Обилният сняг блокира движението по пътищата в страната

Има населени места без ток, в МВР е сформиран оперативен щаб
Обновена: 25 окт 2014 14:00 | 25 окт 2014 11:16,
78
Обилният сняг блокира движението по пътищата в страната
Кадър от Велико Търново. Снимка: Булфото

Обилният сняг, който вали на места в страната, блокира много пътища, движението по дете автомагистрали "Хемус" и  "Тракия" е силно затруднено. В МВР е сформиран щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

В 10 часа е спряно движението на автомагистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг, съобщиха от пресцентъра на МВР. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

В Благоевградска област пътят Симитли - Разлог – Банско – Гоце Делчев /през Предела/ е затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасност от свличаща. Обходният маршрут е Симитли – Петрич –местност „Попови ливади” – Гоце Делчев.

Още по темата
25 окт 2014 07:48
22
Преминаващите през проходите в Смолянска област автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. Същите ограничения има и в участъка Пещера – Батак-Доспат в Пазарджишка област.

25 см сняг и паднали дървета затрудняват движението в Родопите, предаде „Фокус”. Непроходим е пътят Пещера – Свети Константин – Цигов Чарк. Няма машини, които да почистват снега и преминаването в района е силно затруднено.

Пътят в района на Белово и Юндола е затворен поради обилния снеговалеж и падналите множество дървета, които са на пътното платно. Това съобщиха от полицията в Пазарджик. На почти всички пътища в района на Велинград и Пещера движението е затруднено, има паднали дървета и камъни. Екипите на пътна помощ, пожарна безопасност и на полицията почистват пътищата. През останалите пътища се преминава при зимни условия. Екипите са там още от рано сутринта.

На летовище "Свети Константин" снежната покривка е почти 30 сантиметра. Електричество няма от снощи, тъй като в района е имало голяма буря, която е прекъснала и комуникациите. Снегът се чисти само на територията на самото летовище. Предполагам, че ще има още паднали клони, защото в тази част на Пазарджишко все още дърветата са с много шума. Пътищата в останалата част от района не се чистят и е възможно да има затруднения", каза Георги Киев.

Снежната покривка в прохода "Шипка" и в туристическата местност "Узана" достигна 15 сантиметра, а температурите паднаха под нулата. Това съобщиха днес от общинския съвет по сигурността.

Авария на далекопровод е оставила без електрозахранване 15 села в общината. Екипи на "Енерго-Про" работят за отстраняването на повредата. Снежната покривка в равнинната част надхвърля пет сантиметра, валежът от сняг се усилва. Общинското предприятие "Благоустрояване" почиства града с 14 машини.

Пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават. Проходът "Шипка" се преминава при зимни условия, а пътната настилка се почиства и се опесъчава. Температурата в планината е минус 5 градуса. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона. Пътят към местността "Узана" е заснежен и се почиства с техника на Областното пътно управление.

Проходът на републиката временно е затворен за движение заради почистване, съобщиха от ОД на МВР във Велико Търново. Там вали обилен сняг. Към момента снежната покривка е около 20 сантиметра.

След почистването му товарните автомобили ще преминават през прохода само с вериги.

Почти в цялата Великотърновска област вали сняг. Засега на територията й няма въведени други ограничения.От сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР апелират към  гражданите да не тръгват на път с неподготвени за зимата автомобили.

В Ловешка област 80 населени места са без ток заради авария в електропреносната мрежа от снеговалежа, съобщиха от електроразпределителното дружество. В много райони в областта има прекъснати електропроводи - средно напрежение. Екипи на дружеството работят по отстраняването на авариите. С прекъснато електрозахранване са седем общини в областта.

Затруднено е движението по пътя Плевен-Троян край Абланица заради паднали дървета, съобщи директорът на областното пътно управление в Ловеч Георги Грозданов. Той каза още, че проходът Троян-Кърнаре е затворен за всички моторни превозни средства. На места в Ловешка област снежната покривка е стигнала над 10 сантиметра.
В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно ТИР-овете. Пътят Троян - Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

По разпореждане на министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е сформиран оперативен щаб, който ще организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от страницата в интернет на АПИ - www.api.bg  и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: снягпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Maks преди 9 години
До АнонименЗащото в закона няма определена глоба за това ако караш с летни гуми в зимни условия. Недомислица на депутатите ще да е .
55
0
 
0
 
! Отговори
Maks преди 9 години
До край Понятие като " всесезонни " гуми няма. Аз карам с едни на които пише М+S и не стават нито за лятото нито за зимата.
54
0
 
0
 
! Отговори
--- преди 9 години
Защо пишете такива глупави заглавия вие, които подготвяте сайта ?На кой в главата е 5 м сняг? Дори и 1м ! Паднала една педя и веднага паника.Нали целта е да дадете достоверна информация на хората, а не да си упражнявате болните умове. Че автомобилите са още с летни гуми е другата страна на проблема.
53
2
 
0
 
! Отговори
край преди 9 години
Черните момчета - гумаджии ще ви кажат че "всесезонна гума няма" - добре че Гудияр Вредещайн, Ханкук и прочие не го знаят и ги произвеждат. Можате да ги купите обаче само от сайтовете.Гумаджиите ги ненавиждат защото ги правят излишни. Днес на Хемус с всесезонните подминах бая собственици на зимни гуми които още не са си ги сложили. Така че проявете здрав разум Купувайте си ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
До 300 лева заплатаКато нямаш пари за зимни гуми и поддържан автомобил- има автобуси!
51
2
 
0
 
! Отговори
край преди 9 години
Закона изисква само грайфер и не прави разлика между зимна, летна и всесезонна гума. Реално можете да го спазите но с летна гума сте просто шейна на снега. Закона е глупав - но и призива всички да слагат зимни гуми е *** и обслужва интересите на гумаджиите. Нормалните хора с нормални коли които карат нормално и не са от Смолян Чепеларе или Самоков просто трябва да си слагат всесезонни гуми.
50
1
 
0
 
! Отговори
край преди 9 години
слагайте ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ на реномирани производители и карайте разумно. 90% от хората карат до 30 хил км. годишно и с зимно-летни гуми не могат да износят а каучука им остарява. Реално не ги изхвърлят и само си мислят че имат зимни гуми. Всесезонната гума е за климат като нашия -държи се по-добре на мокро от зимната и за три години ще е износена. С всесезнната гума сте в риск по-малко и няма досадното висене по гумаджииниците.Прочети още на: dnes.bg/stranata/2014/10/25/api-karaite-vnimatelno-i-sys-zimni-gumi.243224
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Пътна полиция не налага глобите предвидени по закон за каране с летни гуми при зимни условия????? Ако бъдат глобени всички , които безотговорно днес са тръгнали с летни гуми при толкова предупреждения за снеговалеж от седмица насам... обстановката няма да е такава! ИЗУМЯВАМЕ МЕ БЕЗОТГОВОРНОСТТА НА ШОФЬОРИ И ЦЯЛАТА СВОБОДИЯ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА!! А после зимата им била виновнааааааааа.... ужас......
48
1
 
1
 
! Отговори
111 преди 9 години
аме така е , с бат сали народен представител , сега ще се наложи и ние да станем от махлата , а вие искате ток и пътища ,брааааааааааво на нас БЪЛГАРИТЕ
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eho
46
7
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Купувате си стари 20 годишни трошляци карате ги с летни гуми на 6 сезона после общината виновна че закъсвате на 3 пръста сняг .....
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тази година Зимата ни Изненада :)
44
2
 
4
 
! Отговори
До Сидни преди 9 години
Освен, ако не си бил в Сидни през далечната 1863 година.... не знам за какви 40 сантиметра говориш брато ....
43
4
 
2
 
! Отговори
Климатът в Австралия преди 9 години
по-рядко около 4 месеца и се задържа от юни до септември, в по-студени години до октомври.В големите градове на Австралия сняг вали рядко. Най-често това се случва в столицата Канбера, Хобарт и по-рядко в Мелбърн. В най-големия австралийски град Сидни последният снеговалеж се случил през далечната 1863 година.
42
3
 
4
 
! Отговори
Климатът в Австралия преди 9 години
Австралия е известна като земя, където времето е винаги хубаво. Макар че страната действително се радва на високи средни температури и голям брой слънчеви часове през годината, тя също понякога търпи капризите на времето, а в някои части на страната дори вали сняг всяка година.Ежегодни снеговалежи падат във вътрешността на остров Тасмания и в южните части на Австралийските Алпи. Най-дебела и трайна е снежната покривка в планинските райони на щатите Виктория и Нов Южен Уелс, както и в Австралийската столична територия. Снежната покривка в Австралийските Алпи обикновено трае около 3, по-рядк
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ кой ти говори за улиците(не че не се е случвало)?Казах ,че има ски,където хората си карат на естествен сняг.П.П. А модеарторите дето ми трият коментарите са чикиджии .
40
0
 
4
 
! Отговори
До Бай Х*й преди 9 години
Този много дразни, не му вързвай !!! Такива балъци, като вземат да се правят на много интересни и забавни, затъват още повече в помията си ..... Пак питам ... Защо му е на човек да пише такива *** и лишени от всякакъв смисъл коментари ??? Защо ??? Защо??? Аз ако съм толкова ***, ще си кротувам в ъгъла и ще гледам да не ме забележат ... а не да бълвам простотии и да се опитвам да спечеля.... всъщност... не знам какво се опитваш... да спечелиш.... няма смисъл...
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Bai-HuiАВЕРЧЕ ,ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ ?! СНЯГ ПО УЛИЦИТЕ НА АВСТРАЛИЯ ?! ТИ ГЕОГРАФИЯ УЧИЛ ЛИ СИ НЯКОГА ,ЗНАЕШ ЛИ В КОЙ ГЕОГРАФСКИ ПОЯС СЕ НАМИРА АВСТРАЛИЯ ?!
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, националната сигурност... Ще не бъде храна в някои местата от няколко времето
37
0
 
6
 
! Отговори
До Сидни преди 9 години
И сигурно ти си тоя дето все пита - Де е аскуву ? Защото и Сидни не знаеш къде е. Попаднах сега на една стара новина със заглавието - "Пожари бушуват край Сидни". И искрено и от сърце се смях на първия и единствен коментар: "Това само нашето момче, дето редовно поздравява от Сидни, ще да го е запалил! Поздрави от Варна, ***!" ...... Явно и на другиму си известен.... *** ...