"Екстремно шофиране" на изпита за млади водачи, иначе – без книжки!

Мярката предвижда намаляване на катастрофите
19 юни 2018 09:15, Петя Славова
69
"Екстремно шофиране" на изпита за млади водачи, иначе – без книжки!
Снимка: архив, Булфото

Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по "екстремно шофиране". Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи, става ясно от доклад на вътрешния министър Валентин Радев до Министерския съвет.

Още по темата

В него се посочва, че тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия. Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс.

Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н. Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна, пише "Монитор".

Смята се, че младите водачи са изключително рискови заради слабата си подготовка. Данните у нас сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души и са били ранени 1170 младежи и девойки. От тях като водачи смъртта си са намерили 26 човека, а ранените са били 593. Пътниците, които са пострадали заради невниманието им, пък са стряскащата бройка от 33 514 души, а пешеходците 5107.

"Тези и други положителни практики, прилагани в европейските страни, предопределят и по-високите знания и умения на техните водачи, което дава отражение и върху честотата на тежките катастрофи допускани от новите шофьори. За ограничаване на броя на тежките инциденти, допускани от новите водачи, в нашата страна би следвало да се предприемат мерки за изменение в програмите за обучение продължителността и обхвата на обучение и проверката на знанията и уменията", посочва вътрешният министър.

В доклада се настоява да се заимства опит и от Франция, където младежите започват да шофират при изключително строги условия още от 15-годишна възраст. Така те придобиват практически умения много по-рано от българските си колеги.

От силовото ведомство искат и създаване на система за регистрация на тежките пътнотранспортни произшествия, допуснати от нови водачи. Така ще се види къде са грешките по време на обучението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Има смисъл защото аз след 1 година каране осъзнах , че съм оцелял на късмет. А най страшното е че си мислиш че можеш.... докато не стане изненада
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези *** законотворци,статистиката няма как да се подобри.Даже напротив.Корупцията при издаване на книжки на лица със завършен трети клас е чудовищна.Не могат да си напишат името,камо ли да прочетат правилата на движение и т.н.
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
почнете да карате инструктурите да си спазват часовете по план. Когато карах моя курс, нямах извънградко и магистрала, за такива ми се брояха 2 часа на околовръстното в София.... целия курс го изкарах на 2 улици около пазара на Иван Вазов, защото и изпита щял да е там ... така и беше
22
0
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 5 години
Най-лесния начин да се научиш да кормуваш екстремно е да започнеш работа, където се ползва служебен автомобил. Започваш да караш на принципа "чужда булка кокали няма". Е, ще набуташ работодателя с няколко хилядарки за ремонти, но иначе трябва този масраф да си го плащаш сам. Извън шегата, мнозина постъпват именно така.
21
0
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Прав си за полигон, подкрепям те. Ама как да се включи полигон, като и пологионите,тези които са останали някъде са с разбита настилка тип магистрала на Марс?
20
2
 
21
 
! Отговори
Blake преди 5 години
Само си представям колко още ще се повиат катастрофите, когато келеменцата си вдигнат самочувствието, щото са изкарали курс по екстремно шофиране, ще има къде-къде по-"майсторски" изпълнения... :(
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова безумия и пропуски по пътищата,курсове се мислят! Започнете да монтирате по пътищата светлоотразителни елементи и нанасяйте ярки бои по бетонни подпорни стени и т.н в опасните участъци, изчистете ненужните знаци, поставете нови, където е нужно, по мостовете сложете-мостът може да е заледен, махнете билбордовете в близост до платната,монтирайте светлоотразителни колчета в банкета,окосете местата без видимост( знам поне 100 опасни такива)! Да продължавам ли или още ще си говорим за курсове
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"екстремно шофиране" какво поягоди - цензура е това.Какво означава това? Мачкаме хора и играем блъскащи се колички!ЦИРК!
17
1
 
30
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Огромна част от катастрофите е заради лоши пътища.Непочистени през зимата. Огромни дупки..Ама правителството вместо да поеме отговорност за това си мие ръцете с младите водачи, старите автомобили..абе всеки друг да виновен само да не излезе,че те трябва да вършат повече работа или пази боже повече пари да дават
16
2
 
37
 
! Отговори
saki преди 5 години
Много неща не са наред. Много бързо се сменят сигналите на светофара, което е необмислено, особено кратка е жълтата светлина. Знаците са поставени много нагъсто и са объркващи, отделно между тях светят всякакви глупави реклами.Маркировката е изтрита и неясна. Ограниченията на скоростта ,са необмислени и създават предпоставка за катастрофи. Много фактори са.
15
4
 
16
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Хора престанете с тези глупости, няма как да няма загинали по пътищата, шофирането крие риск. Като цяло нещата са доста по-добре, статистиките се гледат не на всеки 2 минути ами през 10 15 години. В страницата на МВР има данни до 1990г. тогава загиналите са 1500. Последните 10г. жертвите са около 600-700, което е на половина. Това основно се дължи на по-модерните и сигурни коли, но и на пътищата, колкото и да мрънкаме, лека полека пътищата стават по-добри.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората направиха колите да вървят сами, ченгесарските глyпeндepи още са на ниво 44 година. Търлъците им колибарски.
13
0
 
20
 
! Отговори
Али баба преди 5 години
Пак глупости имам чувството че в България от година на година *** идеи взимат връх това е защото всеки се занимава скаквото не трябва такова обучение може да се включи в самия курс първо трябва д се върне задължитвлно полигон!!! Там се придобиват наи важните навици там се тръгва там се спира екстрено там се учи да върти волана бес да си вързва ръцете за другото иска време ротина не седобива така бързо на полигона се научава да владее автомобила за да може на пътя да е концентриран
12
2
 
18
 
! Отговори
UfO преди 5 години
Какви са тия глупости? Как ще ти осигурят сняг и лед в периода юни - август??? Този курс само създава предпоставки за далавери.
11
2
 
29
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Тия от мвр са екстремно *** и не могат да разчетат собствената си статистика. Иначе трябва да се подобри съществуващитя курс, а не да се прави втори такъв..
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората направиха колите да вървят сами, ченгесарските глyпeндepи още са на ниво 44 година. Търлъците им колибарски.
9
1
 
9
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Принципно идеята е добра, но не е редно да вземат книжки със задна дата. Друг е въпроса, че пак ще се продават фалшиви книжки...
8
0
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Евала статистика, Данните у нас сочат, че като участници в движението на възраст от 18 до 24 години са загинали 60 души. Данни на МВР за 2017г.: загинали 682. Значи определени тези между 18 и 24 години на проблема по пътищата, та те не са дори и 10%.
7
1
 
36
 
! Отговори
123 преди 5 години
Дисциплините са:1. Слалом между дупки.2. Изрязване на светофара.3. Показване на среден пръст наляво и надясно.4. Каране пиян и/или надрусан.5. Речни улици или как се кара в града в половин метър вода. 6. Каране на лед и сняг (непочистени). 7. Състезание с други джигити с книжки в трафика.8. Състезание с джигити без книжки (най-често ***).
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова се кара шофьорски курс, за да те научи да шофираш ,а не след това да караш друг курс! Трябва да се върне полигона ,да върти 1 месец , да паркира ,а не да не знае колата наляво ли отива надясно ли....Екстремно шофиране се получава , защото се движат индивиди без каквато и да е подготовка от шофьорските курсове!!!