100 души от "Аспарухово" могат да се настанят във фургони

В тях има всичко необходимо за нормално ежедневие
8
100 души от "Аспарухово" могат да се настанят във фургони
Снимка: Булфото

Селището за временно настаняване на хора от Аспарухово, евакуирани заради бедствието от 19-и юни, бе отворено официално, съобщиха от пресцентъра на община Варна.

На разположение са 11 големи и 18 малки фургона, оборудвани с всичко необходимо за нормално ежедневие, разположени в бившето военно поделение "Сокол".

Още по темата
Има възможност за настаняване на около 100 души, обяви кметът на Варна Иван Портних, който на място провери обстановката.

Предложено е настаняване на 146 души, но около 100 са отказали.

До момента от общината 122 домакинства са получили по 500 лв. за наем за първия месец, 334 домакинства - по 300 лв. еднократна помощ, гласувана от общинския съвет.

Още 166 души са подали декларация с искане за такава помощ.

От Агенцията за социално подпомагане са отпуснали на 294 домакинства по 325 лв., още 94 чакат.

На близките на 6 от жертвите са изплатени по 10 000 лв., за останалите 7 предстои уточняване на документите, обясниха от Агенцията.

По дарителската сметка на община Варна са постъпили общо 228 211, 88 лв.

Те ще бъдат разходвани според решенията на съответните общински съвети. Даренията от физически и юридически лица са 71 190,20 лв. 6 521,68 лв. са постъпили от чужбина. По информация от БЧК дарените пари по тяхна сметка са за около 1 милион лева, които се разпределят от обществен съвет.

По DMS сметката на Български дарителски форум, по техни данни, са внесени около 500 000 лв. Тези средства също ще бъдат разпределени от обществен съвет, в който община Варна не участва.

До БЧК и Български дарителски форум са изпратени списъци с нуждаещите се хора, пострадали от бедствието – 528 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
:( преди 9 години
По другите сайтове пише, че не били доволни, защото фургоните са на територията на бившето поделение. Явно са далеч от местата, където са свикнали да паразитират. И самите фургони не одобряват, искали да има и телевизори!А глупостите по-долу, в коментар 5, явно са творба на бъмзи.
3
0
 
5
 
! Отговори
sergestands преди 9 години
Един такъв фургон навярно струва над 25 х.лв. Ще ги съсипят за отрицателно време.Жалко че за българите няма да има подобни екстри.И откъде-накъде се раздават фургони на тази безполезно размножаващасе черна биомаса, след като една стотинка под формата на данъци не е внеслав хазната на държавата, да не говорим за някакви застраховки на имущество и сгради.Цял живот живеят като *** на гърба на българите и накрая пак недоволни.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тока водата и храната ? Кой ще ги плаща ? ииии наоколо има ли за крадене, желязо за бране, баби за изнасилване ?
1
1
 
18
 
! Отговори
Право в десятката! преди 9 години
Ура, уредихме част от електората!Точно преди изборите ще ги посетят едни хора и ще им кажат, че ако гласуват за когото трябва, ще могат безвъзмездно да ползват фургоните во век и веков!Ако някой полагаш грижи и за младите варненски висшисти, бъдете сигурни, че щяха да се раждат повече българчета! Но за такова нещо Хелзинкският комитет няма да каже "Браво!"От българската държава и от общините се очаква да подпомагат всячески развъждането на един друг биологичен вид.