Казус: Забрадка в час – изключване от училище

16-годишно момиче заведе дело срещу училището си
14 апр 2016 09:00,
153
Казус: Забрадка в час – изключване от училище
Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
7
 
! Отговори
не преди 8 години
Така или иначе това са изкуствени неща и предполагам Доган и Сидеров стоят зад тази интрига.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно целенасочена провикация е това със забрадките.Колкото до бурките,в древността така са се увивали практикуващите най-древната професия които са обикаляли около храмовете защото отдолу са били голи.Много често в нета се срещат жени в бурки,но показващи щедро детеродните си органи.Лицето закрито,но дирника на показ-морал=лицемерие.
49
2
 
23
 
! Отговори
не преди 8 години
нека да се коментират нещата, това не е вредно. Въпросът е че прозвуча странно искането да УЧА МЕДИЦИНА, но да си ходя със забрадка?!!! Значи хем искаш да се възползваш от постиженията на СВЕТСКОТО образование, наука и материални богатства, хем искаш да отречеш модерния общестевн ред. Именно религията е най-големия враг на науката и образованието. Това е в мюсюлманството и в католицизма-двете най-радикални религии по света. Не може да учиш Вазов, Ботев, Менделеев, Коперник, Галилей със забрадка.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още нещо до Мехмед пашаЗабраДка се пише с Д, от глагола ЗАБРАЖДАМ!Така че като не владееш правописа не се излагай по форумите. Трай си в къщи!
47
2
 
16
 
! Отговори
Али Реза преди 8 години
Хайде със забрадката на магистралата. Скрий си лицето според корана ,а се барни по прашки-това е разрешено. И доходоносно!
46
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мехмед пашаКато не ти е приятно това общество - пътят е ясен: вдигаш си гълъбите и натам, където ти е приятно! Защо си тук? Ние си се харесваме такива! Като не ти харесва - друм!
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е ясен: след като е толкова отдадена на религията си, светско образование не й е нужно! То даже е вредно - може да породи в главата й (ако там има нещо годно за мисловна дейност) някои мисли, противоречащи на вярата й! И хоп, ерес! Не бива така. Да си стои в къщи и да си препрочита корана!
44
1
 
18
 
! Отговори
sashkodg преди 8 години
Като гледам тая с розовата блузка и впитите дънки,със сигурност изповядва мюсюлманска религия.Да махне тая забрадка и да върне парите на тия дето са й ги дали да се забради,че като й гледам расата вече е в детеродна възраст. :-)
43
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 8 години
Сакън недей, ще вземе да пламне някоя забулена и изгоре училището.
42
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ме мотивират да си пратя детето с килимявка и кандило на училище... и да пръска наоколо със светена вода, особено тия със забрадките.
41
3
 
28
 
! Отговори
И те така преди 8 години
Нищо не е решила тя ! Бобайко и е решил по нареждане " от Горе " и сега тестват системата дали ще се огъне ! Вече тоБурка към Вълкосел и Красимир Кънев...
40
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, у тях ако иска и кофа да си слага на главата, ама българското образование е светско и в училище няма място за ***, забрадки и т.н. Като искат да ги носят-след училище.
39
2
 
35
 
! Отговори
Генчо преди 8 години
какво и се обяснявате ! Вън от даскало и това е
38
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да довършим недовършената работа от освобождението! Писна ми всеки ден да ме занимават някакви *** с примитивната си религия.
37
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре да я изключат от училище и да си ходи при нейните хора в Афганистан,Саудитска арабия или там някъде.То е ясно,че от малка ще става талибан.
36
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам някакъв спомен, че в училище, в час нямаше право да седиш с шапка на главата и учителите ни караха да ги сваляме. Защо сега това правило не важи?
35
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да позная ли, че БХК са намесени?
34
1
 
38
 
! Отговори
gost преди 8 години
Трябва да се действа твърдо с всякакви опити да се променят закони и норми в държавата ни, защото изпуснем ли ги ще стане страшно, ще ни поробят пак за броени месеци!
33
1
 
25
 
! Отговори
нема такава държава преди 8 години
Казус - не виждам казус?
32
33
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 24Да, има закони, има и конституция, която казва, че всички са равноправни, а не че християните казват. И момичето се обръща точно към закона, който е на неина страна