Промените в Закона за етажната собственост – готови

Текстовете са качени за обществено обсъждане на strategy.bg
Обновена: 10 юни 2015 14:12 | 10 юни 2015 12:07, Миглена Иванова
17
Промените в Закона за етажната собственост – готови
Снимка: архив, Булфото

Кореспонденция със собствениците и живущите по електронна поща и на друг адрес, ясни срокове за извършването на неотложните ремонти, задължение за изготвяне на технически паспорти на блоковете. Това са само част от промените в Закона за управлението на етажната собственост, които е подготвило Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Текстовете са качени за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се изпращат до 23 юни.

С предложенията се прецизира текстът, с който се забраняват ремонтни дейности в самостоятелните обекти от многофамилните жилищни сгради, които биха довели до промяна на проектните характеристики на сградата, нарушаване на архитектурния вид и устойчивостта ѝ и безопасното ѝ ползване.

Въвежда се задължение собствениците да поддържат общите части и самостоятелните обекти в сградата в добро техническо състояние. В тази връзка общото събрание ще е длъжно да вземе решение за възлагане съставянето на технически паспорт в законоустановените срокове. За масовите жилищни сгради срокът изтича в края на 2017 г., но вероятно ще бъде удължен, както наскоро каза регионалният министър Лиляна Павлова.

Управителите на етажната собственост ще могат да комуникират със собственици и наематели и по електронна поща, предвиждат предложенията за промени в закона. Собствениците и наемателите ще могат да дават на управителя на етажната собственост и друг адрес за комуникация.

Общите събрания на входовете и блоковете ще се провеждат най-рано осем дни след изпращането на поканите до живущите, предвиждат още текстовете. Само при неотложни случаи се допуска провеждане на събрание след 24 часа.

Копие от протоколите от заседанията на етажната собственост ще се предоставят на живущите. Новите блокове трябва да си изберат управител до 6 месеца от възникването на етажната собственост, записано е още в законопроекта.

Домоуправителите също така ще могат да издават на живущите документи за наличието на задължения към етажната собственост.

Предвижда се и възможност сдружения на собствениците от няколко входа в един блок да могат да се обединяват.

В текстовете изрично се подчертава, че при продажба на жилище в многофамилна жилищна сграда членството в сдружението се прехвърля на новия собственик. За старите задължения преди продажбата ще отговаря предишния собственик на апартамента.

Когато управителите се регистрират в общината, ще трябва да предоставят и копие от протокола от заседанието на етажната собственост. Остава срокът от един месец за вписване на новоизбрани домоуправители.

Запазва се и възможността кметовете да задължат собствениците, при подадено уведомление от страна на управителния съвет на етажната собственост, да съберат пари за неотложен ремонт. С новите разпоредби се въвежда и срок, в който живущите трябва да са събрали парите и да са извършили ремонтните дейности – не по-късно от три месеца, след като домоуправителят се е оплакал в общината, че не може да проведе общо събрание и/или да събере необходимите средства.

Кметовете ще имат правото и да задължат собствениците, които отказват достъп до апартаментите с цел съставяне на технически паспорт, да го направят.

Таксата за поддръжка на входа (блока) и режийни разноски се предвижда да се плаща по равно от всички, независимо от това на кой етаж живеят.

Освен санкциите за кметовете, които не вписват сдружения на собственици в публичните общински регистри, се въвежда и санкция за домоуправителите, които не подават оплаквания до общината заради проблеми при провеждането на общите събрания и невъзможност да съберат пари за спешни ремонти. Глобата е от 500 до 1 000 лева.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
donald преди 8 години
бря *** ко знаете къ се присмиват леле днес сам изнемял то като и иде на село може да изкука един месец таман да се обнови сега завалииката
14
0
 
1
 
! Отговори
dump преди 8 години
и като вали тои си нехае покрива си капе тои улуци си направи за мазата там му капело ама горе какво ли го интересува дремему на *** пак и с вразки е *** хал хабер си няма иконом да си прави сабранията надолу и да реве от злоба кои кои а пак за такива като тях няма мнение
13
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
и сабрания провежда всеки ден за тях а за нагоре не се и интересува дефакто го интересува само другаря по ракия и тоя които му е изгоден а останалите какво ли са обикновенни хора знаеики си правата като цяло та питам аз докога такива домоуправители мже да ни командват бидеики на власт саответно а не да мислят като хората
12
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
много искам да попитам един домоуправител какво ли разбира от това таи като има и такива дето си правят сабранието само на етажите и познаите какво стига до някои етажи новини няма поради факта домоуправителя се скарал с някои в 80 години и тои не е знаел за какво и оттогава се има крив та по този факт питам аз наистина на тия домоуправители кои им пак следи за тая домова книга и там какво ли не както го дават по тв или се правят на луди само за своите си хора да се грижат като тоя дето се грижи
11
1
 
2
 
! Отговори
Спиро Картечаро преди 8 години
Когато Държавата ни продаде тези Жилища е Била - длъжна да ни издаде такива Паспорти и Сертификати за Качество . Този закон се прави ...ЗАЩОТО ИСКАТ ДА НИ ГО *** , искат да ни принудят задължително да санираме Жилищата ...Познайте , чии Фирми ще правят санирането .
10
2
 
5
 
! Отговори
До 3 - Не е връщане преди 8 години
на комунизма, а опит за въвеждане на ред. Не знам дали ще е успешен. В големите градове прииждат все нови и нови заселници, които си купуват панелки и действат по правилата от родните си села: "Я че го направим, па они после че ми го узаконАт."До ДОМОУПРАВИТЕЛЯВърху притежанието на кучетата все пак има някакъв контрол, но не и за котките.Баби гледат в гарсониерките си по 5-6, смърди, но можеш само да се оплачеш в Общината. Идва инспектор, бабата плаче:"Ами, кЪ щяло да смърди." *** я глобявай!
9
3
 
3
 
! Отговори
Нарин преди 8 години
Уляха се
8
0
 
11
 
! Отговори
той преди 8 години
До Анонименти си много *** честно. естествено че ще ти забранят. моят комшия , така като тебе нахакан тарикат, реши че основна стена на блока в апартамента му му пречела и я премахна и цялата сграда в момента вибрира по движението на асансьора. затова че ДА , ТРЯБВА да ти забраняват да правиш определени ремонти
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си как злобни бабички и дядовци /съседи/ вършеят из апартамента ми,за да видят какво има,а иначе официално ще му съставят технически паспорт.Този документ не трябва ли да бъде издаден от лице с технически познания и като издаде паспорт,да не би да ми се забранява да правя понататъшни подобрения и ремонти в частната си собственост,наречена етажна за удобство на общината.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нема вече какво да се краде! Аз си мисля, че каквото и да правят ще бъдат пуснати по теснолинейката , при това с повредена спирачка, защото ха хората им дойде до гуша от *** управляващи.
5
3
 
6
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 8 години
ГЕРБ го може?До по долу писалите?Да точно така иска ГЕРБ?
4
4
 
29
 
! Отговори
me преди 8 години
Мда, битката е за апартаментите на простолюдието. Това са етажната собственост е едната хватка. Другата, за която обаче медиите мълчат, е здравеопазването на 2 пакета. За който не знае, една сърдечна или мозъчна операция струва над десет хиляди евро, една трансплантация или лечение на рак - над 100 хиляди. А с нашата жалка профилактика, пък и без нея, шансът да ти се случи сериозна операция не е толкова малък.И като се случи, продаваш апартамента. Защото здравето е най-важно.Това е планът Москов
3
4
 
47
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Новата далавера се нарича "технически паспорт на сградата" явно. Чакам да видя как кмета ще ме накара да пусна някой в апартамента да му прави паспорт, като това противоречи на Конституцията ;)
2
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема вече за крадене - останаха само жилищата на простолюдието
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая стройна организация на живота в квартала ми напомня за Германия през тридесетте години