Марулята е рекордьор, скочи с 200% за година

Следват я доматите, краставиците и репичките
3 май 2015 10:08,
25
Марулята е рекордьор, скочи с 200% за година
Снимка: архив, Булфото

Гергьовден наближава, а зеленчуците на пазара, които традиционно се слагат на масата за празника, осезаемо поскъпват, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Цената на зелените салати се повишава на месечна база с 40%. Доматите - както българските, така и вносните, поскъпват с около 20 на сто.

Още по темата
Ръстът на годишна база при доматите е 24 на сто, при краставиците – 40%, на репичките с 15 на сто, но най-драстичен ръст на годишна база е отчетен при цената на салатите (марулята) – цели 195 на сто.

През април се засилва низходящият тренд при движението на цената на фасула, като в сравнение с март той поевтинява с 5,5 на сто до 3,52 лева за килограм.

ДКСБТ посочва, че през април се стабилизират цените на захарта и на яйцата, оризът поскъпва с 0,5 на сто, олиото - с един процент, а брашното с 1,2 на сто.

През миналия месец кравето масло поевтинява с 2,2 на сто, кашкавалът "Витоша" поскъпва с 1,8 на сто, а цената на кравето сирене е без промяна.

Цените на месните произведения остават стабилни, като само пилешкото месо поскъпва с 2%.

Цените на основните хранителни стоки - захар, олио и брашно, на годишна база намаляват, като поевтиняването на захарта е със 17 на сто, на олиото - с 3 на сто, а на брашното - с 1,2 на сто.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
То така е ...една година ги изхвърлят ...друга ги продават супер скъпо , няма го баланса в цялата работа , а министъра на земеделието хал хабер си няма що е така.Та нали е само бутафорен и заплатата си му върви кво го интересува колко са марулите или квото и да е там.
15
0
 
4
 
! Отговори
CC преди 8 години
До 19. А договорили ли са се къде точно ще изхвърлят стоката??
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продавачите са се договори да се поддържа висока цена.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно с колко са скочили заплатите на берачите, 2-3% ?
12
1
 
18
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ЕДНА ЖУРНАЛИСТКА измери 7 марули на Женския пазар. Общото тегло на 7 марули беше 1 килограм!Значи марулите се продават на цена 7 лв/кг. !!!
11
7
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Долу ГЕРБ ! Факт !
10
2
 
16
 
! Отговори
(-_*) преди 8 години
До Софето10:Аз пък имах комшия в София, който си гледаше коза за балкона.. Нали се сещаш, че спасението по единично не е отговор на това, че почти нямаме родно производство и това, че нашите търговци са пълни нещастници. В нормалния свят преди празници правят намаления, а при нас пак на обратно..
9
1
 
28
 
! Отговори
CC преди 8 години
Яжте си ги. По магазините има пържоли по 6-7 лв/кг. Има и зеле, с малко царевица и майонеза /може и без нея разбира се/ или морков става великолепна салата. А марулените милионери , след 1 седмица ще хвърлят всичко и пак ще ореват орталъка че са на загуба. Аман от вечно ревящи *** в тая държава.
8
1
 
21
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ САМО МАРУЛИ !!
7
0
 
26
 
! Отговори
! преди 8 години
Няма да купувам марули, да си ги ядат сами. Само после да не ми ревнат, че никой не им купува продукцията, и пак да я изхвърлят на петолъчката!
6
2
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
"Аз например от старата дограма си направих оранжерия 4/2 метра. Като съм дал само за летви за покрива и полиетилен не повече от 20 лева"Да ама българина 60-70% се е набил в панелки и други блокчета да живее за да не го смятат повече за селянин!Нема место за оранджериа на балкона шото каде прането че проснем?
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оревахте държавата за някакви си марули. Изчакайте една седмица да се спаружат и тогава кандидат милионерите с марулите да се ги ядат .
4
1
 
10
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Като падне цената на марулите ще си напълня една силажна яма та да стигне и до догодина!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 маруля = 1 преглед при джипиово е стандарт !
2
1
 
26
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Въодушевен от заглавието, се сетих за стихотворението:Марули, марули, марули-огромно зелено поле.Сред тях седи и се пули,едно възхитено теле.Хапни си, теленце, хапни симарули и сочна трева.Ах, как ми се иска,и аз до теб да паса!Съжалявам, не знам кой е автора на стихотворението.
1
3
 
21
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
КОГАТО ЧОВЕК НЕ ГО МЪРЗИ И Е НАХОДЧИВ ЩЕ НАМЕРИ РЕШЕНИЕ ПОЧТИ НА ВСЯКА ТРУДНОСТ.НАПРАВЕТЕ СИ МАЛКИ ОРАНЖЕРИИ КОИТО ИМА КЪДЕ И СИ ЗАСАДЕТЕ ТОВА КОЕТО ИСКАТЕ.ТАКА НЯМА ДА ЯДЕТЕ ВНОСНИТЕ ПЛАСМАСОВИ С Г.М.О,ХРАНИ.