Дърво на 8 века. Приютило и пещ, и кланица

Осемвековен чинар е гордостта на санданското село Джигурово
23 ное 2015 11:30, Красимир Ангелов
1

Снимка: БТА

Осемвековен чинар е основната забележителност на санданското село Джигурово, разположено в югозападните склонове на Пирин. Старото дърво на селския площад е с огромна кухина по средата на дънера и е подслонявало до 1934 г. пещ за печене на хляб, разказват местните хора пред БТА.

По-възрастните допълват, че това място по времето на някогашното трудово-кооперативно земеделско стопанство след 1959-1960 г. е служило и за кланица. Под "подкрива" на ствола са се клали животни, за да се раздава месо на населението за големи празници по времето на социализма - 1 май и 9 септември.

Край осемвековното дърво извира и най-вкусната вода в района, твърдят жителите на Джигурово. Според разказите им през 1936 г. Лично цар Борис III разпоредил да се изследва водата от всички известни извори в България. Водата от извора в Джигурово била класирана на второ място заради вкусовите качества, полезните й свойства и липсата на каквито и да било вредни вещества в нея.

Точно това е и причината с годините тук редовно да идват хора от съседните населени места и от Сандански, за да си налеят вода. През 1988 г., когато е построена чешмата край чинара, са засадени още две дървета от този вид в центъра на площада.

През миналата година джигуровският чинар попадна и в престижна класация на вековните дървета в България. Той бе класиран сред десетте финалисти в петото издание на конкурса за най-обичано българско дърво "Дърво с корен 2014", организиран от Фондация "ЕкоОбщност" с идеята да се търсят историите, които свързват хората с техните любими дървета.

От Благоевградска област до финалния кръг достигна още едно дърво от община Сандански - в категорията "Вековните дървета говорят" журито допусна до финала и Източният чинар, който от 13 века хвърля сянка в двора на манастира "Св. Георги Победоносец" в близкото до Джигурово село Златолист, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.