Казус: Забрадка в час – изключване от училище

16-годишно момиче заведе дело срещу училището си
14 апр 2016 09:00,
153
Казус: Забрадка в час – изключване от училище
Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
52
 
! Отговори
До 29-Руми преди 8 години
Там няма нито един турчин и турскоговорящ.Хората са българи-мохамедани.Наистина със забрадки и шалвари ходят само вързрастни хора над 60 г.Младежите се обличат както всички деца в страната,работливи с ученолюбиви.Такива бурки и мурки обаче трябва да бъдат спряни веднага и и ако трябва и със сила.Това не е вярата и поведението на тези отрудени и бедни хоря.А имама да прати дъщеря си в религиозно училище,ама и той толкова запознат с Корана ,че с пет години закъснение се сетил за забрадка на дъщеря
30
2
 
53
 
! Отговори
Религиозен преди 8 години
Редно е там където има ученички със забрадки останалите ученици да са с каски и бронежилетки, че не се знае кога ще и скимне на шахидката да посети алах. Учителската катедра да бъде изработена от листове на бронетранспортьор, с амбразура за преподаване на учебния материал, междучиновете да има траншеи, бодлива тел и чувалчета с пясък, а дъската от керамика и кевлар за да се почиства бързо с огнехвъргачка. Бронебойните тебешири и ученическите противопехотни пергели са забранени от ООН.
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РумиНе са турци!!! В селата и градовете на Благоевградска област има много малко турци. Става дума за българомохамедани или както ги наричат още - помаци. Те са честни и трудолюбиви хора, но ДПС-политици използват религията, за да им мътят главите. "Руми", и ти имаш нужда да се дообразоваш! Този процес ще бъде знаков и ще видим дали ще победи правото и законите, или за пореден път ще се надупим заради зле разбрана толерантност!
28
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Промиването на мозъци върви по план. Да си вярват в каквото си искат, но си има неща, с които трябва да се съобразяват, независимо в какво вярват. Недопустимо е на публични места да си забулен, и тан каквото друго си слагат. Щом искат да се съобразяваме с тях, нека те се съобразяват с нас. Еднопосочно е пагубно.
27
1
 
47
 
! Отговори
художника преди 8 години
Стига с тия БУРКИ бе!Бурка се носи в пустинята, за да те пази от слънцето и да ти държи хладно.Как ще те защити зимата тоя чаршаф ? Това не е присъщо за нашите ширини, хеле пък още по на север. Тия мъже, дето задължават жените си да носят бурки, трябва да ги обвинят в домашно насилие. Всяка жена на планетата иска внимание и обич, както и да е красива и харесвана.
26
1
 
38
 
! Отговори
ДС преди 8 години
Като не им харесват правилата в ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ да си хващат чукалата и пътя където може да носят.
25
27
 
3
 
! Отговори
до ноби преди 8 години
Аз пък се стряскам като видя разголена жена над 120 кг на улицата. Но проблема си е мой, не настоявам да забранят на жената да се разхожда по улицата. И не виждам защо заради вашите страхове да се наказват невинни хора
24
1
 
50
 
! Отговори
edin преди 8 години
Ако директорьт не бьде подкрепен,до 5г. от Бьлгария няма да остане НИЩО!!!
23
2
 
45
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Емине е въпрос на време да разбере ,че е гостенин в тази държава и ще се съобразява със българските закони ! Недопустимо е да завежда дело срещу директора !
22
0
 
59
 
! Отговори
SeveN преди 8 години
Сезгине, айде да отидем в мюсюлманска държава със семействат си. Жена ми ще обуе къса пола , сандалки и впита тениска. Дали ще се приберем живи ?Искате бурки, забрадки, чаршафи, джамии и т.н.т. Лошо нема, но не в християнска България. Отидете в страна , където е приет шериата. Тук ще спазвате нашите закони ,така както ние спазваме вашите, когато отидем на екскурзия в такава страна.Желая на всички безсмъртие и нека силата бъде с вас.
21
6
 
45
 
! Отговори
Руми преди 8 години
Цялото село турци, но като гледам учителите са българи!!! Ако няма българи ще сте неграмотни и неуки, даже и корана няма да можете да четете, гадове долни !!!
20
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде накъде въобще има мюсюлмански училища в България въобще, че и курсове. С какво са полезни за обществото тези осакатени мозъци, дето излизат от там. От тях никога няма да стане нормален човек. Това са деца! Какво стана с правата на децата, нали имаше някаква агенция даже за закрила на детето!? Защо се позволява деца да бъдат индоктринирани с античовешки идеологии? Космонафти ли стават подобни или физици, или IT , или инженер?! Камикадзета ли ще произвеждаме или специалисти?
19
9
 
4
 
! Отговори
F-16 преди 8 години
До SeveNЗащото там няма демокрация и права на човека. Въпроса е във България има ли? Кажете европейци...
18
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук в България казват християните,има закони и ще ги спазвате иначе заминавайте там ,където може да се забулвате ТУК В БЪЛГАРИЯ НЕМОЖЕЕЕЕЕЕЕ
17
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрадката е знак, който не трябва да се пренебрегва. Нормално доскоро момиче след мюсюлмански курс, започва да носи забрадка?! Утре ще тръгне като пингвин. Вдругиден ще се взриви и ще събори половината училище. Това са промити мозъци, ще и кажат, че алах така иска и е част от дебилната и религия тя ще каже добре и бум. Тея нямат грам акъл и живота им и този на околните не струва 5 стотинки. По забрадките в 21 ще ги познаете, че са безмозъчни и лесноманипулируеми зомбита.
16
1
 
40
 
! Отговори
гг преди 8 години
Започват да се радикализират
15
1
 
46
 
! Отговори
1 преди 8 години
Защо никой не посочи мястото в Корана, в което е написано за забулването? Има ли такова изобщо? Пак питам защо ние трябва да се съобразяваме с тяхната мода в техните държави, а те не в нашата?
14
1
 
44
 
! Отговори
до Исмaил преди 8 години
Зa КТБ трябвa дa имa осъдени, но товa не знaчи, че Емине може безнaкaзaно дa нaрушaвa прaвилaтa. Бългaрското училище е СВЕТСКО. Дa ходи в мюсюлмaнсло, щом имa тaковa, или дa спре дa учи.
13
45
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бурките пречели, защото не можел да се разпознае човека. Добре, съгласен съм, а забрадките на кого и с какво пречат?
12
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид."Като всички деветокласници си гледа модата. Само, че нейната мода е ислямска. Да знаете това ще стане мода - мюфтиите да карат дъщерите си да ходят на училище с бурки и забулени и да съдат училищата и държавата. Съдът да гледа сериозно на това. Сигурен съм, че ако закона се спазва ще се окаже, че не училището е виновно.И то в училище "Христо Ботев". Срам.