Мигрантите – предизвикателство пред нашите полицаи

Каналджийството пък ставало все по-привлекателно
14 май 2016 15:38,
6
Мигрантите – предизвикателство пред нашите полицаи
Снимка: Архив Bulphoto

По време на вчерашната операция за установяване на незаконно пребиваващи лица, в страната са проверени 10 000 лица, от които са установени 62 лица, които отговарят на профила "нелегален мигрант". Това каза гл. комисар Георги Костов, главен сектретар на МВР, по време на извънреден брифинг, предаде Агенция "Фокус". Операцията се проведе вчера, а в нея взеха участие 1431 служители на МВР.

Още по темата

По думите му, след проверки е установено, че 11 от тях са на възраст под 18 години, а 23 са незаконно пребиваващи в страната без регистрация.

"Останалите имат предоставено убежище от Държавна агенция за бежанците или очакват одобрение за такова. 23-ма от всички задържани са без регистрация", поясни Костов.
Операцията пък е успяла да спре 30 незаконно влезли у нас, които искали да продължат към западна Европа.

"В рамките на операцията са установени 304 лица съпричастни към каналджийска дейност, от които са задържани 75 лица. Установени са и 6 лица обявени за общонационално издирване", каза гл. комисар Костов. Той поясни, че общо от операцията са образувани 3 досъдебни производства за "каналджийска дейност" и 14 по други текстове от Наказателния кодекс. Иззети са 3 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 броя боеприпаси.

"Изводът, който бихме могли да направим, е че каналджийството като престъпна дейност явно е привлекателно, като вдигане на числото на парите, които се предлагат за преминаване през страната и вече е апетитно за високо конспиративни и организирани престъпни групи", обясни Костов.

"Това означава, че незаконната миграция е предизвикателство от нов тип пред оперативните служби, специално и за ГДБОП”, каза Костов.

Гл. комисар Георги Костов подчертва, че в сравнение с проведени операции на МВР, по линия на незаконно пребиваващи чужденци в страната, през 2015 година задържаните са в пъти по-малко.

"За 2015 г. на 1 октомври са задържани 458 незаконо пребиваващи лица или с 20 пъти повече от вчерашната операция. На 30 октомври - 366 чужденци, на 15 ноември - 357", разясни Костов и увери, че мерките, които държавата предприема за охрана на бъгаро-турска и българо-гръцка граница са ефективни.

"Към 13 май центровете на "Държавна агенция за бежанците" са запълнени на 16%, а центровете към МВР - на 55%. Костов уточни, че подобни операции са периодични и целят да се следи нивото на незаконна миграция. "Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои", подчерта гл. комисар Георги Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От този проблем с мигрантите някои милиционери станаха милионери!
1
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
От 304 съпричастни към каналджииство, са образувани 3 досъдебни дела!! Ами няма начин да не процъфтява каналджииството при това малоумно законодателство! И да видим от "колосалното" число 3 колко реално ще са осъдени! Поредните МВР димки....