Пак на път! Но кое е най-опасното място в колата?

Най-добре е да пътувате на задна седалка и да сте с колан
12 юни 2018 15:35, Красимир Ангелов
17
Пак на път! Но кое е най-опасното място в колата?
Снимка: Булфото, архив

Световната здравна организация публикува статистика за използването на предпазни колани в автомобилите. Тя показва, че шансовете на шофьора и пътника до него да уцелят при катастрофа са с 50% по-големи при използване на това предпазна средство.

При возещите се отзад пасажери процентът е над 70, сочи статистиката.

Кое обаче е най-опасното място в автомобила при инцидент? Според проучването на експертната организация "Безопасност на движението", при челен сблъсък смъртността при возещите се отзад пътници с поставени колани е 10 пъти по-малка в сравнение с тази при водача и пасажера до него. В случая шофьорът и спътникът му биват наранени най-вече от челното стъкло, волана или приборния панел, докато това почти няма как да се сучи на тези отзад.

Проучванията показват, че при скорост от 50 км/ч хората на предните седалки са подложени на удар със сила 1,5 тона. Ако човек не е пристегнат с колан, сериозни травми може да му нанесе и въздушната възглавница. Лекари-офтамолози са категорични, че при 30% от катастрофите еърбегът сериозна наранява очите на хората. За това "помага" и азотната киселина, която влиза в състава на въздушните възглавници.

На свой ред Националната агенция за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) също посочва подобни данни. Според тях, около 1/3 от загиналите при катастрофи са станали жертва на челен удар. Над 2/3 от жертвите са седели на предните седалки на автомобила по време на катастрофата.

Американската организация разкрива колко полезно е и използването на детско столче в автомобилите. При силен челен удар оцеляват 70% от бебетата, които са поставени в такова столче, както и 60% от децата до 6-годишна възраст.

Още новини от света на автомобилите вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Журналист преди 5 години
"В случая шофьорът и спътникът му биват наранени най-вече от челното стъкло, волана или приборния панел, докато това почти няма как да се СУЧИ на тези отзад."Според колегата ***, на задната седалка не може да се кърми бебе.
14
2
 
9
 
! Отговори
Мила преди 5 години
Омръзна ми от неграмотни "журналисти".
13
2
 
6
 
! Отговори
az преди 5 години
ако приемем ,че всички са с колани местата са разпределени така : шофьор - убиец , пасажер предна седалка - жертва , задна седалка зад шофьора - свидетел , другата задна седалка - 50/50.По принцип най-безопасното място е зад шофьора , тъй като инстиктивно шофьора пази себе си.За това и всички босове дето ги охраняват се возят зад шофьора - отдавна доказано.А относно коментара на Ponti - тия двамката като са били без колани нормално е да се мятали като чували с картофи из колата
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес за 15 мин видях 3-***, които караха без колан. Без значение от колата - имаше и евтини трошки, имаше и скъпи Жипове.Като не се пазиш - кой очакваш да те пази?
11
0
 
22
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ДОБРИЯТ ШОФЬОР не е този, който успява да се измъкне невредим от конфликтни ситуации.Добрият шофьор е този, който кара така, че да не попада в конфликтни ситуации.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-опасното място в колата е колата да се озове срещу друго превозно средство с пиян, дрогиран или и двете шофьор. За съжаление това е все по-често срещано явление
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"шансовете на шофьора и пътника до него да уцелят при катастрофа са с 50% по-големи" - не знаех, че шофьорът и пътникът до него се целят в нещо.... Мислех, че те трябва да "оцеляват". На някои журналисти българският език им пречи.... Красимире, намери си друга работа, за тази на журналист не ставаш.
8
0
 
15
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Принцеса Даяна и Доди бяха на задната седалка и двамата са покойници. Бодигарда на предната оцеля...
7
1
 
10
 
! Отговори
До "турчинка&qu преди 5 години
В БГ парламента няма турkonитек с такова "име"
6
2
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Ако не те е срам кажи как ви викат на теб и местанов в турция ХАХАХАААААААА
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсва статистиката за загиналите, защото са били с колан.
4
0
 
15
 
! Отговори
Морски преди 5 години
И какво трябва да уцелят? Автомобила в насрещното ли?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зависи откъде идва ударът, много е относително, при преобръщане на автмобила всички места са рискови.
2
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 5 години
"това предпазна средство"Да не са само турци в редакцията ви?
1
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 5 години
"да уцелят"???