2-стайните жилища най-предпочитани от купувачите

Два пъти по-бързо се продават апартаментите
Обновена: 22 юли 2014 14:08 | 22 юли 2014 13:05, Миглена Иванова
40
2-стайните жилища най-предпочитани от купувачите
Снимка: Reuters, архив

Двустайните жилища остават най-предпочитани от купувачите, сочат данни на консултантската компания ЕРА България за полугодието.

По данни на компанията 41% от продажбите за този период са на двустайни жилища.

Средната цена на двустайните апартаменти достига 39 хил. евро, показват още данните на ЕРА.

Отчетите за първото полугодие сочат, че тристайните апартаменти в София струват 96 000 евро за 116 кв. м. в района на „Младост 1“, 44 167 евро за 96,86 кв. м. в центъра на столицата и 29 750 евро за 79,53 кв. м. в района на „Овча купел 1“.

Данните на посредниците показват още, че времето за продажба на едно жилище е намаляло почти два пъти през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Към месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас при 120 дни през 2013 г.

Затвърждава се и тенденцията за ръст на продажбите. За периода януари-юни агенцията регистрира ръст от 64% в продадените имоти в сравнение със същия период на миналата година. Повишен е интересът към покупка на жилища в София през юни. Според специалистите това се дължи на политическата обстановка и на банковата криза. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващите месеци, прогнозират от агенцията.

ЕРА наблюдава още спад на вложенията на руски граждани от 35% на годишна база във Варна и Бургас. „Причините за подобно развитие са комплексни, но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, отбелязва Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г., посочват още от агенцията. Положително влияние оказват и все още ниските лихви по ипотечните кредити.

Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в селските райони на Стария континент.

Повече новини за имоти четете в сайта на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: жилищаСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
БатБулгар преди 9 години
Кой нормален човек ще си търси апартамент??? За нищо на света не се навирам в кибритена кутийка, това живот ли е? Въртете си там пропадналите апартаменти и си мислете, че живеете.... аз ще се ширя в къща на 2 етажа и двор 500 квадрата ЗА СЪЩИТЕ ПАРИ!
34
0
 
2
 
! Отговори
k преди 9 години
bez pari da mi davat nqma da si kupq v taq skapana darjava
33
0
 
4
 
! Отговори
мошмороци преди 9 години
Мошмороци, стига с тези платени статии май брокерите нямат работа до колкото виждам от статията
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1000 евро на м са цените около Ротердам ,жилища реална площ,перфектно изпълнение в перфектна среда.
31
1
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
в солун и атина няма жилища по 10 000 евро. в солун новото строителство е 700-800 за кв м. в атина в добър квартал по 1000 евро. спада на цените е над 50% за последните 5 години. причините са намалените доходи качените данъци и емиграцията на много гърци. в сравнение с гърция,нашите цени са неоправдано високи.това се дължи на народопсихологията на българите по отношение на жилището.за младите хора тези предразсъдъци стават все по маловажни
30
0
 
23
 
! Отговори
777 преди 9 години
Глупости, нищо не е предпочитано. Настроиха кооперации които стоят празни. И така и ще си останат. И това е не само в София, по всички градове го има. В Пловдив има цели комплекси с по няколко апартамента купени.
29
3
 
18
 
! Отговори
Смех преди 9 години
Аз когато си търся квартира, агнтите/брокерите ме водят, виждам къде е, след това винаги намирам начин да си я наема без брокерите. Видял ли съм къде е квартирата винаги ще се свържа със собственика. Хора правете и вие така. Защо давате пари на вятъра за брокери, това са нещастници, които по цял ден висят по кафетата и само досаждат на хората!
28
0
 
23
 
! Отговори
a преди 9 години
Арх. Георги Бакалов, председател на САБ, твърди, че в момента в столицата са празни поне 35 хил. апартамента, изградени през последните десетина години и те се предлагат на високи цени за нашите стандарти.
27
0
 
32
 
! Отговори
Данчо преди 9 години
1.Имотите като брой не са константна величина, а се увеличават заради строителството. 2.Населението намалява като брой - поради висока смъртност, демографска криза и емиграция на все повече млади хора в чужбина, т.е. все повече жилища няма кой да ги заеме. 3.Останалите тук не им се вдигат заплатите, т.е. не щат (и не могат) да изтеглят кредит, а цената на живот расте. 4. И ромите като брой бързо се увеличават. Въпрос: Ще се качват ли цените на имотите в близките 5-10 години, или ще спадат?
26
1
 
1
 
! Отговори
Sali преди 9 години
Ami dvustaini,za tolkova maximum mu stigat zarabotenite za cial zivot parite na bulgarina.S edna staia varvi da sazdavash semeistvo i da imash deca,Pri tozi standart e jasno zashto ima demografska kriza.Ne e chak tolkova goliam problem i da izchezne nacijata.Izchezvali sa i veliki civilizacij i pak sashtestvuva sveta.Ne smiatam,che sme chak tolkova cenna nacija.Argumenti molia za protivnoto.
25
1
 
18
 
! Отговори
До 15 ("Оптимис преди 9 години
Има хора с много пари, включително и такива, които изобщо не са работили за парите си. Правят си дългосрочни сметки. България може да стане хубаво място за живеене и това сигурно ще се случи един ден, въпросът е дали тогава тук българите ще са мнозинството или предприемчиви хора от други държави ще са се наместили вече тук, на територията, която ние доброволно им освобождаваме (в момента тече точно такъв процес).Има планове в София да се оформи "Манхатън на Балканите"(кварталът западно от ЦУМ).
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до колкото разбрах от статията,интереса за покупки е в резултатг на банковата криза а не от жилищни нужди.следователно е резултат на паника и безизходица.аз бих посъветвал хората да държат спестяванията си в евро в банки за които гарант по влоговете са и съответните държави където са банките майки.при нас повечето от банките са чужди клонове.за някои от тях важи гаранцията и от чуждите фондове за гарантирани депозити.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На места в "Младост" има и много луксозно изпълнени нови сгради, със жива охрана и с камери, с големи апартаменти с изглед към Витоша и много простор. Ако човек ползва само личен автомобил и работи например в Бизнес центъра, такова жилище ще му върши добра работа.
22
8
 
9
 
! Отговори
Инвеститор преди 9 години
А така, а така, само нагоре, да се молят селянчетата за 1500 на квадрат!
21
0
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Зависи какво е състоянието и разположението на апартамента. В сърцето на София, във вътрешните дворове на големите жилищни кооперации, можеш да видиш тук там много стари и не особено качествени постройки, които отдавна не са виждали ремонт, а прозорците им гледат към калкан на 2 м. Разпределението на някои от тях е такова, че всеки отделен етаж може да мине за самостоятелен апартамент,но и подовата им настилка, и дограмата, и тоалетната, и ВиК не са подновявани от времето преди Втората св. война
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на дъщеря ми от класа от езиковата в стара загора половината са в чужбина.в софия са 10 -на деца.колко от тях ще останат,не се знае. те ще си решат.ако перспективите им навънка са по добри,нека така да бъде. истината е че провинцията вече е обезкървена.не може да бъде повече донор на софия за млади хора.софия също бавно ще става пенсионерски и старчески град
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след обезлядени призрачни села,ще има и призрачни градове. в Ямбол е рядкост да видиш млад човек на улицата.изпращаме още 5-6 випуска и после сме на доиживяване.съседните елхово и Тополовград,въобще да не ги коментирам.до колкото чета и слушам същото е и по северна България.повечето от младите не поемат вече към софия Пловдив варна,а направо за чужбина
18
1
 
23
 
! Отговори
rosho преди 9 години
Трябва да си луд да купиш жилище в кукуландия. След 5-10 години ще се освободят доста коптори и цените ще паднат. А Младост 1 за 95к може да е само в полюцията на някой гладен брокер
17
0
 
15
 
! Отговори
пеп преди 9 години
Преди 2 години купих тристайна голяма стара тухла за 60 000 Евро в Красно село, комуникация хубав район и пр. Абе Младост какви са тея цени 96 000Евра бахахах.
16
0
 
28
 
! Отговори
Павлов преди 9 години
Да според статията и посредниците в центъра е 2 пъти по евтино от младост 1 :-)