Българин мотика не ще, за полето наемат албанци

Наши овчари и трактористи не искат да работят за 800 лева
20 май 2016 08:00,
124
Българин мотика не ще, за полето наемат албанци
Снимка: flickr

Сериозна криза за работници по нивите има в Пиринския край. В началото на сезона много земеделски производители се чудят откъде да намерят работна ръка, за да успеят да обработят и приберат продукцията. Много хора от селата в района се трудят в Гърция, Германия, Англия.

"Положението е тежко. Чудим се откъде да намерим кравари, овчари, трактористи. Давам заплата от 700-800 лева плюс храна и подслон, но няма желаещи. Принудих се да взема от гръцки колеги телефонните номера на албанци. В южната ни съседка те са основна работна ръка по полето, много са работливи. Ще наема двама работници от Албания", заявява за "Стандарт" фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Тенденцията обаче е плашеща с липсата на родни труженици по земеделските ниви. До 2-3 години няма да има достатъчно хора, които да обработват земите и да се грижат за животните.

Затова примера на Сабахлъков за внос на работна ръка ще последват и други земеделски производители и фермери в Пиринския край.

"Основно идват да търсят заетост или социално слаби хора, или пенсионери. Те обаче не си дават много зор и са непостоянни. Потрудят се 2-3 дни, видят, че не е лесно, и се откажат, защото си имат сигурни доходи - социални помощи или пенсия", твърди Сабахлъков.

"Тези, които са работливи, предпочитат да отидат в чужбина за по-високи надници. Тук остават ромите и мързеливите, които искат много пари, но за малко свършена работа", смята фермерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Русия колко плащат фермерите?
97
1
 
36
 
! Отговори
Devisil преди 7 години
Tova e hubava rabota za bg soziolozi i bg advokati....:-):-):-):-):-):-) te sa maistori na motikite...:-):-):-):-):-)
96
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 14ч работа ,след месец ще забравят да ти я дадат ,и на мен ми се ще да ми работят без пари но имам съвест ,чужденците ще му излезнат двоино погледнете закона
95
3
 
49
 
! Отговори
Гледах по ТВ... преди 7 години
...един печен дядка от Калифорния как сам се оправя със стотици декари фъстъци. Докаран марково, дънка, риза и сомбреро "Канзас", пафка пура, а тракторът му последен модел с компютър, навигация, климатик, серво, правете сметка 1000х1000 колко декара е, кил. х кил., нищо работа. Цикъла му затворен, от А до Я, прави поне две реколти. Цялата работа е в организацията и традициите, ние сме назад, затуй гледаме мотиката, а в модерния фермерски свят такова понятие няма.
94
2
 
58
 
! Отговори
Globalfix преди 7 години
700-800 лв. за тежък физически труд и то сезонен? Зърненият бос да слезе на земята.
93
0
 
45
 
! Отговори
Фифи преди 7 години
Като срещат спънки във вноса на араби, ще се опитат да внесат албанци. Много ясно.
92
1
 
49
 
! Отговори
Христо преди 7 години
Приказките за това как можеш да си отглеждаш плодове и зеленчуци без проблем ги оставете за жълтите павета. Не че няма места, където е възможно, но не са толкова много. По нашия край е осъществимо само в двора на къщата и то ако сте непрекъснато там и сте силен и як човек.
91
1
 
54
 
! Отговори
Юпи преди 7 години
До Компетентен 98Как ще постъпите, ако тъкмо да оберете това, за което сте полагали труд с месеци, ви го обере друг? Как ще постъпите, ако даже го сварите там да товари вашата реколта в своята кола и той ти вика: какво ша ми напрайш, а полицията ти отговаря по телефона: не сме длъжни да ви вардим имота (цитирам точно отговор, който съм получавал)? Какво правите, ако и след писмено оплакване закриват дело срещу "неизвестен извършител"?
90
4
 
35
 
! Отговори
Компетентен преди 7 години
А би ли ни разяснил какъв е квалифицирания труд в копането, че нещо не ни е ясно ...Ами ще ти кажа бе.Искам да намеря кой да ми изкопае долния етаж на къщата, че тавана е много нисък.Бих го копнал и сам ама претърпях операция и не мога да вдигам тежко.Отивам при един със строителна фирма. - Имам един тука дето може да я свърши та работа, ама трябва да стоиш при него докато копае, че докато не му кажеш да спре все ще копе.Ще ти изкопае кладенец в къщата ако не го спреш.Сега разбра ли?
89
6
 
39
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До Славянин-православенСамо Русия може да ни помогне да станем пак развита държава.1.Развита държава щяхме да сме ако не беше продължаващото и до днес Руското робство.2.При положение,че Русия е една изостанала мафиотска държава как ще направи друга държава такава.Покажи ми една държава в руската сфера на влияние, която да е развита и добре икономически.
88
3
 
56
 
! Отговори
Zzz преди 7 години
Знам го този фермер,дава им по 200-300 лв.и то със седмици закъснение и ги скъсват от работа.Не вярвайте какво пише,нормално е хората да бягат,ама той незнам дали знае,че ако не плати на време на албанеца фермичката може и да гръмне.
87
2
 
34
 
! Отговори
Компетентен до 97 преди 7 години
Браво госпожо!Уважавам хора като Вас(нас) :-)Всичко добро!
86
4
 
52
 
! Отговори
Компетентен преди 7 години
Българина е мързеливо ***.Той е на принципа - По-добре гладен отколкото потен.Със семейството ми работим два декара нива и си имаме всичко.Баща ми е пенсионер и гледа и прасе, което храним от тия два декара с картофи и тикви.И у дома в двора имаме градинка.Комшии и роднини ни завиждат, че си имаме всичко и само злословят.Не,че и те нямат земя.Имат, ама ги мързи.Внуците им още повече.Дай им фейсбук, кафе и Гоуфо.Аз от дете съм по полето, но не съжалявам.Всичко ни е домашно.Без нитрати и ГМО.
85
2
 
38
 
! Отговори
да:аз ли да му кажа преди 7 години
Фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков ако взима субсидии с които е на печалба преди да е продал и един картов, като в Гърция, Германия, Англия ще повиши заплатката!!!
84
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до евро атлантика купешкиами то и туризам не ни трабва и индустрия нямаме, културата е под въпрос, и такива като тебе имаме........направо да затваряме кепенците, викам!
83
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕвроатлантикАбсолютно правилно, другарю евроатлантик, тъй като ние българите сме специализирани във високите технологии и произвеждаме машини, съоръжения, самолети, автомобили, компютри, модни и луксозни стоки, а освен това изнасяме и нефт и газ, нека да оставим на по-простите от нас да ни произвеждат храната датчани, французи и германци.Така де, защо да се морим да работим на полето, като можем за печелим десетки пъти повече, седейки в удобен офис.
82
3
 
58
 
! Отговори
патило преди 7 години
Сега ги приемаме като работна ръка,а след десетилетие ще се наплодят както в западна Македония.След още някое десеттилетие ето ти ново Косово.Ама кой да го мисли и това...
81
4
 
52
 
! Отговори
аз ли да му кажа? преди 7 години
Фермерът от Хаджидимово Иван Сабахлъков ако дава заплати на хората като в Гърция, Германия, Англия ще си намери и трактористи и кравари и овчари.
80
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ще, защото тук всеки се смята за твърде умен. Всъщност, не е чак толкова(повечето)
79
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами едно време гонеха младите, а сега ги търсят, защото вече останаха само пенсионери и няма кой да бачка. а и този дето си мисли, че дава много пари, се лъже. 700-800 лв вече са нищо предвид цените. Дори ако двама работят, това са 1500 лв. Ако имат 2 деца примерно, това пак не е доход, който да позволява нормален живот. А ако плащат наем и кредити или ако трябва да издържат ученик или студент в града да не говорим.