Археолози откриха източната порта на Велики Преслав

Досега имало само догадки за съществуването на съоръжението
2
Археолози откриха източната порта на Велики Преслав
Снимка: Булфото, архив

Екипът на археолога Георги Майсторски откри Източната порта на старата българска столица Велики Преслав след четиригодишно проучване, съобщава БТА.

До момента е имало само догадки за съществуването на отбранителното съоръжение. "Сега имаме преки доказателства, знаем точните параметри на портата", съобщи Майсторски.

По думите му подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия. Всички предишни изследователи на втората българска столица, сред които Карел Шкорпил, проф. Димитър Овчаров и проф. Рашо Рашев, са предполагали къде точно се намира Източната порта, уточни Майсторски.

Той отбеляза, че към момента се знае, че портата е била на пътя за Цариград. Под нея е минавала малка река, която е пресичала крепостта, но на моменти е ставала буйна.

Когато Преслав вече не е бил столица, крепостната стена не е била поддържана и реката е разрушила отбранителното съоръжение. Тогава теренът около Източната порта е бил отводнен и подравнен от местното население, за да се използва преминаващият от там път, което затруднява днешното проучване.

Резултатите от проучването и още подробности ще бъдат представени на 13 ноември от 11.00 часа на пресконференция в Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
1
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Археолозите са впечатлени че източната порта е строена от евреи. Това първоначално предположение, базиращо се на високото качество на строителството беше потвърдено от археолозите и вече не подлежи на съмнение. Еврейският гений след като построи Египетските пирамиди и Висящите градини на Семирамида, остави послание на човечеството в източната порта! За съжаление бугарският народ не е в състояние да осмисли величието му, и то за такива *** фашисти като Сидеров и Банда! Долу расизма! Докога?!
1
1
 
19
 
! Отговори
Шуменец преди 9 години
Всъщност, източната част на крепостта, особено юго-източната е най-тежко пострадала от времето и най-слабо изследвана.