Заплататите скачат – 3500 млади учители влизат в клас!

Това прогнозира председателят на СУБ Янка Такева
17 авг 2018 11:15,
193
Заплататите скачат – 3500 млади учители влизат в клас!
Снимка: Архив, Булфото

След увеличението на заплатите с 20% се очаква още 3500 млади учители да влязат в българските училища през новата учебна година. Това прогнозира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за Агенция "Фокус".

По думите й има подписан колективен трудов договор с фиксирано увеличение на заплатите на учителите, което ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Такева увери, че правителството на Борисов ще изпълни обещанието си и до 2021 г. средната брутна заплата в средното образование ще скочи до 1500 лв., а това със сигурност ще доведе положителен ефект.

"От минимална заплата в размер на 720 лв, сумата ще се вдигне на 920 лв., а това съществено ще увеличи наплива на млади кадри от университетите директно в българските училища и то не само в големите градове, но и в малките населени места", посочи тя.

"Кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система", настоя Такева.

Според председателя на Синдиката на българските учители всички в образователната система трябва да работят за повишаване статута и авторитета на професията и на образователните институции с цел по-голяма мотивация на младите хора за учене.

"Когато няма авторитет, няма обществен престиж и това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва да се пристъпва с уважение и страхопочитание – така, както се влиза в църквата", настоя Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
3
 
! Отговори
До 138 преди 5 години
Ти държиш рекорда по грамотност,работодалче.Дай ги тия над 1500 да ги видим.
135
1
 
5
 
! Отговори
До 135 преди 5 години
Явно не можеш да смяташ с 1200 лв живееш добре ли сигурно цъфтиш
134
0
 
21
 
! Отговори
Петър първи преди 5 години
А дано не е пак да не са като предишното вдигане. Майка ми е учител с над 25 години стаж и 1ва ПКС и взима 680 лв., а да не говорим, че сама си плаща обученията за професионална квалификация. Както казват в рекламата "Стига ГЛУПОСТИ".
133
1
 
18
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 35:Наистина има назначени кадри ама в скандинавските села около Силистра и там където има много турци.Но там се назначават кадри на местните университети и са представители на дпс.Имах работа до Шумен и университета преди 30 години беше както в Търново свестен.Сега не можеш да чуеш българска реч и оттам излизат с предимство за турските райони.Има нови училища но са 100%скандинавци.И там назначени наши и дпс.Не може да говори правилен български ама учител по история.Заболя ме
132
2
 
11
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Такива я крепят като Кастрева. Отърване от тях няма.Защо обаче като има толкова свободни места пишат на 40%от обявите лекторски.Колко можеш да изкараш от лекторски?А че има и некадърни учители е факт.Както на всяка професия тук.Сега искат по училищата.особено в оу да имаш 2-3 специалности.Оттук и некадърност та не може да си перфектен по 5 предмета.Затова на времето имаше 1 или 2специалности.
131
7
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Чета и разбирам,че за 1500 на месец не искате да работите .Хубаво ... Ама поне се научете да пишете грамотно,бе момчета ! Кой ще даде толкова пари на полуграмотници като вас ,бе оуууу? Кой?!
130
0
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Янка Такива да си гледам работата.Има 2 години стаж като детска учителка другото е партиен секретар.Говорила съм с нейна колежка и тя разправяш е как е тръгнала.И да има връзка с Живка Такева
129
0
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Точно Как ги изчислителен бройките още има интервюта за свободни учителски места?
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До жалкара 127:))) Не знам кой е ***, но явно тук някой не може да смята. Посочих ти цифра. Но преди да стигна до нея, започнах като всеки млад специалист, въпреки че родителите ми нямат други деца и можеха за ме издържат и да си живея добре. Човек започва там, където има перспектива, трупа опит и се бори, за да изплува.
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не смятам, че е нужно да се делим на умни или глупави. Всеки работещ си продава труда и не смятам, че някой трябва да му определя цената. А има професии за 5 стотинки не свършват работа, но иначе на края на месеца ще е първа за паричките. Това какво се нарича?
126
3
 
15
 
! Отговори
По-добре млъкни преди 5 години
До нужни са съкращенияОт такива "компетентни" опустя България. Закривайте, съкращавайте...Последният да затвори вратата...
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година излизащите от Вузовете като излязат от Вуза стоят или безработни или емигрират за милиони заплата,ще ги накарате да работят за 700 ама другия път.
124
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите хиляди около мен не работят за без пари дайте им 2000 минимална и ще работят.Нито един няма който да си мръдне пръста, за вас смешници като не искате да плащате заплати,няма да си намерите млади работници.
123
9
 
10
 
! Отговори
До жалкара 127 преди 5 години
И ти смешно авторче, на много апострофиращи коментари, не бери грижа за мен .Аз не бих се унижил да работя за 700 и колко работя, си е моя работа. Теб и колега ти 126 явно много ви е яд.Нека ви е яд след като работите за 700 лв.Аз работя, за доста повече а колко работя си е моя работа.Факт,че млад за под 1500 не би работил, ако уважава него самия.
122
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 126 .Ти авторе на много апострофиращи коментари, не бери грижа за мен .Аз не бих се унижил да работя за 700 и колко работя си емоя работа.
121
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работят младите не ги слагайте под един знаменател,около мен всички млади работят и то здраво и да, никой не иска да работи за под 1000лв.Абсолютно са прави и ги поздравявам за което.Вие учителите задайте някои въпроси ама на НЕГО лично че нали знаете,ТОЙ ни е "Бога",ТОЙ ни е "Царя".
120
1
 
3
 
! Отговори
До смешник №100 преди 5 години
До До 87Затова ли по цял ден висиш тук и пишеш глупости? И за тази твоя дейност някой в чужбина ти плаща заплата, която според теб е по-голяма от моя годишен доход, умножен по десет?Браво! Вече изпитвам гордост, че пиша коментари в този сайт. Оказва се, че за такава дейност в странство дават месечна заплата, надхвърляща четвърт милион! Браво!
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До автора на многото коментари,който повтаря едно и същоВсеки нормален човек знае, че със заплата под 1 200 лв днес в България се живее трудно. Но не това дискутираме тук.Когато човек чете десетките коментари, които си написал тук (явно не работиш нищо и по цял ден пишуркаш точно в този сайт), та когато човек чете написаното от теб, се пита: Кой те храни и докога ще те храни? Защото, ако трябваше сам да се храниш, и с минимална работна заплата ще започнеш работа, докато намериш нещо по-добро
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се окаже че Борисов и финасовият му министър,и оная па.ка Мента /която ще си заслужи името/вече залагат по-малко увеличение и не само ами се опитват да изманипулират учителите и то с помоща на боркинята за учителски права другакРата Такева вие учителите трябва МАСОВО ДА ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ ГЕРБ!Не е въпросът дали ще са 1500 или 1900 макар че 400лв СА СИ ПАРИ,въпросът Е ЛЪЖАТА.БОРИСОВ КАТО МУ Е НАКАДЪРЕН ФИНАСНОВИЯТ ЕКИП ДА ИМ ИСКА ОСТАВКИТЕ ИЛИ ДРУЖНО ДА СИ ХОДЯТ.
117
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ведната ще почна само да попитам за ден ли е 700 или за седмица .Ще почна ама в друга държава!!!!