България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти

МВР повиши степента на опасност по българо-турската граница
24 окт 2016 07:00,
76
България с три бежански лагера при масово нахлуване на мигранти
Снимка: архив, Булфото

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова активира втора степен на опасност за българо-турската граница по плана за действие при извънредни ситуации.

Една от мерките в тази степен на опасност е да се създадат условия за безпроблемно настаняване на бежанци в центрове от временен тип - фургони.

Лагерите ще бъдат три, ще са разположени по южната граница и ще са от затворен тип, за да не могат мигрантите да се разхождат свободно.

Още по темата

Първият от новите лагери най-вероятно ще бъде в елховското село Бояново. В сряда правителството прехвърли огромен военен имот там на областния управител, а местните жители вече възроптаха и се готвят за протести.

Заповедта на Бъчварова е знак, че има сериозна промяна в обстановката, щом се налага повишаване на степента на опасност. Официалното обяснение е, че мерките се налагат, защото преди няколко дни Ердоган заяви, че само до декември ще контролира бежанските потоци към Европа.

Само преди седмица Бъчварова обясняваше, че всичко е под контрол, че има намаление и на регистрираните лица, които искат бежански статут, и на нелегалните мигранти като цяло в сравнение с миналата година.

Думите й обаче бяха в противоречие с данните за центровете за временно настаняване - тези на МВР са препълнени над 200%, а на Агенцията за бежанци - над 120%. Те се сблъскваха и с постоянните напомняния на премиера Бойко Борисов, че на 40 км от българската граница има 2 млн. бежанци, които турският президент Реджеп Ердоган може да пусне към България, коментира "Сега".

Опасенията, че има сериозен риск за бежанска вълна бяха засилени и от военния министър Николай Ненчев.

"Бежанската криза е проблем, който пряко застрашава националната сигурност на България, и ще бъдем изключително сериозно отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница", обяви Ненчев в Малко Търново, цитиран от пресцентъра на МО. Това стана след срещата му с командирите на военните формирования и военнослужещите, които имат отговорности към опазването на границата.

"Подготвяме се за дългосрочна мисия и ще направим всичко възможно, както и досега, за да отговорим на предизвикателствата и да гарантираме сигурността и спокойствието на българските граждани", подчерта Ненчев и поясни, че информацията за обстановката в Афганистан, Сирия, Ирак, Иран, Либия не е оптимистична.

Министърът посочи, че при необходимост в района на държавната граница могат да бъдат предислоцирани в рамките на няколко часа близо 2000 военнослужещи, подготвени за изпълнение на задачи по нейната охрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
24
 
! Отговори
Ик преди 7 години
Е нали имаше ограда бе кво стана?
36
1
 
29
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Госпожата Бъчварова да информира европейските ни партньори и СААЩ, да очакват бежанска вълна от българи! Да ни приготвят хубави жилища и полагащите ни се помощи!
35
0
 
42
 
! Отговори
gtf преди 7 години
защо мигранти ще бъдат пускани изобщо на Българска територия, бъчварова, тва да не ти е бащиния а ?
34
0
 
19
 
! Отговори
браво преди 7 години
Това е БГ кретения. ЕС и НАТО нали беше голямата работа и ще Ви пази. дайте да закрием армията.Всичко, което призвеждахме било ***, дайте да го нарежем и да дадем изкопемите на сащ. БГ ***, сега се наведете и се хванете за палците, но по-важно е че сте солидарни и с ценности.
33
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 7 години
700 000 - с други думи всеки 7 ще е тарамбука....ДПС ДОСТ ще се сдобият със стабилен електорат...и най-накрая ще имаме парламентарно мнозинство от фесове!Машалла Бойко...машалла Меркел!Ironie off!PS.И ще се множат, и ще процъфтяват....а българските пенсионери ще се стискат за кофичка кисело мляко , и типов хляб....с пенсии -1/10та на социалните им помощи
32
1
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Аз не мога да си обясня ....орди радикални ислямски амуджи нападат (защото това си е чисто нападение над държавата) държавата ...и вместо да се стреля и да се отбраняваме, да пазим отечеството си .....нашите ги настаняват в лагери за да ги храним и поим ? Как може тези амуджи да нахлуват неканени в родината ми с клипове в телефоните си как режат глави на християни .....и аз да ги храня и поя ? България наистина е на прицела на САЩ да бъде ислямизирана ...и ГЕРБ са най силното оръжие на САЩ vs БГ
31
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се издаде заповед за стрелба при пресичането на границата и ще спре вълната много бързо,както бе едно време.
30
1
 
45
 
! Отговори
Krom преди 7 години
А аз мисля Госпожо "Министър", че Вашия патрон напразно целува ръката на Султана. В разговорния език се казва "..употребен и изоставен..". Така Гълъба на мира се превърна в н-а-с-р-а-н-а кокошка. Мисля, че ще легнете на Господарите си зад Океана и ще наводните страната с брадати "майки" с деца. Срещу 2 та милиона джихадисти ще изправите "внушителните" 2 000 неподготвени военни, на които е забранено да стрелят. С благи думи ли ще ги спрат? Мисля, че сте Предатели и Страхливци.
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган си играе с огъня. Ако така ще заплашва Европа...Едва ли Русия ще бъде навита на такова нахълтване на бежанци на наша територия.Става много деликатно.
28
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казваше ви Волен какво ще стане,ама на луд бил,а сега жална ни майка на всички
27
3
 
19
 
! Отговори
цецка преди 7 години
Да ги посрещнем с хляб и солТака каза БойкоДа живее ГЕРБЦЕЦКА Цачева
26
0
 
31
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
Да раздават оръжие на населението срещу подписка! Като отмине опасността да си го приберат обратно! Какъв е проблема не мога да разбера!
25
0
 
35
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Отново " политиците" доказаха че като казват : всичко е наред проблеми няма.Това означава че проблем наистина има.
24
0
 
11
 
! Отговори
До ss от Дзивко преди 7 години
Наистина човешкия ресурс го има, а комбиниран със съвременните термо камери тия старите офицери и сержанти могат да направят чудеса от границата
23
0
 
28
 
! Отговори
SS преди 7 години
До ДзивкоДа съберат каквото е останало от офицерския състав на бившите гранични войски, да им дадат малко средства и войска и задачата да опазят границата на България на всяка цена и гледай кво ша става.
22
0
 
41
 
! Отговори
Дзивко преди 7 години
Последните набори на гранични войски сме на 38 - 40 години, и тези дето виждам чат пат са в доста добра физическа форма, няма никакъв проблем да сложим петнистите дрешки за седмица две, докато се извъртим ще свършим работата за няколко месеца ☺
21
9
 
6
 
! Отговори
user преди 7 години
Сетих се, че тези мързеливци могат да бъдат накарани да работят, като например изграждат инфраструктура (магистрали, влакове линии и т.н.). Трябва да си заработят храната. Да се възстановят строителни войски отново :)
20
0
 
22
 
! Отговори
user преди 7 години
Ердоган в този случай използва много добре ситуацията и изнудва ЕС. Боко може само да се учи. Трябва да се затворят границите и да се намесят военните. Става въпрос за националната сигурност, както се е изказала говорителката на МВР :)Преди за застрелян нарушител се даваха 10-на дни награда (домашна отпуска). Сега има възможност за няколко дни да се уволниш.
19
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
военните вместо да пазят страната, отстъпват казармите си за брадати мързеливци...
18
0
 
13
 
! Отговори
Пророка от Сакар преди 7 години
Да идват доброволци от ЕС да ни пазят от бойците на Ал Нусра които Ердоган насочва към нас и Европа!