Миньори и енергетици на жълтите павета. Защо протестират?

Демонстрантите притеснени за бъдещето на отрасъла
29 ное 2018 11:45, Петя Славова
21

Миньори и енергетици в КНСБ излизоха на митинг в Раднево в защита на работните си места в комплекса "Марица – Изток". Днес в София КТ "Подкрепа" организира голям протест на енергетици и миньори.

Причината е неяснотата около бъдещето на въгледобива в района на мини "Марица – Изток".

Какво доведе миньорите и енергетиците до жълтите павета?

Още по темата

Темата коментира в "България сутрин" Десислава Кънчева от Миньорската федерация към КТ "Подкрепа".

"Искаме ясни политически ангажименти, изключително ясна дългосрочна визия за бъдещото развитие на отрасъла, искаме гарантиране на социалния мир в страната, който се базира на нива на заетост", заяви Десислава Кънчева.

Според нея като страна-членка на ЕС въз основа на всички поети ангажименти в тази връзка до момента, не можем да избягаме от съдбата си. По нейни думи има правила и норми, които следва да спазваме, съответно дори да се вземат решения на национално ниво, трябва да са съобразени с европейските норми и стандарти.

"Трябва да се потърси баланса между ангажиментите ни към Европейския съюз, между националните ни приоритети и към дългосрочната визия за този сектор, защото това е огромен риск с жертва на над 150 хиляди работни места", обясни Кънчева пред Bulgaria ON AIR.

По нейните думи всички институции трябва да потърсят пътя към един справедлив преход. Това е един от основните ни призиви, основното послание, което искаме да отправим чрез този протест, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Синдикатите щели да правят протест!!! Ти да види!Синдикати, сраснали с управляващите и бизнеса, щели да правят протест!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно си бил там за да знаеш ,че са 'съставени' от пръст. Чуваш ли се кво говориш бе. Да копае се пръст ,докато се достигнат. 2000лв заплати хахахаха ...а дано някой ден. А всъщност защо не...нима заслужаваме по малко и то в пъти от един седящ си в офисчето компютърджия или учител или лекар м? По скъп ток ли...вдама като тебе като го кажат и хората са готови да ни скочат. Мисля само АЕЦ енергията е малко по евтина. Няма по добър вариант от мините в момента.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"заплати между 2 и 10 000 лв" - Бойко,ти ли си?Би ли споделил кои са тези с такива заплати ? Това го знаеш от сигурен източник или така си мислиш? Ами какви да са работещите в мини марица изток? Зидари ли,мазачи ли?Или щом не сме с кирки и каски с фенерчета не сме миньори?
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мини Марица Изток миньори ?Там минньори в истинския смисъл на думата няма,няма и да има! Има обаче заплати между 2 и 10 000 лв,има високи сметки за ток-част от тях и заради "миньорите",копаещи въглища,които са съставени 70 % от пръст!
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фоволтаиците и вятърните или малките водни турбини са удобни за частно използване или малки фирмички,но продажбата на електричество от тях е много скъпа.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има наредени около 70 човека на яка хранилка в енергетиката и те костват увеличението на тока,сред тях са и тези с фотоволтаиците,шлема на Първанов заедно с Белене трябва да се въстанови на всяка цена!Тези 70 човека не произвеждат нищо и не влагат инвестиции в нищо,просто точат пари от енергетиката,а НЕК фалира заради тях,Белене трябва да се построи с държавно участие.
14
3
 
6
 
! Отговори
до анонимен 12-13 преди 5 години
Няма смисъл да обясняваш на разни папагали,които нито са доближавали тец,ни рудник.Ранно пенсиониране.... как го измисли това бе умник ( 2 ),по телевизията ли го видя?И най ми е забавно ,като заговорят за мръсния въздух и по ТВ-то пуснат някоя охладителна кула,видиш ли какъв гъст пушек :)))) Абе маани
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...ти си цъкай с вятърната мелница и чакай да захраниш България лаик. Кви 50 години и пенсия бе колега. Нашия труд е 2 категория ,така че се пенсионираме като всички останали. И нещо против високите пенсии ли имаш...влизал ли си в рудник зимата...аха така си имислех. Хората заслужават и по големи пенсии...да не говорим ,че за жалост ги вземат по 5 6 години...познай защо...
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговарям на няколко разбирателя...фотоволтаици и вятър в туй слънчево време и като завали снега ,да си сигурен че бълват ток да знаеш. И колегата ти каза колко е скъпо с тях и ако дойдат ,тогава ти ще си на протест. 45% от енергията идва от рудниците и въглищата. Зимата стига и повече. Молиха ни по предната зима да не спираме. Молиха ни...щото складовете на тецовете бяха празни. Производство по 23 часа на ден иначе нещато отиваха към режим на тока. Дори след спрения извос тогава.
11
12
 
2
 
! Отговори
2 преди 5 години
До House M.D.ТО ПЪК КОЛКО МИНЬОРИ НАИСТИНА СА ПОДЗАМНИ??????? А КОЛКО ПЕНСИОНИРАНИ КАТО ПОДЗЕМНИ ИМА.....РЕВИЗИЯ. хОРАТА НЕ СА *** КАТО ВАС.
10
11
 
5
 
! Отговори
2 преди 5 години
пРОТЕСТИРАТ ЗА ВИСОКИТЕ СИ ЗАПЛАТИ И СКЪПИЯ ТОК....И РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ С 1200 ЛЕВА ПЕНСИЯ. зА ЛЕКАРИТЕ 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ......РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКО ИЗНУДВАНЕ.
9
6
 
8
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 5 години
Тия не разбраха ли ,че нас мини и енергетика не ни трябва , както и всякакви други родни производства , нас ни трябва само Борисов и внос от ЕС .. Спомняте ли си заглавието на произведението ми...кратко и ясно.
8
4
 
14
 
! Отговори
до въпрос преди 5 години
Да не би да говориш за ония волтаици,които изкараха хората 2013 с големите сметки и след това се оказа след известни пресмятания ,че тези същите фотоволтаици произвеждали енергия 36 часа в денонощието
7
11
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Хората от Въгледобива не са ли чували за Фотоволтаици и Вятърни Централи , така наречени Възобновяеми Източници ?Каква АЕЦи какъв ТЕЦ какъв ГАЗ и Южен Поток ?България вложи 100 милиарда ЕВРА и очаква Връщане на тези пари за Период от 2011 година до 2018.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф така ще ги издокарат, особено министърката :))) и още повече дето са надянали тези виолетови дрехи на Подкрепа хаха , каква подкрепа те до оня ден си стискаха ръцете с Домуса! Смешни сте с тия синдикати, махайте ги и си направете собствен протест, тия синдикати пръцкат в едно гърне с "бизнеса"!
5
6
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарката Десислава Кънчева влизала ли е някога в рудник?
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мястото да протестират е в Брюксел, при големите началници на България. Тука малките началници са като разсилни и пъдари на републиката. Нищо не зависи от тях. Получават заповеди от началството и изпълняват, без да мислят. Защото има уволнение и глоби и може да ги анатемосат като проруснаци и да им спрат помощите.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да не протестират това си е тяхно законно право защода не го ползват кой ще ги спре ? Въпроса е защо чак сега излизат на протест.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е протест, това са всенародни тържества. Така е при генерал Борисов наричан още властелинът на асфалта. Сигурност, благоденствие, просперитет и светли бъднини.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протест ли има?