Винкел, дъски, железа... Това остана от "червената" мечта

Паметникът на "Бузлуджа" продължава да тъне в разруха
28 апр 2015 16:52, Красимир Ангелов
218

Снимка: Impact Press Group

Дом-паметникът "Бузлуджа", който е най-големия идеологически монумент в България, продължава да се руши. С това той застрашава здравето и живота на туристите, които се изкачват до върха за да го разгледат.

В момента паметникът е затворен изцяло за посещения, но по-смелите посетители се промъкват вътре през малък отвор встрани от главния вход. Вътре обаче едва ли виждат нещо по-различно от боклуци и разрушение.

Паметникът на Бузлуджа е издигнат през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име - връх Бузлуджа. Решение за изграждането му се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г., а  Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: ПаметникБузлуджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото ми е известно в света няма друга такава конструкция на толкова голям покрив без опори. Изучава се в американските учебници по аркитектура. Руши се, защото е лека конструкция с облицовка, изикваща доста грижи.Както пишеше на едно място, това, дето *** го построиха, сега не можем даже да го боядисаме.
64
2
 
4
 
! Отговори
AdolfMohamed Khalifa преди 9 години
Тази статия звучи като реклама ще привлече клошари. :) ду ю тинк ?
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе я кажете у големия брат САЩ. У балтимор имало бунтове, некъв Майдан се заформил. Що така? Па и 200 арестувани имало, засега. Мани, *** и вечерен час. *** големи нацисти тези у Америкия бе.
62
4
 
25
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Архитерно УНИкална сграда, на уникално място в планината сред природа, със алеи, хижи, ресторанти! Само нашия смачкан народ може да съсипе и да унищожи всичко, и да не може да се възползва от това, което притежава! Не ви говоря за партийни боричкания....
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се запази, като символ на "победата на комунизма"!
60
2
 
17
 
! Отговори
az преди 9 години
Ей сега къде е Бъки бомбата да го срути и тоя постаментСпоред мен би следвало да се възстанови и да се самоподдържа като туристически обект от миналото
59
8
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Уж комунизма бил лош .......а сега се строят само джамии ........черковна камбана не съм чувал от поне 5 години ...а вие ? Замислете се !
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя и държавата ни тъне в разруха !
57
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паметникът трябва да се възстанови без значение с каква идеологическа цел е била построен. Той е нещо уникално и наистина привлича хора, които искат да го видят. Да пуснат DMS за реставрация и съм сигурен, че ще съберат доста пари.
56
4
 
12
 
! Отговори
mnb преди 9 години
целта на тази статия е била някой да покаже какво може да се снима с новата си играчка. дами и господа не ми пука че имате дрон и той снима от високо. дайте нещо по интересно и съществено.
55
10
 
7
 
! Отговори
ком сек Плевнелиев преди 9 години
изобщо не ми дреме на червената значка...ние сме на всеки сантиметър ...от тук до края на света !
54
3
 
31
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Щеше да е смешно, ако в този и повечето други градежи на "развития" съциализЪм, не бяха загробени парите на цялата ни нещастна държава за няколко десетилетия.След като от гората излязоха, на върха на руските щикове, няколко банди от червени терористи.Избиха всичко, де що беше свестно, и заграбиха всичко, дето можеше да се заграби.А децата и внуците им, мутирали като червени капиталисти със заграбеното, се опитват да ни обясняват играта и дори да ни управляват.
53
13
 
19
 
! Отговори
скачам високо преди 9 години
Няма и половин век, откакто е изграден и вече е в руини. *** "паметника". Представям си как е бил построен. Скапаните панелки са по-издръжливи. Само пълен *** може да сметне такава барака за "уникална".
52
9
 
20
 
! Отговори
Закривай преди 9 години
Дом-паметникът "Бузлуджа" е най-точният образ на комунизма - претенциозна обвивка и гнила сърцевина.
51
5
 
9
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Хахаха това за кримиковци е толкова вярно че идея си нямат минусчийтеАма нали помогна на толкова *** да придобият така желаното гражданство
50
11
 
18
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Миналата година се хвалеха, как са се събрали там 85 000.Уж болни и с малки пенсии, а като орди настъпваха към върха.Лапаха кИбапчета ,пиха бира и водка от Миката, и накрая го *** отвсякъде.А сега чета тук, било паметник на културата.
49
5
 
18
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Да си остане така.Така всички леви ще виждат до къде. води развития социализъм.
48
7
 
19
 
! Отговори
Волен преди 9 години
Да свалим Альоша от наряд.
47
11
 
15
 
! Отговори
факт преди 9 години
Трябва да се направи търг и ако някои иска да си го купи - пък да прави каквото иска с него: да изстрелва *** на Луната, да направи най-скъпата тоалетна в света, хотел, закрита зала за тенис - неговата си работа. А парите да влязат в бюджета, защото това поредно грозно недоразумение на бКП е построено с парите на целия народ.
46
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие пък ако си мислите, че Баце си няма тайна мечта да му бъде издигнат огромен монумент някъде по върховете от признателните герберасти или поне мавзолей, много се лъжете.