Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

Според главсека на МВР Георги Костов ромите изповядват "морални принципи"
Обновена: 26 май 2015 14:00 | 26 май 2015 08:57,
386
Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"
Снимка: bTV

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.

"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.

Още по темата

Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.

"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


386
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
28
 
! Отговори
Убразовах се преди 8 години
До крайЕ какво очакваш от човечета с основно "У"бразование ? Те не могат да асимилират написаното .
82
1
 
49
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
И още една подробност, като бройка бяха много, много по-малко отколкото са сега....Може да се каже, че ние си ги отгледахме, размножихме си ги и сега ще се чудим, какво да ги правим! За българите няма работа, които по цял ден се блъскат и са учили, та камо ли за тях, неграмотни, маргинализирани и враждебни
81
4
 
24
 
! Отговори
Хайде, гит! преди 8 години
Ако полицията се изтегли, никой няма да се бие. Той пиковият момент беше. Както някои се бият, защото има кой да ги разтървава. Няма ли го, седят и се черпят заедно. Да, ама веднъж разтърващия ги оставил да се бият и взел да свири панайржийско - пехливанска мелодия.Ония се пуснали и скочили срещу него - Абе, ти защо не ни разтърваш?! Журналята и те да се омитат от там! и тогава бат Бое ще се изтъпанчи за резолюция и ,,водещите'' медии ще обяснят колко мъдро и блестящо се е справила властта!
80
1
 
40
 
! Отговори
така преди 8 години
Никой от управляващите не кисне в dnes.bg да ви чете разпалените коментари. Излизайте да протестирате и да ги обяснявате тези неща пред медиите, за да може да се постигне нещо.
79
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По социалистическо време ромите бяха относително мирни и кротки. Всички работеха, плащаха си сметките, децата им ходеха на училище, някои дори завършиха висше образование. Не че всичко беше идеално, но беше поносимо. Защо ли? Защото ИМАШЕ МИЛИЦИЯ, НЯМАШЕ неправителствени организации, мними църкви, псевдо-европейски ценности и алчни за власт и пари политици, които да плащат за гласовете им.
78
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До онбашиятаМи дай да се на*ъзим тогава и да ни е*ат още 5 века, защото само 5 явно не са ни били достатъчни.
77
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оптимизъм, българи! БХК и ХРУ ще се грижат за вас. Вече сте в списъка на застрашените видове!
76
4
 
29
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
До ."не знам колко години трябва да минат, преди всички да разберат, че освен с протест, тук никой внимание няма да ни обърне."а колко протеста трябва да минат за да се осветкате че протестите никой не ги еб*ва?
75
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагоре само се досещам какво става. На местно ниво виждам от 2 метра, как гламаво, тъпо, службогонско и нахално герберастко кметище избрано с купени гласове още отсега се грижи за следващите избори. За личен асистент кандидатстват ромка и българка, българката е един нещастен вдовишки глас, а ония са цял взвод гласове. Българин заема някое работно място, в общината се получава донос срещу него от местните роми. Написан от кметището и подписан от тях. ,,Убий българина'' - по романа на Левчев.
74
0
 
46
 
! Отговори
Стига спане. преди 8 години
До АнонименЩом мълчат, защо не вземем нещата в свои ръце? Докога ще чакаме 'политически партии' да ни обясняват това и онова, не сме овци, стига спахме.
73
3
 
43
 
! Отговори
:( преди 8 години
Дойде ли ГЕРБ на власт и почват размирици. А вместо да наложи закона, полицията ми говори за "евангелски общности". Тези не могат да разберат, че българите на са като на Тиквата кучетата (както той самия каза), а са като търпелив бик, който си трае дълго, но тръгне ли не може да го спре нищо.
72
3
 
30
 
! Отговори
Пели преди 8 години
МВР министър БъчвaровaСилов министър КуневaВърховен комaндир нa БA ПлевнелиевНе рaзбирaм зaщо ревете бре, от кaкво се оплaквaте, сaми сме си виновни!Сaми и никой друг!!Почвaм дa с3 възмушaвaм от себ3 си кaк се удовлетворям че си го получaвaме и си го зaслужaвaме товa, което си посяхме!!
71
2
 
51
 
! Отговори
. преди 8 години
В интернет тези проблеми не се решават. Нека излезе народа навън да протестира и да извоюва правата си, защото не знам колко години трябва да минат, преди всички да разберат, че освен с протест, тук никой внимание няма да ни обърне. Аз нямам опит с организирането на протести, нека който има да помогне, аз ви гарантирам присъствието си.
70
0
 
37
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Тези министри и главсеци, защо с държат, като *** и все едно падат от Марс?
69
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички" ...Точно на този начин на мислене, трябва да се сложи КРАЙ! Не, те не са български граждани! Българският гражданин работи, учи, плаща данъци,....този етнос да хващат пътя, Свят широк
68
0
 
41
 
! Отговори
1 преди 8 години
В България се организираха протести за какви ли не глупости, само не и за своеволията на ромите... Нека се направи нещо такова, за да се види колко точно хора са против, след което НАРОДНИТЕ представители да си свършат задълженията към НАРОДА.
67
3
 
47
 
! Отговори
Къде? Къде? Къде? преди 8 години
Къде е Бочко, бе гербери? Вашият безстрашен Вожд и Учител се покри като малка сива мишка. Обикновено не можеш да му запушиш устата, а сега мълчи като ... А и какво е това ГЕРБ недоразумение, което изкара убийците на старици "евангелска общност"???То бива безсрамие, бива, ама това на нищо не прилича !
66
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боя се, че още работи ще ни се случват и не само по ромския въпрос. Една от причините е, че тези български мъже, които са служили истинска казарма вече са на и над 50 г., обезверени, болни, изпратили децата си в чужбина и не ги интересува нищо.Тук е останала една престъпна *** да *** субсидии и да пасе бюджета. След като се ояде и далаверата стане невъзможна ще си натовари дебелите *** и ще отиде да си живее живота там, където е натрупано откраднатото под формата на имоти и пари.
65
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра."А защо справедливостта е само за ромите?Къде е справедливостта за българите, нали уж сме равни?
64
1
 
36
 
! Отговори
до 133 преди 8 години
Ша го идва Бате ти Бойко в Гърмен, ама като се поукроти положението. Сега си е опасно, а пък той е госпожичка, която трябва да се пази за да може да реже лентички. Нищо че всички журналисти го изкарват големиО мАж.