Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет

Студентката има цели 16 свидетелства за управление на МПС
6 апр 2017 16:07,
111
Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет
Снимка: Личен архив

Познавате ли някой, който има 16 свидетелства за управление на МПС? И те не са му достатъчни! Затова учи и за пилот и скоро ще може да управлява товарен самолет.

Ако не, запознайте се – това е Стилияна Бакалова, четвъртокурсничката от специалността "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет – филиал Пловдив.

Стилияна познава добре силните си страни, които ще я направят не само добър авиоинженер, но и пилот. Нещо повече, тя е убедена, че не може в бъдеще да конструира добри самолети и дрони, ако никога през живота си не е летяла сама или не е управлявала безпилотен летателен апарат.

Затова най-напред се научава да кара всички земни машини, за да премине след това към пилотиране на двуместни витлови самолети, а отскоро – и транспортни самолети.

Ето списъка на шеснадесетте свидетелства за управление, които Стилияна Бакалова е защитила: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. По просто казано Стилияна може да кара мотоциклет, мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке, трактор. А от 2014 година започва да учи за пилот.

"През 2014 година започнах моето летателно обучение в Авиационен център "Ратан", гр. Долна Баня, което преминава през 4 етапа, за покриване на изпитите за първоначално летателно свидетелство. След което положих успешно практически и 9 теоретични изпита и получих свидетелство за летателна правоспособност PPL(A) – Private Pilot License, което не ми дава право да пилотирам с търговска дейност, а само като любител-пилот", разказва тя пред Dnes.bg.

През 2015 година Стилияна Бакалова продължава своето обучение и придобива свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет – ATPL(A) – Airline Transport Pilot License.

Натрупала е над 180 часа летателен стаж в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL(A) – Commercial Pilot license, което означава, че след още изпити тя ще има право да управлява самолети,  извършващи търговска дейност.

Като студентка Стилияна Бакалова работи усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки.

В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади "Авиационни двигатели", "Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети", "Изследване на маневрените свойства на военни самолети" предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили.

Днес ръководството на ВУЗ-а обяви избраната от Националното представителство на студентските съвети Стилияна Бакалова за "Студент на годината" в областта на техническите науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 месеца
До АнонименПРОСТО НЕ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ БАЩА И Е ИНСТРУКТОР ОТ ТАМ ИДВАТ КНИЖКИТЕ
59
0
 
5
 
! Отговори
МА преди 7 години
Do Varg Ей, колко *** народ сте. "Стоуквайте фейбуци", яжте хлебец и лютеница и завиждайте за чуждите успехи. Айде вие направете нещо смислено, избършете гурлите си и дерзайте. Бедни, беднии души....
58
3
 
1
 
! Отговори
Фърчал преди 7 години
Летенето е супер!!!!Хайде сега и една гатанка:Защо Баба Яга не носи бельо????
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на момичето!Откъде е родом?
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на момичето!Откъде е родом?
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевБойчев, думите ти са лишени от съдържание.
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ShoppАвиацията е за наредени хора, връзкари, за хора с вуйчо Владика, за хора с потомствени връзки в бранша, които разчитат на финансиране от родителите си. Авиацията в България никога не е била за хора с чест и достойнство и за хора с истински мечти. В България постигане на мечти = семейсвтото да извади готови пари. И като не можете да защитите тезата си, започвате да увъртате, че дайте да видим академичните успехи. :)))
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади "Авиационни двигатели", "Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети", "Изследване на маневрените свойства на военни самолети" ..."КЪДЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА ДАННИТЕ ОТ АНАЛИЗИТЕ? Или те са "Секретни";)
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевИмал съм доста по-високи "академични" успехи!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевНе мога да имам уважение към човек, който не вади сам парите с които разполага!Нито пък към хора, които поощряват това да разполагаш с пари, които не си извадил сам.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевКой си ти, че ще ми говориш за "умствен капацитет"? Поредния мамин с "мечтите"! Как не те е срам?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван 33Няма как да не си депутат!
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевАми мацка си. Хайде давай, покажи цените по модули. И кажи в коя фирма са. То иначе аз мога да кажа, че всичко струва 2 лева. Словом - два лева! Всеки може да говори глупости, но на малко хора им стиска да подкрепят думите си. Моите думи са подкрепени, защото която и фирма да попиташ, накрая като теглиш чертата излиза, че си дал минимум 120 000 лева общо. Пари викаш се печелят. Ами спечелете ги и тогава се тупайте в гърдите. То готови пари лесно се харчат. Така всеки може.
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БойчевБойчев, МАЦКО, промяната която България чака, е от хора, които сами си вадят парите и сами си плащат за курсовете. А не мамa и тати да извадят пари и да платят на глезеното си гардже едни от 120 000 до 160 000 лева. Никоя банка няма да ти даде пари за такова нещо. Не и в България. Не и ако не обезпечиш кредит със залог. А откъде в един 20-25 годишен човек такъв залог? Ами от тате, разбира се! Явно и ти не си промяната. Промяната не идва от хора с мозък като яйце.
46
8
 
5
 
! Отговори
Бойчев преди 7 години
До АнонименСам доказа невежеството си с този последен коментар, малко или не, когато човек има мечти ги следва, това момиче, е явно свидетелство за това. Дали родителите са ги дали, дали банки, дали някой друг това не можем да знае, а докато ти пиеш ракията пред компютъра и псувайки телевизора всяка вечер помни от мен " БАЦЕ ", че ти няма да си промяната, която България чака! Поздрави и наздраве! :)
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същата работа беше и с онзи М*рио Бак*лов, дюшемето което правивише реклама на дизел по телевизията. Дето родителите му явно се чудиха как да му намерят булка и се опитваха да го промотират по телевизии и вестници. После таааакааава реклама беше, че щял да приземи А380 в България. И така го казаха, че все едно е единственият българин пилот. И единствен пилотирал А380 все едно. И тук с тази мацкa нещата са подобни.На Марио родителите му било богати, друго си е да си имаш маичка.
44
1
 
7
 
! Отговори
Do vsichki mnogoznai преди 7 години
A vie znaete li shoferlukut e maistorluk, ne vseki moje da kara i avtobus, kamion, da ne govorim kola s remurke.Kolkoto i pari da ima (ili niama bashtata na tova dete) niama nishto obshto s tova da ima kachestvata da upravliava samolet....ne e za vseki,,,no tuk Ganio e na vsiako gurne merodia...nali sme GOLEMI MUJE....NIE VSICHKO ZNAEM I MOJEM...ama tezi GANIOVTZI AKO GI NAKARAT DA POLETIAI-JULTO PO GASHTICHKITE...GOLEMI MUJE...AMA ZAD KOMPA
43
7
 
5
 
! Отговори
Бойчев преди 7 години
До Анонимен80 000 без TYPE RATING, по модули няма да изброявам, както и без ценовата листа за медицинските прегледи! Лека вечер и пийте ракията пред компютъра спокойно!
42
6
 
5
 
! Отговори
Бойчев преди 7 години
Нелепи коментари "описващи" авиационното образование из центровете в България. Не забравяйте, че такива статии четат и хора на авиацията, които разбират и Ви се смеят, те знаят. Преди да пишете сумите по отделните модули, моля първо се запознайте с точните цени и тогава коментирайте, ако искате да бъдете миродавни. Колкото до това дали статията е платена глупостта бълва отново ! Въпроса ми е защо не коментирахте, когато имаше статия за жени в авиацията ( Авиоотряда, Bulgaria, Wizz и прочие ) ?
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие не разбрахте ли, че момето ще става пилот, защото тате може да се бръкне в джоба и да извади едни 150 000 лв? Колко от вас имат такива пари да дадат за щяло и нещяло? И тате и най-вероятно си има тесни връзки с разни бизнес кръгове около авиацията и удрят 2 заека с един изстрел - хем правят реклама на момето, хем правят изкуствена реклама на бранша, че да учат повече хора такива специалности. Повече народ искат от ЛХТ-София и други фирми, за да им бачкат на 600 лв заплата с договор 5 години.