"Ще бъдеш в бяло"... на матурата

По произведението на Яворов пишат над 58 000 зрелостници
Обновена: 20 май 2015 09:31 | 20 май 2015 09:27,
110
"Ще бъдеш в бяло"... на  матурата
Снимка: архив, Булфото

Темата, която се падна на матурата по български език и литература за дванайсетокласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

Още по темата

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло...
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, -
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

По произведението пишат над 58 000 зрелостници в 609 училища на територията на цялата страна. Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа.

За да не преписват учениците, от просветното министерство взеха строги мерки за контрол. Освен видеонаблюдението, във всяка зала ще има по двама квестори. Интернетът в училищата-гнезда е спрян, а мобилните телефони на зрелостниците – прибрани.

Днес е и изпитът по български език и литература за националното външно оценяване за седмокласниците. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
33
 
! Отговори
ш преди 8 години
До размислиЗа да анализираш,първо трябва да си го прочел.Второ-ако познаваш добре характерните особености за периода,в който е написана творбата също би се справил на сравнително добро ниво.Бялото като символ на духовно пречистване и на непорочност, на надежда. Какво толкова сложно има?Толкова хубава тема. Не е важно количеството, а качеството.Можеш да напишеш и 5 реда, но да са със стойност, а можеш да изпишеш и 10 страници пълни с глупости.
72
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да анализираш патетични настроения не е добро начало за един човек на прага на живота. С тази тема проверяващите си подсигуриха най малко работа. Мързеливи даскали и това си му е ! Да бяха им дали Гарванът на Едгар Алън По. Някой психично болен пак се е изявил. ***!
71
6
 
42
 
! Отговори
размисли преди 8 години
Никога не съм обичала литературните анализи.Всеки път трябваше да наизустявам мненията на литературни критици, написани на безумно високо, слижно и неразбираемо ниво...Сега, това стихотворение трябваше да го прочета няколко пъти докато го разбера, а уж съм умна...И колко страници анализ трябва да изпишат децата по този текст? 10-15? Горките деца...
70
0
 
33
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
Квесторите винаги са били двама.
69
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбсолютно подкрепям Вашето мнение.Дори е крайно врема да отпаднат предварителните изпити.Ако човек е учил, ще се справи и като се яви на един изпит през юли.Какво е това безобразие от февруари да ходят на изпити, че и най-високата оценка им се признава/интересно ми е в колко университета извън България има сесии всеки месец/.Какъв стимул да имат.
68
1
 
34
 
! Отговори
Xenos преди 8 години
До АнонименПърво, далеч съм от "даскалче по литература". Второ, не смятам, че изучаването на литература трябва да бъде задължително,но е - това е положението. И трето, говорех за училищната математика,която няма нищо общо с креативност.Нито я развива, нито я изисква, защото програмата е направена достъпна за всички и целта е придобиване на базови знания. Затова и човек с ежедневното,problem-solving съзнание,не би намерил смисъл в понятието "математическа красота",както не намира в литературата
67
0
 
32
 
! Отговори
циника преди 8 години
73, конярите се разбират най-добре помежду си. Съвсем нормално.
66
1
 
34
 
! Отговори
циника преди 8 години
65 казал: "Ти ли ще ми кажеш кое е незащитимо и кое обратно? Мисълта пак се подрежда с математика."Ами това, което казах в предишните си постове беше, че граматиката, поезията и дори прозата се подчиняват на едни и същи принципи като математиката. И няма как да е друго след като всички те изхождат от един и същ източник - човешкият ум.А той е униваресален-работи по един и същ начин във всички клонове на познанието. дадох и примерът с математическата лингвистика.Какво повече?
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега прочетох коментара на 65 и мога да кажа, че това не се случва само в у-ще и то по литература. Всеки, който е учил в последните години в ХТМУ може да потвърди, че най-абсурдната катедра е по висша математика. Случвало се е колежки да си правят подобен експеримент- предават еднакви решения на задачите, едната си взима изпита, а другата не. Навсякъде, където в оценяването е намесен човешкият фактор може да те прецакат много яко.
64
1
 
36
 
! Отговори
циника преди 8 години
Интересно е и друго. Хората, които защитават върховенството на математиката, хулят литературата. "Скапана литература", "пиянски брътвежи" и др. Аз, както и повечето, които обичаме литературата НЕ хулим математиката! Дори напротив - отдаваме и заслуженото като една изключително важна и фундаментална наука. Само този факт е достатъчен, за да направим извода, че някои хора са сериозно травмирани от неспособността си да прочетат повече от 4 страници текст:)
63
1
 
32
 
! Отговори
циника преди 8 години
65, ти си лъжец:) Предал си една и съща тема на титулярен учител и после на заместващ, но фантазно. Кой е този заместващ учител, който преподава материал вече преподаден от предишния учител. Хайде като послъгвате в името на това да защитите позиция, да го правите малко по-реалистично:))
62
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До XenosЛичи си, че си даскалче по литература. Да ми се правиш на интересен със засукани думички. Обаче повърностното мислене те издава най-много. То е типично за даскалите по БЕЛ."не е нищо повече от заучаване на формули и готови решения."Недей да говориш неща които не са верни. Казваш това, защото най-вероятно на теб не ти е вървяла математиката (и заради което си станал даскал по скапан предмет) и си наизустявал задачите (както правят слабите ученици), вместо да мислят и РЕШАВАТ.
61
7
 
35
 
! Отговори
Xenos преди 8 години
Форматът на изпита не е най-добрият възможен, но като се има предвид нивото на самите ученици, не е толкова за оплакване. Пък създаването на приличен аргументативен текст е умение, което не изисква невероятно голям интелектуален капацитет, следователно е постижимо за всички.А училищната математика не е нищо повече от заучаване на формули и готови решения. Липсва разбиране на концепциите в дълбочина, затова и се губи единността на познанието и връзката между всички науки.
60
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"не съм надарена с неземен талант (в момента съм инженер, никога не съм имала амбиции да се занимавам с писане) и въпреки това изкарах 5,50"Точно заради това си инженер. Тези, които се явяваха по няколко пъти и тези с 3-ките, сега са учители по литература и поставят различни оценки на еднакви писмени работи.
59
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по-голяма пародия от тези матури! Спомням си, когато аз се явявах изобщо не бях чела произведението, което се падна, не съм надарена с неземен талант (в момента съм инженер, никога не съм имала амбиции да се занимавам с писане) и въпреки това изкарах 5,50! Критериите за оценяване са толкова ниски, че чак не си струват споровете ви тук.
58
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 71Само няма да ми говориш за степния Хесе! Нито за Томас Ман! Германците си мислят, че Шопенхауер e поет!!! Казвам го от личен опит с немци! Обаче това не пречи на Германия да е ментор на Европа във всяко отношение, нали? И какво от това, че 1/3 от САЩ са с немски корени? Не говорят немски и живеят по-добре от нас тук, където ни учат в кой край на тавата е мека баницата и как да минем метър, да учим малко и некачествено, но да философстваме, че сме най-добрите на света.
57
0
 
36
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
...и тогава ще цъфнем и ще вържем, Раят ще слезе на земята, всеки ще знае наизуст по 2000 стихотворения и поне 200 романа...Не става въпрос за личността или ценността на творчеството на Яворов-става дума за формата на преподаване и изпитване, включително т.нар. МАТУРА
56
1
 
37
 
! Отговори
Мунчо преди 8 години
Стига бе-тук някои се опитват да ни убедят, че учениците трябва да се упражняват в литературна критика. За какво? Може да пигаш ученик дали едно произведение му харесва, и защо, но не и да го караш да пише на безумни теми от рода на "Храмът на любовта".Това си е чиста форма на литературна критика, и спрете да се опитвате да ни убеждавате, че така трябва да бъде....Тогава да върнем граматическите училища от Средновековието- по 12 часа Латински на ден, и после по 12 часа Латинска литература.....
55
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля *** да не ми трие мнението!Искам само да кажа... *** за скапания ви шофинизъм, селски нацизъм, расизъм и псевдонационализъм! *** за всички вас, които говорите за Симеон, за Черниризец, Паисий и т.н. докато в същото време сте слънчогледи, които си подаряват всичко. Дреме ми за скапания език и книжовност, докато има хора, които предпочитат да съсипват нацията като я превръщат в овча маса, търсеща лесното, "разпъваща локуми", философтваща, вместо да работи!
54
4
 
31
 
! Отговори
Ужас преди 8 години
Оплаквате се, чувствате се ощетени и непрестанно мрънкате колко корумпирано е всичко. С цялата си наглост плюете хора, които вероятно са били на доста по-високо интелектуално ниво от вас самите. И всичкото това безочие поднасяте във формата на коментари, които са написани с нивото на грамотност на дете в предучилищна възраст. Преди да продължите да злословите, най-вече срещу младите ни хора, първо погледнете себе си и се засрамете!