Казус: Забрадка в час – изключване от училище

16-годишно момиче заведе дело срещу училището си
14 апр 2016 09:00,
153
Казус: Забрадка в час – изключване от училище
Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, носили са бабите ни по селата забрадки, но не по религиозни причини, а за да си пазят главите от слънцето и косите от замърсяване, защото къпенето не е било възможно всеки ден. МЛадите момичета даже да затъквали цвете на забрадката, за да се харесат на ергените. Тук случаят е съвсем друг и ни връща в някакви мракобесни, първобитни времена!
90
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли християнско дете да отиде на училище в Саудитска Арабия по минижуп? Не може. Трябва да спазва законите. Тук е същото - трябва да се спазват законите. На който не му изнася да се изнася.
89
1
 
11
 
! Отговори
Турчина Мехмед преди 8 години
Най добре да се оплаче на арменския поп;))))
88
1
 
9
 
! Отговори
е преди 8 години
Браво
87
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрадки се носят в България от време оно, има най различни забеадки . това число и черни когато хората са в траур и въобще не е правилно забрадката да се определя като религиозен символ, разбира се неочаквам полуграмотни атакисти да ме разберат
86
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Кое е определящо за Българската държава, корана или Българските закони?! Който иска корана да му е определящ ,айде в Суадитска арабия! А тези дето съдят за това България трябва да им се отнема Българското поданство и изгонени от държавата!
85
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
Не е 16 годишното момиче, опитите да се наложи ислям в България са. Такива случаи ще има все повече. Ислямистите не могат да се нагодят към светското образувание.
84
2
 
21
 
! Отговори
МОН преди 8 години
Дали Емине може да ходи на училище със забрадка ? ЕМИ НЕ !!!
83
4
 
13
 
! Отговори
До 89 преди 8 години
Ми слагай си и ти забрадка като бабати, никой не ти пречи, ама бабати със забратка на училище не е ходила, а само е ранила свиниетие и пасла паткиетие
82
1
 
20
 
! Отговори
от старата школа преди 8 години
Училището е СВЕТСКО и не трябва да търпи никакви религиозни символи, повтарям НИКАКВИ, вкл. и християнски. В дома си всеки може да носи каквото си иска.
81
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви отстъпки пред такива искания. После ще поиска изцяло да се забули, а също така да не е в един клас с момчета, да не играе физическо и още куп щуротии! На тия религиозните, ако им подадеш един пръст, ще ти отхапят цялата ръка.
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Впити дънки и със забрадка... да ви имам и религиите и моралните дрънканици. Сплетничат, злословят, лъжати пък иначе религиозни. Аз ако съм ексхибиционистка, какви права имам ? Мога ли така да ходя на работа, по улиците?
79
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С 84 вече ще се съглася.Забрадката изобщо не е проблем. По- скоро насилстгвеното й премахване ще създаде проблем- ще си плаща България поредните обезщетения.Както писах- не ставайте евтини на брашното, а скъпи на триците. Има много по- важни неща, като проблеми в светските ни училища, където се позволяват по- опасни волности.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори думата "забрадка" няма тулски корен. Тя е наша, българска дума. Идва от думата "забраждам.Докато същото не може да се каже за хиджаба, фереджето и чал...мата. Като се юрвате по нанадолнище след всеки овчар с гега, то сещайте се, че приличате повече на стадо, а не на хора.
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, забрадката е най-малкият проблем. Какъв е този "Курс по Коран", кой им говори и какви неща им се говорят и защо децата се връщат суперрелигиозно настървени да си слагат забрадки и т.н. Да си учител в учлище се искат 100 сертификата и тапии точно затова, защото имаш достъп до млади съзнания , които лесно се манипулират,а за "Курс по Коран" кой следи?!?!? Ей това е големият въпрос!
76
0
 
7
 
! Отговори
... преди 8 години
Та на мястото на звездичките пише "ча...л...***".Като вид покривало за глава.Оправете си цензурата. Прекалявате.
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм 82 и не ми е ясно, защо думата ч...алма е заличена. Това не е обида. Нищо лошо не е. Това е вид шапка. Дума като дума. Цензурата ни също се прави неграмотно, като повечето ни неща. Жалко!
74
1
 
11
 
! Отговори
! преди 8 години
До Анонимен 74,Ти сериозно ли не правиш разлика между забрадка и ***?Не мога да ти помогна в такъв случай. Само малък джокер- българинът *** не е носил никога, но българката забрадка- да. И то напълно доброволно. Питайте баба си на село, ако имате такава. Тя ще ви обясни. Българинът е смачкан и не особено интелигентен и културен човек. Затова си и плаща редовно. И ще си плаща. Защото скоро няма да се научи къде минава разликата между толерантност и тероризъм.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Директорът на училището да й предложа различни варианти - плувна шапка, шапка за баня, пожарникарска каска или каска за моторист, кофа или малък леген също става. Нали е въпроса, че не иска да й се вижда косата?!?!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До читателАбсолютно вярно, колега!