Варненски квартал въстана срещу настаняване на роми

Общината планира да строи безплатни апартаменти за тях
55
Варненски квартал въстана срещу настаняване на роми
Снимка: Булфото, архив

Над 2500 жители на варненския квартал „Възраждане” вече са се подписали срещу изграждането на жилища в района, в които ще бъдат настанени основно социално слаби граждани от ромски произход. Това каза Тодор Петронов, председател на Инициативен комитет „Възраждане”, цитиран от „Фокус“.

Събирането на подписите продължава и през почивните дни.

Подписката ще бъде депозирана в община Варна в понеделник, а в сряда жителите на квартала ще се включат в сесията на Общинския съвет.

Общинският парцел, на който се предвижда изграждането на 253 апартамента, се намира във Възраждане 2, между бул. „Република”, бул. „Трети март”, блок 34 и блок 33.

Строежът на новия блок в квартал „Възраждане” е част от плана на общината за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация 2014 – 2020 г.

Днес той бе приет от общинските съветници от социалната комисия със сериозни разногласия.

В него е заложено изграждането на комплекси за настаняване на социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, като фокусът в цялата програма е насочен именно към ромите.

Тези апартаменти са предназначени и за ромите от кварталите „Аспарухово”, „Младост” и „Владиславово”, чиито незаконни жилища предстоят да бъдат съборени.

По програмата се предвижда и издаване на актове за търпимост на част от незаконните къщи, както и изграждане на инфраструктура около тях.

Предвидените в плана дейности възлизат на около 20 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

За поетапно алтернативно настаняване на ромски семейства от кварталите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владиславово“, които не притежават законни жилища, по програмата са заложени близо 3,6 млн. лева.

„Това са средства от нашите данъци и такси, които ние плащаме на общината, а нямаме изградени тротоари, улици”, изрази възмущението си Тодор Петронов.

Според него, това е дискриминация спрямо всички граждани от български произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: апартаментиромиВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
патриот преди 8 години
постоянно ми трият коментарите, каква е тази свобода на словото?От 52 коментара останаха 37? Ще се оплача в БХК за системно нарушаване на моите правата на човека!
22
0
 
14
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До БХКИ гараж! Забрави гаражааааа! За каруцата! А коня на терасата...
21
0
 
18
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
А честито на жителите на "Възраждане"! Само след година-две ще си имат блокче - копие на онуй в Ямбол, ако го помните, а след още няколко ще се чудят как да го разрушат, да не се срути само, след като жителите му наберат де що има "джилязу" по него. Тъй де, трябва да се интегрират потомците на пакистаноиндийския етнос, наречени за благозвучие "роми"...А, да, може другите жители на квартала да почнат да тренират конен спорт, щото белезникавите си отглеждат и коне по балконите...
20
0
 
23
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименНякой да строи безплатно жилища за българи. .Стига привилегии...всички сме равни..да строим и да даваме безплатни жилища и на младите майки студентки...Може да се строят жилища но само срещу участие в строежа. .Едни копаят основи..други бъркат бетон..трети зидат. ..РАЗКОВНИЧЕТО Е ТРУД...ЕЖЕДНЕВЕН.АКО СЕ ТРУДИШ ЩЕ ПОЛУЧИШ. ..
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NOV KVARTAL SHTE SE STROI DRUGE NOV GRAD ZA TEZI MASKARI
18
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Е добре де, няма ли институция, която в крайна сметка да признае, че българите сме дискриминирани и да се жалва в Европа, както правят БХК и други измислени организации, защитаващи ***?!?
17
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Жалко , че никой няма и да помисли за това. Аз съм на същото мнение.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само бой по тиквата , там е спасението
15
1
 
32
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Похвално! Обаче, не е лошо и по-една лека кола, разбира се, нова, към всеки апартамент. Към по-големи по-две
14
0
 
28
 
! Отговори
Продълж. на 20 преди 8 години
Милиционерът рекъл: Е, как може да си помислиш, че с бой ще накараш магарето да стане кон? Ц... отговорил: А ти пък как можа да помислиш, че с бой можеш да ме превърнеш в българин?Тогава са ги пердашили, за да ги накарат да се правят на българи. Сега пък с толерантност и с бонуси се мъчим да ги интегрираме, ама не става. Магарето не може да стане кон. И не иска.
13
0
 
16
 
! Отговори
Ха ха ха преди 8 години
Знам един виц от дядо си. Възникнал е някъде около 1960 г., когато се състояло едно от мероприятията свързани със смяната на имената на ромите с български такива. Внушавали им, че сачаст от българската нация и ередно да се чувстватбългари. Тогава народът измислил този виц:Един ц... завел магарето си пред местното управление на МВР и започнал жестоко да го бие. Излязъл един милиционер и го попитал защо пребива животното. Ц... казал: Карам го да стане кон, ама то не може. /Продълж./
12
1
 
46
 
! Отговори
joro преди 8 години
a искам да попитам продажните ни политици ,кога ще построят безплатни жилища за хилядите българи които са на квартира,работят и си плащат наемите,а с данаците които им отдържaт строят жилища на диваците !
11
3
 
24
 
! Отговори
наясно преди 8 години
Еми, така ще е при т.нар. "нов световен ред": кучетата са с предимство пред хората, *** пред белите, престъпниците пред мирните граждани, извратените пред нормалните, мюсюлманите пред християните, жените пред мъжете.Лъжата става ИСТИНА, а дяволът - бог.Иначе казано, новият "ред" е стария, с главата надолу.
10
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Идеално, тогава ще им направим ремонтче.
9
0
 
39
 
! Отговори
joro преди 8 години
хора свикваите вече,с това,цигаските гета са пренаселени вече от огромната цигаска раждаемост,и тези твари трябва да се преселват някаде другате,тези преселвания ще стават все по чети за напред.никои бг политик не желае да ограничи раждаемоста на тези неандерталци,положението ще става все по зле
8
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Гагаузи...гааа...
7
0
 
31
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"С 9 човека на всеки час намалява нацията,българският етнос изчезва,все повече се увеличава броят на хората,които се нуждаят от грижи за сметка на трудоспособните..."Статията е от днес! "Лидерът на националистическата партия на Словакия Ян Слота е дал предложение да се създаде *** държава на територията на ЕС.За тази цел те обсъждат тази държава да бъде България. Източника на тази информация е Франс прес."-2013 г.Всички опити да ни затрият като нация през вековете не са успели,сега ли?!!
6
0
 
42
 
! Отговори
ес преди 8 години
Пълна глупост. Още на първата година след настаняването им, сградите ще бъдат тотално разрушени и което става за скраб ще бъде предадено,другото - изгорено. Спомнете си 1980-1983 години. Тогава пак направиха нещо подобно. Конете спяха в апартаментите.
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намирисва ми на "Априлско въстание" в нов прочит. Само дето едва ли ще е априлско. По-скоро Октомврийско!
4
0
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
А за бай Стамат общинате ще построи ли един безплатен апартамент или ще го хвърли на банките да го оглозгат? :-О