Жп линиите край Хитрино са от Руско-турската война

Влакът факла навлязъл като стрела на гарата в Хитрино
Обновена: 11 дек 2016 08:56 | 11 дек 2016 08:51, Камелия Цветанова
149
Жп линиите край Хитрино са от Руско-турската война
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Най-вероятно прчините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна, по време на Руска-турската война. Не знаем какви грижи са полагани за нея, кога е ремонтирана, каза бившият следовател Георги Илиев пред bTV.

Още по темата

Илиев е бил Началник отдел за разследване на аварии, катастрофи и пожари в Националната следствена служба.

Разследвал е взрива край Петолъчката, инцидентът в Охридското езеро, катастрофата на автобуса в река Лим, трагедията в дискотека "Индиго" и атентата в Сарафово.

Като втора причина за инцидента в Хитрино Илиев той посочи размитата отговорност в министерството на транспорта.

"Към настоящия момент контролните органи, които проверяват изправността на жп структурата са към Министерството на транспорта. Оставям гражданите сами да преценят дали това е правилно", коментира Илиев.

"За да се установи дали причината за инцидента е техническа, трябва да се проследи пътя на композицията от началната гара до Хитрино, да се види с каква скорост е следвало да се движи тя, на какъв семафор е влезнала в гарата, дали участъкът е прав или има завой", поясни Илиев.

"Всеки инцидент е можело да бъде предотвратен. Сега това е задачата на разследващото звено на Министерството на транспорта, което ще установи причините за тази авария", каза още той.

Главният разследващ на "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Бисер Минчев обясни, че има информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино.

По думите му тази информация е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино.

"Те казват, че е била висока при влизане в гарата", допълни Минчев.

"Вчера беше свалена информацията от архивиращото устройството и на двата локомотива, тя ще се разшифрова и тогава ще знаем колко точно е била скоростта на композицията", каза той.

"Влакът трябва да се движи с до 40 км/ч, но не мога да предполагам колко е била", поясни Минчев и заяви, че се работи по множество версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните.

"Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането – това също е една от хипотезите", допълни Минчев.

Предстои разследващите органи да разшифроват информацията от т.нар. черни кутии на локомотивите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
9
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Това не е бедствие, това е авария, причинена от човешка грешка. Първо от безхаберието на управляващите, после и от немарливостта на жп персонала. Забавянето на пожарните и бърза помощ също е допринесло за някои от жертвите. Така ще, докато търпим. Не народ, а овце, чакащи заколението си. Бог да прости загиналите.
73
2
 
8
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
В 21 век в ЕС и Европа - подобна неконтролирана и неосигурена мрежа, опасна за хората си е терор
72
5
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
Моля ви се, то тогава не е имало евро-атлантици да ги модернизират
71
2
 
14
 
! Отговори
гробарят преди 7 години
Поредната трагедия сполетяла корумпираната и потънала в беззаконие и анархия държава,БГ.Поредната порция словоизвлияния от страна на медии ,институции чесане на езици от страна на мъртвата ни правораздавателна система и накрая едно нищо ,една нула.Виновни няма,всичко е с предизвестен край. загиналите хора ще ги изкарат косвенни жертви и всичко ще се покрие и ще премине до следващият инцидент !
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2016 година е, така наречената промяна беше през 1989 година. Тече 28 -та година.След 1944 28 години беше 1972 година.Още в 60-те се виждаше как страната се развива, расте пред очите ти и нещата стават все по-добри и по-добри.Това всичко при презрения социализъм.Питам, защото мен не ме питаха - какви са резултатите от тези последни 28 години?Защо през 1989 бяхме 9 милиона, а сега, когато на ББ му става по-хубаво, сме според изборите 6,5 милиона.Никой крадец не спазва правила.
69
1
 
12
 
! Отговори
hard преди 7 години
Този следовател е типичен неграмотен представител на българското "правораздаване". За каква руско-турска война бълнува? Ж.П. линията Русе - Варна е първата в България и е пусната в експлоатация 1866 година ! ! ! Гара Хитрино е по тази линия.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде, започнаха уйдурмасионите.Накрая ще са виновни убитите и тези, чиито къщи са съборени, защото живеят много близо до железопътната линия.Снощи това се прокрадна в нечии слова на някой тъпоумник, който ни управлява.Виновен е бесният стремеж за печалби, безогледно и на всяка цена.Страдам за обезкървения ни народ, който няма сили да се справи с мафията.Нефтохим в историята си не е допуснал грешка, транспортирайки продукти.Това е дело на невежа мутра, бързайки да се налапа в суматохата.
67
3
 
15
 
! Отговори
жепеец преди 7 години
Пълни глупости. Релсите и стрелките са предвидени до 120 км/ч. От вчера инфраструктура насажда мнение за превишена скорост. Оставаше само днес да се докаже . Какви са тия релси 70км/ч не издържат??? И защо последните 3 вагона саизлетели и са се взривили ??? Влака минава, вагоните минават , само последните 3 излитат??? е те с кой влак са бре? Стрелочника да го натиснат всичко ще признае...
66
1
 
6
 
! Отговори
Неразбиращ преди 7 години
Абе какви са тия разследващи от НКЖИ, Минчевчи и прочие дават интервюта. Тука Прокаратурата вместо да си върши работа, някаква страна в тази трагедия, ще манипулира общественото мнение. Тоз Минчев какъв бре??? И колко пари са му обещали да настройва всияки , че машинистите са виновни??? А колко облаги са обещали на стрелочника и другите служители на НКЖИ /то само техни е имало по време на инцидента/ за да твърдят за висока скорост на влака??? На съд цялото НКЖИ.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В гара се влиза с 20 километра, особенно, ако се променят тра'версите.
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно пак руснацире са ни виновни,защото може би те да са ги полагали.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че не са от времето на цар Иван Шишман.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основния пеоблем е че подобни опасни товари преминават през населени места, я си представете че подобно нещо стане когато на гарата има повече хора чакащи някой влак
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 73За спешното незнам, ама в полицията и пожарната отдавна няма заплато по 300 евро, въобще няма и заплати под 500 евро, не че са много, просто уточнявам
60
3
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
До хахахЧе те нотариалните актове първи са изгоряли...
59
1
 
3
 
! Отговори
хахах преди 7 години
Най - зле ще са тези дето им се събориха къщите, защото ще им ги платят по официална оценка - отваря се нотариалния акт и там пише, че къщата е 40 кв гредоред на 90-100 години - 2000 лв. Нито са включени пристроените 3 стай, нито стопански построики, нито алуминиева дограма и т.н. , смешно ни беше като четяхме данъчната декларация и там трябваше да се опишат всякакви подобрения, ама за да не е да платим 5лв повече на година. ....
58
1
 
9
 
! Отговори
м даа преди 7 години
Баща ми работи в бдж-то преди големите съкращения, и в една секция отговаряща за участък от 40км работеха 50-60 човека. А сега от Варна до горна не можеш да видиш толкова работници.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инфраструктурата е много стара и износена,а също и не се поддържа в дпбро състояние.За тези неща пари няма,но за саниране-милиарди.За много от бедствията,които ни се случиха през последните години главна вина носят управляващите.Те се поревърнаха в разпределители на евросредства,а основната им грижа беше сигурността на гражданите,във всички направления.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разследването трябва да се направи от независими експерти,ако трябва и от чужбина,иначе ще изкарат единствено машинистите виновни и истината ще се потули,както става обикновено.
55
2
 
7
 
! Отговори
за справка преди 7 години
Ако беше малко по-умен, щеше да прочетеш какво съм написал и заглавието на статията. "ЖП линията Русе-Варна е открита 1866г"...пакли да ти го повторя ? Къде съм коментирал ремонти?