Ако пациентът не се лекува у дома, анулират болничния?

Поредно предложение за мярка срещу мними болни
27 сеп 2019 20:37, Петя Славова
32

Анулиране на болничничния лист, ако пациентът не се лекува у дома, не спазва режима, предписан от лекаря и не се явява на контролни прегледи. Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари като мярка срещу мнимите болни.

При съмнения за фиктивен болничен, работодателят или Националният осигурителен институт могат да изискат от здравните служби да проверят пациента в дома му и при открити нарушения да анулират болничния. Такава е практиката в Италия, разказа пред Bulgaria ON AIR Ася Гардели, която от години живее на Ботуша.

Установени и строго регламентирани са часови пояси, както за държавния, така и за частния сектор, в които служителят в болничен трябва да бъде открит вкъщи при евентуална проверка, споделя още тя.

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага болничният да бъде анулиран, ако пациентът не спазва наложения му режим, не се яви на контролен преглед и не представи резултатите от допълнителните изследвания. А контролът може да е на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
36
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До пълни глупости 7 Не бой се. И на трите къщи ще им намерят цаката.
25
2
 
39
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Лудост без край. Лекаря издал болничния лист да следи дали се изпълнява или НОИ.Не е ли по добре това да се възложи на полицията , или гривна на ръката.
24
0
 
36
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ама вие как си представяте,че лич.лекар ще търчи да проверява ?Те ги мързи да гледат,а какъв напън е да отидат на домашно посещение.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички труженици личните им лекари са им приятели, за какви проверки говорите?
22
2
 
49
 
! Отговори
БОКЛУЦИ преди 4 години
И некъкъв си *** да ми идва в къщи да ми прави проверки като преди години при положение, че съм взел един болничен на година. Тормозат хората без връзки в службите, а техните си хора ги крият. Какви са тия измишлиотини .След като плащам здравни вноски имам право на платени болнични. Ама най накраята пак ще почнем да припадаме по работните места като преди години явно този модел пак е работил.Поне са намелели смъртните случай на работното място.
21
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям зор да ни оставят без болнични, ей, от 9 кладенци вода носят...*** ненакрали се!
20
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще го проверяват болничния? По адресна регистрация? Че то на 30% от хората адресната не им отговаря на реалната...
19
4
 
35
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Ако анулират болничния на Нено дришлюто, дали делото за Пирин ще може да се гледа в негово отсъствие? За един приятел питам.
18
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ярка демонстрация на това, че лекарите нямат никаква представа от нормативните документи и формуляри, с които са длъжни да работят.Резимите в болничния лист са:1. Болничен режим2. Домашен, на легло3. Домашен, стаен4. Домашен, амбулаторен5. Санитаро - курортен6. Свободен - без право да напуска населеното място7. Свободен - справо да напуска населеното мястоАко сте си счупил ръката, не е нужно да лежите у вас.
17
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се очаква ако пациента не закупи лекарства да нулират болничния по тази логика.
16
1
 
44
 
! Отговори
гандалф преди 4 години
Да ги пратим при Чаушеску
15
0
 
49
 
! Отговори
13 преди 4 години
До До 13Нямам идея. Не бяха къщи за гости, апартаменти по 1000 кв, тераси, далавери, ф16, руски тръби. Палячото дава на всеки само да го оставят на власт и да не го гръмнат с някой дрон като арабаски козар. По световна статистика сега имаме 90млн, няма как и годианата да изкараме с тези пари. Днес 2 болници подадоха оставки, нямат заплати.
14
1
 
48
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
В началото на годината имахме 11 милиарда бе. Ко стана с тез пари?
13
4
 
51
 
! Отговори
13 преди 4 години
Не на шега България е точно преди фалит. В хазната в момента има 90 млн. Пари за ремонт на 10 селски площада, или 10км магистрала. 2020 може и да забранят болничните.
12
2
 
41
 
! Отговори
гав преди 4 години
Не болничния да.се.анулира. човекът да се анулира. Той човекът е вече е анулиран.
11
3
 
63
 
! Отговори
13 преди 4 години
В краен вариант България ще се върне в 10ти век, хората ще се ядосат. Ще се върнат на село да гледат крави и домати, а работодателите няма да имат избор освен да емигрират или да умират. Ще се запасят и с огнестрелни оръжия, ако работодателите и децата им решат да крадат домати, ще ги гърмят като зайци. Работодателя е просто човек, в България човек на правилния човек, защо трябва да се издига до божество и някой да е длъжен да му работи.
10
5
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи лекари ще издават фалшиви болнични и ако ги хванат, болничния просто ще се анулира. А аз може ли да си напечатя фалшиви банкноти и ако ме хванат само да анулират банкнотите?
9
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не видях какви са предложенията за санкции срещу лекаря, издал болничен на здрав пациент. Щото това без лекар не може да стане - сега болничните се регистрират електронно в здравната каса и работодателят винаги може да знае дали това е редовно регистриран болничен лист, издаден от лекар.
8
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече има нови технологии - ще се поставят гривни на болните и ще се следят чрез GPS. Отделно, всеки болен трябва да има видеорегистратор и информацията да се подава в НОИ.
7
1
 
77
 
! Отговори
пълни глупости преди 4 години
какво значи "в къщи"?аз имам три къщи, в коя мога да се лекувам