За загиналия пилот на "Пантер" – събират пари за паметник

Освен това Георги Анастасов бе повишен посмъртно в "майор"
19 юни 2017 12:30,
26
За загиналия пилот на "Пантер" – събират пари за паметник
Снимка: Министерство на отбраната

Колегите на загиналия пилот на "Пантер" Георги Анастасов са решили да дарят лични средства, за да му издигнат бюст-паметник до една година, съобщава "Труд".

Още по темата

Анастасов бе командир на вертолет "Пантер", който падна и се разби в морето на 9 юни т.г. по време на тактическо учение "Черно море-2017" при маневра след артилерийска стрелба по надводна цел.

Колегите на загиналия – капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов се спасиха, благодарение на самоотвержените действия на техния командир.

След изпълнението на бойната задача, отлитайки, вертолетът ударил с витлото си предната мачта на фрегатата "Дръзки" и отрязал от нея около 20 сантиметра. Машината се отправила към брега, но загубила устойчивост.

Командирът преценил, че няма да успеят да стигнат до базата и се е опитал да се върне, за да приводни вертолета по близо до бойния кораб, за да спаси екипажа.

Освен това, когато "Пантер" ударил мачтата, той успял да изведе вертолета от критичното състояние, за да не падне върху фрегатата. Така спасил живота и на нейния екипаж от близо 130 души.

Заради тези действия Георги Анастасов бе повишен посмъртно в чин "майор", а неговите колеги решиха да му издигнат паметник.

Военното министерство все още не се е ангажирало с реализация на идеята. Армейските моряци очакват обаче да я подкрепи. Казусът има и чисто административна страна, тъй като за издигане на паметник е необходимо съгласуване и разрешение и от други институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
с болка преди 6 години
на сърцето за загубата на военен пилот и хеликоптер ще кажа следното:не са некадърни/напротив/,но много често преиграват.живея близо до база "Чайка".прелитаха над квартала на опасно ниска височина със немалка скорост,движейки се непосредствено един зад друг.сина ми,ловейки риба на канала също ги е виждал на малка височина явно умишлено да правят балтанка,както казват руснаците.сега е пълна тишина след инцидента.но хел-р Ми от същата база падна в морето,загребвайкки с винта вода и преди 89г.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВЕНИКА&И КОМАНДА ДЕТО СЕ НАДУВАТ С ТИЯ ЩАЙГИ (50)МИЛИОНА ТЕ ДА МУ НАПРАВЯТ МАВЗОЛЕЙ (ТЯХНАТА МАМА ***) А НЕ КОЛЕГИТЕ МУ
21
1
 
0
 
! Отговори
!? преди 6 години
Нормално до 40-те дни не се слага паметник на гроба и чак и пари да се събират...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко дни имаше интервю с командира на Дръзки.И той и заместника му казаха,че вертолетът е ударил с перката носа на кораба!Кое е вярното?
19
3
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Поредната глупост made in Bulgaristan. Този народ съвсем е изперкал.
18
2
 
1
 
! Отговори
валери преди 6 години
А от КАКВО е загинал пилота , като се замисли човек , то и без висше военно образование ще разбере , че май е бил прострелян !!!!!!
17
4
 
10
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Паметник на глупостта, самонадеяността, въздушното хулиганство и неспазване на препоръчителните указания за безопасност! Този пилот аз бих го сравнил със "джигитите" по пътищата които брутално нарушават правилата за движение, предизвикват и катастрофи с материални щети и невинни жертви... Това е истината! А сега правете паметника!
16
2
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Подобни инициативи обикновено идват от виновно гузни хора.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богата държава сме. Харчат се милиарди за изхвърлена от употреба техника която взема човешки жертви.
14
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Защо ? Да не е чисто нов купен от завода ? И тогава също може да даде дефект. То натовската техника нестава за нищо реално а само за изложение.
13
4
 
3
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
до 10втира употреба ти е мозъка бе пич, стига бла бла глупости..
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя " пантер" не беше ли купен по времето на Ненчев ?
11
2
 
12
 
! Отговори
комисионните преди 6 години
Този, който е закупил хеликоптера Пантер, той да финансира паметника. От комисионните. Защото този Пантер не става за нищо!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драскате тук без да знаете причината за катастрифата с вертолета която никога няма да излезе наяве. Сигурен съм 100% , че пилота не е направил грелка а техниката е втора употреба. С такава скапана техника купена за милиони само за да прибере някой огромна комисионна ще стават още много катастрофи с жертви
9
4
 
14
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Не мога да разбера с какво е заслужил ТОЯ,освен че е некъдърен пилот и можеше да убие някой цивилен,с толкова превъзнасяния!?!Герои ли ви трябват?Наемниците не са герои,те са потенциални убийци!И стига вече с ТОЯ!Вчера един падма от скелвто като санирал,него кво?!Майстор зидар ли посмъртно и немска мистрия!!!И не ме трийте пак,изказвам си мнението!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога правят паметници на хора помляли 20 милиона лева?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да го канонизират за светец ко се занимават на дребно.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост...
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лека му пръст на човека.Доколкото разбрах обаче,маневрата накрая е за изфукване,тоест зорлем е разбил хеликоптера.И за тва да му направят паметник ?Напротив - трябва да се забранят подобни маневри и този инцидент да бъде цитиран като пример за идиотщина.
4
1
 
15
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Момент!Инцидента не беше ли именно заради пилотска грешка?Да се изчака разследването!