Процедурни спънки бавят казуса с картела на горивата

КЗК отчете работата си през изминалата 2016 година
12 яну 2017 13:00,
9
Процедурни спънки бавят казуса с картела на горивата
Снимка: Архив, Reuters

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има доказателства за наличието на картел на горивата, но процедурни спънки бавят произнасянето по казуса. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Юлия Ненкова пред журналсти. Комисията отчете днес работата си през 2016 година.

Още по темата

КЗК вече даде определения, според които шест компании са съгласували цените си на пазара за горива у нас. В момента тече процедура пред Върховния административен съд - Комисията е дала възможност на засегнатите страни да получат достъп до защитената информация. Компаниите обаче обжалват тези определения. След произнасянето на съда, шестте компании ще имат право на ново изслушване, да предоставят нови доказателства, които трябва да бъдат анализирани от експертите на регулатора.

"Не очакваме скоро да приключим по процедурни съображения", призна Нейкова.

От КЗК отчетоха още, че процедурата е в ход и по паралелното дело за господстващо поведение на "Лукойл България" на българския пазар.

Юлия Ненкова направи коментар и във връзка с обвиненията от страна на прокуратурата за приватизацията на миноритарен дял от EVN България. По този казус обвинения получиха бившите министри в първия кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесменът Иво Прокопиев.

Юлия Ненкова беше председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация по времето на тази сделка. Тя беше категорична, че цената на миноритарния дял е определена от пазара - сделката е извършена през Българската фондова борса и Агенцията по приватизация няма контрол върху определянето на цената.

Консултантът по сделката - Булброкърс, е бил нает чрез конкурс, посочи още Ненкова.

През цялата 2016 година КЗК е наложила 75 глоби и имуществени санкции на стойност над 14,5 млн. лева, отчете регулаторът. Събрани са обаче едва 1,8 млн. лева. Новият състав на КЗК, чийто мандат започна на 29 юни, е наложил 32 глоби и санкции в размер на 5,7 млн. лева. Събрани са 1,1 хил. лева, а останалите санкции се обжалват. Постъпили са 508 хил. лева от санкции, наложени от предишния състав на регулатора, допълни Ненкова.

В своя мандат досега, ръководената от Ненкова институция е започнала 10 производства за съгласувани практики и е предявила две твърдения за картел - на пазара за горива и за бързи тест ленти за откриване на антибиотици в млякото. 7 са производствата за злоупотреба с господстващо положение и над 500 - по Закона за обществените поръчки.

Общо 33 са производствата за второто полугодие за нарушения на Закона за защита на конкуренцията - нелоялна конкуренция, заблуждаваща реклама и т.н.

Комисията работи и по имплементирането на Директива 104/2014, която се отнася до уреждане на искове при причинени щети от картели. Текстовете са минали на първо четене в Народното събрание и очакванията на регулатора са те да бъдат приети в мандата на този парламент.

България имаше задължение да включи тези текстове в законодателството си до 27 декември 2016 г. В КЗК не очакват наказателна процедура за забавянето.

От тази седмица в КЗК работи и телефон, на който могат да бъдат подавани сигнали за нарушения - 02/935 62 22.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подиграват се с нас, а ние им плащаме заплатите и мълчим!?Дори се готвим да изберем отново партийте на олигархията ГЕРБ и БСП отново да ни управляват.Срам .
6
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете колко заплати са изплатени за тези периоди
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т***лпата блестящо изигра ролята си - два мандата удържа да не се разследва за картел на горивата!
3
0
 
11
 
! Отговори
шаламонто тоягата преди 7 години
Малеййй тия от КЗК колко ли ще кешират за това: няма картел и да омаскарят марешки?
2
1
 
4
 
! Отговори
Nu преди 7 години
Bg narod zapochva bezsrochno grajdansko nepodchinenie - spira da pasta dds, drugi danaci, taksi...nema polucheni stoki i uslugi, nema plateni danaci i taksi....zapochva da se zapasiava s zdravi vajeta...
1
1
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, ДОКАТО ЧОВЕКА НА БОКО Е НАЧЕЛО НА ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА И С ПРЪСТ НЯМА ДА ПИПНАТ КАРТЕЛА НА ГОРИВАТА. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО МАФИЯТА ДА СЕ РАЗКАЕ И САМОРАЗПУСНЕ.