Казус: Забрадка в час – изключване от училище

16-годишно момиче заведе дело срещу училището си
14 апр 2016 09:00,
153
Казус: Забрадка в час – изключване от училище
Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
3
 
! Отговори
75, преди 8 години
До ???Няма такъв "медицински аргумент". Забрадката след така проведеното лечение не се препоръчва от медицината, нито се отрича. Тя се носи за лично удобство, ако човек желае така.Тук народът е настръхнал и проявява агресия, но не в нужната посока. Както, впрочем, често се случва на дребни хорица, скъпи на триците, но евтини на брашното. Да не се прави разлика между забрадка, от една страна, и бурка, фередже и хиджаб, от друга, е смешно и говори само за липса на грамотност.
70
5
 
8
 
! Отговори
читател преди 8 години
... хората от Вълкосел са българомохамедани, с хубав български говор. Българи изповядващи ислям и редовно учат Корана. Та питам къде е православната ни църква. Боян Саръев, един единствен ли е, който обикаля българомохамеданските села да ги връща в православната вяра. Нямам нищо против исляма по принцип, но агресивния му вариант създава и ще продължи да създава проблеми. В случая, ако се създаде прецедент и чиновниците продължат да мачкат забраденото момиче само ще и създадат ореол на мъченица.
69
1
 
21
 
! Отговори
бг мъж преди 8 години
За забрадки, бурки, фереджета е ясно - пълен абсурд трябва да са категорично забранени !Но какво ще правим с ученичките, които ходят като кючекчийки ?
68
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
До Анонимен"Забрадки носят често и хора, вкл. деца, след химиотерапия." - явно можеш да четеш, но не разбираш какво четеш! В случая не става въпрос за медицински аргументи! Но ти явно и ти си от главното мювтийство! В случая се цели провокация и гласност на проблема за да може определена част от обществото да се изкара онеправдана! Това се случва в разгара на делото за имамите и радикалният ислям! Всичко това е режисирано - само като прочетох, че бащата работи в мюфтийството картинката ми е яс
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ...62Защото някой ще иска да ходи с ч*а*л*м*а -не скрива лицето, друг-гол - не скрива лицето, трети - с 2 кила кръст на врата - не скрива лицето, четвърти с килимявка-не скрива лицето ........Да продължавам ли??? Има правила и закони и трябва да се спазват!!! Редно е дори да има общи униформи! Това е символ на равнопоставеността сред учениците!
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички неправителствени и религиозни организации да си покажат финансирането и много бързо ще секнат и забрадки и бурки. Сега им плащат и те вече на маймуни се направиха за тези пари, без да осъзнават как са се засилили към средновековието. Разбира се има и заблудени, за които е редно държавата да организира еднопосочни билети до Саудитска Арабия . Все пак ние се грижим за нуждите на всички граждани...
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А държавата няма ли да се заинтересува какви са тия курсове по коран, откъдето децата се връщат с промити мозъци?! Да не се върне някой оттам с решението да си сложи шахидски колан, защото са му казали, че в рая го чакат девици?!
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ...Забрадки носят често и хора, вкл. деца, след химиотерапия. И сега какво? Защо ще ги забраним? Да се пишем интересни?а защо ще ги носим? Да се правим на интересни ли? Бурки ще носите в Афганистан, тук не.
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Училището да въведе задължителна униформа и проблемът се решава. Държавните училища също могат да са със задължителни униформи и който не е облечен както трябва да се връща от училище. Да не я изключват, но да не я допускат в класната и стая при некоректно облекло. След 1 месец отсъствия, тя сама ще се самоизключи. Много осъзната 16 годишна, пръдлa, супер религиозна станала. Бащата като е от главното мюфтийство, да да я праща в правоверните държави, що стои да смучи пари от бюджета.
62
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
българия е светска държава и който иска забрадка и бурка да напусне незабавнобългария свят широк има място за всички
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом в училището има правилник, който забранява носене, на каквито и да било шапки, шалчета, очила и т.н, значи и бурката и влиза в това число, т.е.точка по въпроса, тук няма казус - не можеш да я носиш, край! Ако на тази не и харесва да си потърси друго място, в което няма такова правило. Правилата са за да се спазват и да живеем цивилизовано!
60
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В училищата е редно да има задължителни униформи.У дома кой както иска да се облича.
59
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз ако съм нудист, може ли така да се разхождам по улиците? или съм задължен, като част от това общество да се държа ЦИВИЛИЗОВАНО, без да натрапвам схващанията си. Слава Богу, ние живеем в СВЕТСКА държава, който иска да ходи с бурки и забрадки, може да го прави у дома, или в държава с несветски характер. Точка
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ... "Забрадката не е нещо, което следва да бъде забранено. С" - НЕ Е ТАКА!В случая се цели конфронтация и се използва демокрацията за да се насаждат чужди идеи!Всяко общество си има някакви норми - който не не ги спазва или се научава или спира да бъде част от обществото!Да вземем за пример че аз мога да искам да ходя гол, защото вярвата ми забранява да нося дрехи - дали е възможно това!Предложено е решение с Духоивно училище, но бащата (от главното мюфтийство) не предприема НИЩО, а съди
57
0
 
20
 
! Отговори
bg преди 8 години
До Sezgin PetrovПречи защото бурката никога не е била характерна за България а по скоро в арабските страни, откъдето идва и радикалния ислям, шериата и тероризма. Ясно е че таткото е бил притиснат да го направи (експерт е в мюфтийството), а момичето е интсрумент само. А и като и гледам останалата част от облеклото, не виждам как й се връзва с бурката.
56
0
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
... поредното тъпоумно човече, решило да си направи политически пиар. За наша сметка ще са- моя и ваша, уважаеми дами и господа.Понеже някой първо действа, пък после мисли. Може и без после.
55
21
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
... за работа по полето, в двора или просто по навик, защото така са се харесвали. В нашите народни песни момите получават за подърак "шарена кърпа", например.Забрадки носят често и хора, вкл. деца, след химиотерапия. И сега какво? Защо ще ги забраним? Да се пишем интересни? Ако е дреха, която закрива лицето и не се установява самоличността- да, добре. Но забрадката защо?Отсега ще ви кажа, че ще блъвнат дела и България ще бъде осъдена за този произвол да плаща обезщетения. Не за сметка на ...
54
15
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
Винаги сме бивали "по- католици от папата" в устрема си да докажем колко сме политкоректни и да оближем нечие продължение на гърба. Крайни в изказванията и действията и бездействията си. Без мисъл, без идея.Забрадката не е нещо, което следва да бъде забранено. С нея не се скрива нечие лице. Тя не е част от облекло, носено само от мюсюлмани. Да не забравяме, че само допреди няколко десетилетия си се е носила редовно и у нас от жени- млади и стари...
53
1
 
19
 
! Отговори
Т.е. преди 8 години
Т.е. ако осъди училището всеки ще може да ходи на училище както си иска! Само едно не е ясно - след като са предложили да отиде в духовно училище защо е е прието това -явно не става дума само за вярата (а може в духовното училище да не разрешават на момичета да учат при тях). Определено се търси конфронтация. Е, споко тепърва ще става по-зле - с тези две "светкси" партии с европейска насоченост!!!
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде се докарахме в България и в Европа . Чужда култура ни насажда как да живеем в Родината си . Всеки ден се убеждавам , че Виктор Орбан , Премиера на Унгария е абсолютно прав когато не пуска мигранти в Държавата си . Това не са никакви бежанци , а обучени нападатели и завоеватели на Европа . Нещата са опрели до кокал . Или те нас или ние тях . Среден път няма .