Решено: Няма да бутат остъклените балкони

Премахват обаче надстрояването в жилищните сгради
30 ное 2016 22:08, Петя Славова
33
Решено: Няма да бутат остъклените балкони
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата с акция срещу незаконното надстрояване. Ще бъдат премахнати всички нередовни стоежи в 5 от големите градове. Остъклените тераси остават. А общинарите тръгват на седмични проверки, съобщава Bulgaria On Air.

В бургаския квартал "Меден Рудник" балконите са масово остъклени. Някои от тях са направени с нови дограми, други с обикновени винкели. Слухът, че прокуратурата започва проверки колко са законно остъклените тераси, притесни жителите на комплекса. Никола Петров има две остъклени тераси в жилището си. По думите му трябва да се бутат само тези, които загрозяват фасадата.

"Тези които са с винкел направени ще ги развалят, те ги развалят сега, но да не развалят тези, които са с хубавата дограма. Искам да остане тази, която е направи прилично , а тези които не са прилично да се махнат"

Терасата на Никола, както и хилядите други в цялата страна няма да бъдат премахнати. последните поправки в закона за устройство на територията го позволяват. Проверката на прокуратурата е отркила нарушения в 350 сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Там собствениците им са надстроили етажи, изправили скусявания на тавани и още куп архитектурни промени, които не са разрешени в инвестиционните проекти. ДНСК е издала 57 заповеди за премахване. 36 вече са изпълнени.

"Проверката разпоредене от прокуратурата не обхваща случаите на остъкляване на тераси и балкони. законът за устройство на територията от 20015 година казва, че за това преустройство не се иска разрешение от ДНСК. Надстройки са случаите,  в които се надграждат етажи, примерно. Най -често се случва етажи, за които няма разрешение. В случайте, когато това е извън инвестиционните проекти и разрешителното за строеж. Това е незаконно надграждане на жилищни помещениея"-обясни зам.-главния прокурор Ася Петрова.

Проверката на прокуратурата показва още, че повечето общини са занижили контрола. В София почти не се правят. А препоръката на държавното обвинение е такива да се извършват всяка седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Арматуриста преди 7 години
Клошаря живее в "жилище" от кашони.Работещият беден живее в панелка с винкелова тераса по понятни причини.Номенкатурчика-олигарх живее в мезонет с лукс обзавеждане,в престижен квартал,както и децата му.А лятно време в собствена вила или хотел по планина,море или в екзотична страна.Дааа,понижава се настроението на мезонетаджиите гледайки шарените фасади и тераси правени на парче от недоимък поради окраденият им труд от бандитския преход режисиран от Комунистите.
24
0
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Не съм съгласен нещата идват оттам че хората масово нямат пари, и когато един предложи да се направи промяна, друг няма възможност и затоав се прави "на парче". помислеет - чий кожух има повееч кръпки- на бедния или на богатия - на бедния разбира, богатия просто си купува нов кожух.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какви хора назначавате да пишат "нувини" в този сайт, какъв правопис!
22
2
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Когато погледнем към грозните комплекси кичознитете Боян ски и Симеонов ски квартали мръсните и разрушени села ще видим душата на народа български който не знае защо живее.на този свят.какво иска да направи със себе си и своите деца
21
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм твърдо за премахването на ***. Извинявам се, *** прави какви ли не грозотии. Разваля фасадата- да те е срам да гледаш. Един етаж жълт, до него апартаментът- зелен, горният- розов. Разбира се, това става по евтините квартали, където живеят евтините хора. Те изобщо и не мислят, че нещо трябва да е красиво. Реват за корумпираните политици, но същевременно не осъзнават, че промяната започва от най-дребното. Затова й не ги съжалявам. Вижте Лозенец колко подреден и чист е, вижте Люлин.
20
1
 
7
 
! Отговори
Бухалков преди 7 години
Сега няма, защото са се *** от всакъде ,а и губят народното доверие и властта,но утре,ако не дай Боже с фалшификации дойдат пак на власт,ще ни съдерат кожите.Само те ни останаха вече..
19
4
 
7
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Ало,19ти коментар.Не съм видял нашият партиен секретар да отдели част от заплатата си за моето жилище.За 45 години комунизъм една магистрала не можахте да направите,за разлика от Полша,Унгария и Чехословакия.А панелките с течовете и ръждясалите вече заварки защо не ги санирхте по червено звездно време? През Тошово време за 5 доларова банкнота вземайте здравето на притежателя и в милицията.Ади оди се скрий и не се показвай с тъпотиите си и пропаганда за пред неграмотни,каквито са ви гласоподавате
18
1
 
9
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Никой да не закача хората! Повечето са намерили начин да се спасят по някакъв начин от престъпниците. Колко новини са писани във връзка влизането на крадци през балкони, дори по високи етажи?! По някои балкони има железни решетки. Мислите ли че на тези хора им се живее зад железни решетки?! Промяната в балконите не бива да е повод за глоби и събирания! Кой както е имал възможност-така ги е направил! Що се отнася до боядисването- за цветовото различие може би има какво да се помисли.
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне 10 правописни и пунктуационни грешки. Редактирате го този автор!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А законът е от далечната 20015 година :) :) явно авторката и редакторите още спят :)
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Автора на статията....... пише се ....скОсяване, с О, а не с У
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Име 2 и Анонимен 8Не се впечатлявайте, Петето така си пише (така си може). И друг път съм й казвал да погледне учебника по българска граматика за 6-ти клас, ама ...А, иначе ги знае: като ТУРНАТ балкона, следва и да го БУТНАТ. И ако долу пред блока има някой ... :):)
13
4
 
19
 
! Отговори
Чакам ги! преди 7 години
Ако смеят, нека дойдат! Остъклил съм, си балконите с много лишения. Санирани са с 5 см изолация. Ако някой иска да ги руши, нека заповяда!
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата -това са хората.Когато си селляндур, който кара колица с гуми 10та употреба зимата(ама БМВ!), обичаш да караш пиян,имаш парички за 2 кутийки цигарки на ден,но за учебници на детето -не,не обичаш много да работиш ама знаеш много да изискваш - то ти си проблемът.После зеете,че държавата е стипцава,ченгетата са некадърни,докторите корумпирани - стига само правилата да се отнасят за другите,не за теб самият.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прокуратурата, не кой да е...в България проверява....тераси и надстройки на блокове????!!!!??? я пак? всичко оправихме, цъфнахме и вързахме и остана само 5 кирпича дето не са разрешение, за това трябва да се занимава прокуратурата...хахаха...леле, тия и на марс ще кацнат, само и само да не си вършат истинската работа!!!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори аз не правя толкова грешки, а не се имам за много грамотен, а още повече не съм и журналист. Тук виждам фундаментално неразбиране на българската граматика. Мъка...
9
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селянндурите се задействаха,ей:) Как така ще им барате балкончетата,утре ще посегнете и на киселото зеленце в мазата или на компотчето пред блока.Иначе *** изисква европейски пътища,европейска заплатка,европейски закони ама не му пипайте селянийката,инче ще ви покаже същността си.
8
2
 
16
 
! Отговори
псевдо държава преди 7 години
Щом държавата е спала 27 години то значи , че същата тази държава може да спи поне още 27 години , колко му е , държавата казала , че няма държава, ни е го знаем ама държавата дали го знае , да ходят да правят проверки по черноморието псевдо държавни циркаджии......
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви проверки бе тази служба е фективна !Само получават заплати .Аз само като тръгна на ред по блоквете ще намеря във всеки вход нарушения .Запушване на комини ,бутане на стени,махане на тръби за вентилация преграждане на стени без архитектурен план и одобрението на съседи по входове ,мазета,общи пространтства тавани,гаражи и тн. Няма институция и контрол в БГ !Ако стане заметресение или пожар как се влиза в изменени конструкции без план ???Не се влиза просто си гори !
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петя Славова, хайде прочети си писанието и опитай да преброиш колко граматически и колко стилови грешки си натворила.