникюристки, като някои от работодателите са готови да наемат и стажанти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА ВИ СЕ СРИНЕ,СКАПЕ СЕЗОНА ДАНО!!!ТА ДА СИ БАЧКАТЕ САМИ СМЕШНИЦИ-РАЗБИРАТЕЛИ-работодатели некакви!!!!
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А хората от Бяла и Варна дерат гърла да се строи на Карадере, нали? За да работят за по 400лв като сервитьори :)
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много бе ! нишо не им плащайте - нали са на море , от българското робство по страшно няма
58
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Над 400?..... глупости, я проверете в "ЕВРОСТАТ" и ще видите че взимаме по около 4 евро на час. А също така в "ЕВРОСТАТ" пише и че ще ми купят колело......"бегач"....за да бегам по-бързо от Бг.
57
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ах лош, лош ЕС, защо отвори границите си за трудово движение, че нашите пишман-работодатели най-накрая да вземат от трите най-дългото :))))))))))))400 лева? Моля? Че то на бригада в САЩ ще се изкарат толкова сигурно за 3-4 дни като сервитьор :)))))
56
0
 
23
 
! Отговори
до 43 преди 10 години
Да си бачкат сами ка*****е,***...когато започнат да осигуряват на реалната заплата,да плащат болнични,отпуски и почивни дни тогава мога да се замисля отново за бг=Jalna maika bulgariq....данъци на плащат,крадат от персонала си,променят им договорите без тяхно знание,от 8 на 4 часа,обектите им са мръсни....няма РИОКОЗ,данъчни за тях...ДАНО да изпаднат в положението да затварят обектите си в средата на сезона(който и без това е смешен!!!)....за тези пари,тази работа!!!!
55
0
 
35
 
! Отговори
кен преди 10 години
Как искате нормални заплати след като целия туризъм (а и като цяло 95 % от фирмите в Бг независимо от сферата на работа) е собственост на крадливи политици и дебеловрати мутри!? В чужбина туризма е бизнес на фамилии,предаващ се от поколение на поколение,има и изключения естествено,но са малко.
54
0
 
35
 
! Отговори
xax преди 10 години
Научаваш малко немски и отиваш камериерка в Австрия или Германия за 1000+ евро чисто или готвач за 1500-2500 евро чисто! Е да, пак ще бачкаш, ама ще направиш някой лев, а после зимата можеш да отидеш в най-добрите ски курорти в света и да работиш само с възпитани хора.
53
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, за тия заплати ще има да чакате! Като знам как се работи по 10-12 часа ще намерите балъци за 400 лева, ама друг път. Продължавайте да давате смешни заплати, пък после се чудете защо няма желаещи.
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ 400 ЛЕВА ГИ ПРЕДЛОЖЕТЕ НА ПРЕДОШЛИТЕ БЕЖАНЦИ В БЪЛГАРИЯ ГЛЕДАМ ДОСТА *** ИМА В СОФИЯ МНОГО ЩЕ МИ Е ИНТЕРЕСНО ДАЛИ ЩЕ РАБОТЯТ ЗА 1,5 ДНЕВНА ЗАПАДНА НАДНИЦА
51
0
 
25
 
! Отговори
акълмайстор преди 10 години
Мафията трябва да пере пари,народа да яде трохи!
50
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Охаааааааааа 500лв. заплата ще си отживеят това лято в Слънчев бряг. 200лв. квартира и 200лв. храна , 100лв. в буркана
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Закрили сме, точка! Всичко отиде,нашия живот и живота на всички живи поколения в момента, но колелото се върти, живота продължава. Когато всички си научат уроците, пак ще се завърти колелото.
48
0
 
44
 
! Отговори
не се лъжете хора преди 10 години
за тия пари - да си готвят и сервират сами!!!!!!!първо, че не ги дават навреме, второ, преди закриване на сезона, вместо да изплатят дължимото, праскат резултат от някакви измислени "ревизии", на които персонала не е присъствал и им бият шута. Много често, след такъв гурбет, хората нямат пари за влак да се приберат!Д*хайте супата, бе ***! Вкарайте жените и децата си в 50-градусовия ад на кухнята и ги карайте да влачат по няколко тона на ден със сервитьорската табла!Проклети да сте!
47
1
 
27
 
! Отговори
Тъпото преди 10 години
Използваха ни щото сме заблудени,и с наше съдействие разсипаха държавата ни.Разделиха хората на сини и червени да се плюят по площадите,и ни обраха тихомълком в това време,а целта е това ,да може определен кръг хора да ни живеят на гърба,как ще забогатяват ако дават високи заплати,те затова и кризите се създават,за да принудят хората да работят за малко пари.
46
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
800лв. за сезонна работа като готвач е гавра каквато няма и в третия свят. Заплатите за 12 часов тежък физически труд и бъхтене в тая жега трябва да са от 2000лв нагоре
45
1
 
16
 
! Отговори
До 50 преди 10 години
Ангелов, ама те точно за това имат такива екстри, щото са стиснати. Тея мутрета, ако се разплащат редовно и както трябва, няма да са никакви гъзари.
44
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия се присмиват на хората. Персонала по морето обикновено работи без почивен ден по 12+ часови смени. И това за 400 лв. Всеки леко по-инициативен бачкатор може да иде за 3-4 месеца, колкото треа сезона, в Англия или Испания, да бере боровинки за 1300 паунда (!) на месец, да си има редовни смени и редовна почивка. Тия наще ненаяли се *** ще ми дават 400 лв ... Че и чак се рекламират - "но с много допълнителни стимули". Доооообре, тръгваме към Албена.
43
0
 
46
 
! Отговори
ангелов преди 10 години
Крайно време е тези ,,измислени работодатели,, да осъзнаят,че суми от порядъка на 400-500лв.не могат да се нарекат работна заплата,а по-скоро подаяние. Не е възможно тези хора с остригани тикви да имат по вратовете и ръцете си синджири златни за хиляди левове,и да се мяткат по пътищата със джипове за 100-200хил.лв.и в същото време да искат да им се върши работа за жълти стотинки.
42
5
 
3
 
! Отговори
hr преди 10 години
a - zatui sichki iskat v bg zatvora li - hem si lejat, hem 790 leva imat izdrajka?!