Въпреки осигуровките: Доплащаме над 50% в доболнична помощ

Около 600 000 души без здравни осигуровки са оставени на произвола на съдбата
18 фев 2020 07:00, Петя Славова
46
Въпреки осигуровките: Доплащаме над 50% в доболнична помощ
Снимка: БГНЕС


Българските граждани, макар и здравноосигурени доплащат над 50% в доболничната помощ. Това съобщи проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов" по време на дискусия на тема "Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики", която се проведе в София.

Средствата са за различни изследвания, назначени от лекар-специалист, които не се покриват от НЗОК или направленията са свършили, а пациентите трябва да ги направят, за да започне по-скоро терапията им.

Още по темата

Около 600 000 души без здравни осигуровки са оставени на произвола на съдбата, съобщава "Монитор". Те имат само спешната помощ, която не може да им откаже лечение дори при неспешни състояния. Затова те задръстват спешните кабинети и приемни отделения и хора с наистина спешни състояния се налага да чакат, подчерта проф. Балтов. Според него заплащането на вноски за пет години назад, за да влязат отново в системата сега е непосилно за тези хора. За да се облекчи обаче работата на спешните лекари за наистина спешните състояния, държавата трябва да създаде облекчена процедура за възстановяване на здравноосигурителните права на белните или друга възможност за тяхното лечение.

Членът на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите Григор Димитров посочи като проблем пред българската здравна система започващата отново реформа в сектора от всяко ново правителство. За да се избегна това, той посочи необходимостта от съзаване на национална здравна доктрина за период от 20 години.

Не държавата, а ние с вноските си финансираме здравноосигурителната система, отбеляза Григор Димитров. В подкрепа на думите си той приведе факта, че бизнеса внася 82 лв. месечно за осигуровки на човек, докато държавата само 35 лв. на държавен служител от седемте категории, на които тя поема здравното осигуряване. Така, по изчисленията на надзорника, тя внася годишно само 4,7 млн. лева. Той беше категоричен, че няма равнопоставеност на тази база, след като работещите плащат три пъти по-високи вноски за здраве, отколкото държавата за определени категории чиновници.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров окачестви като положителна практиката, въведена неотдавна да се плаща на болниците не само за преминал пациент, но и за свършена работа. Според него обаче би следвало да се въведе критерии плащане и за качетво на лечението. Същата теза покрепи и Националната пациентска организация в лицето на нейния председател д-р Станимир Хасърджиев.

В този сектор много трудно се постига консенсус, заяви заместник-здравният министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и обяви, че МЗ подготвя нова здравна национална стратегия, на чиято база ще се решават и всички проблеми. Разширяваме обсега на централизираните търгове не само за онколекарствата, но и за всички останали медикаменти по линия на касата, съобщи тя. Така, по думите й, ще се постигне намаляване на цените. Начева съобщи още, че през тази година ще бъде пусната част от интегрираната Е-система и ще се работи за приемането на стандартите за добра медицинска практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен-----------------------------На кой фашизъм.Италианскя ли.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на фашизма 1923-1944 година и болници нямаше. Жените раждаха на нивата. Нямаше лекарства.
40
3
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Пак блянове по соца. Абе сладури! Сякаш тогава не ви удържаха ДОД, ДОО, ергенски данък и т.н. Само че тогава нямаше как да криете доходи. То пък и едни доходи... Пък и в медицината тогава един рентген и ехограф бяха вурха на сладоледа. Скенери виждахме само по американските филми.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре са ви дресирали българските родолюбци, плащайте си за плиткоумието! В цяла западна Европа здравеопазването е безплатно заедно с лекарствата за безработни и пенсионери! Плащайте дорде напуснете реалма на държавата Лаййнюриия!!!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този лобист Балтю плюе сегашната солидарна система, за да промотира застрахователния американски модел. Тогава ще се плаща не 50 процента, а 500 процента на частните болници.Стига лобистка платена реклама.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лаййнюристтанциите от държавата Лаййнюррияя са много заможни, нека доплащат и предплащат!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ЗО аз плаащам 162 лв., а работодателят 144 лв. Или общо 306 лв. на месец. Когато се разболея, си взимам отпуска. Егати и системата.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите цени в Доверие са "народни".
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30_____________________________А ти какъв си,че да се мислиш за върха на хранителната верига.Да не би да си принц Чарлз.
33
2
 
15
 
! Отговори
бай х преди 4 години
здравните и пенсонни вноски към държавата НЕ трябва да са задължителни ,всеки сам да избира държавно и частно , има пенсонни и здравни застраховки в пъти по добри от задължетелното обиране , всеки гражданин може и сам да си инвестира парите да му носят някакъв доход и във повечето случай ще е по висок от смешните пенсии
32
0
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До ЖоНе говорим за това кой създава благата в една държава. Разбира се, че хората! Реплекирах думите ти, че държавата се издържала единствено от данъците!!! Държавата притежава въздушното, морското, речното пространство на България! Всеки самолет, кораб, влак, приманаващ плаща на държавата! Освен всичко останало! Т.е. , ако нашата държава се издържа само от данъци, означава, че е НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!
31
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Казах че в Перник няма вода и не мога да се измия отзад за моят мъж.Глупава демокрация.
30
0
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
От истински калций май растат зъби, но заради този факт продават и фалшив!И на кравите правят нещо.
29
6
 
17
 
! Отговори
До Скептик /23/ преди 4 години
Защо пък държавата да осигурява всички граждани?От къде накъде здрави млади хора ще бездействат и ще ядат от социал, а държавата ще взима пари от моите данъци, за да лекува десетото им поредно бебе, защото кихнало?Много по-добро впечатление правят другите предложения по-долу: Пълнолетен под пенсионна възраст не се осигурява? Здраво хлапе от 7 до 16 г. не щяло да ходи на училище? Старец, който никога не се е осигурявал? Да вървят в частен лекарски кабинет и да си плащат сами!
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪС и БЕЗ здравни осигуровки ефекта е НУЛЕВ !!!Отношение от мед. сестри и лекари - НУЛАКачество на услигите - НУЛАИ пак те карат да си плащаш като поп под масата по клиничната пътека, на която се редиш с часове, за да търпиш бесни сестри да ти крещят и да те обиждат все едно си на дъното на хранителната верига !!!!!!!!!!!!!!!НИКОГА ПОВЕЧЕ болници !!! Ако ще да умирам !!!
27
0
 
21
 
! Отговори
иван преди 4 години
Нямам нищо против доплащането, но защо трябва осигуряването да е задължително? Тези пари, които сега ги давам на крадливата каса мога да ги дам за здравна застраховка и наистина да получа качествено лечение ако се налага и то без никакво доплащане. Ако държавата иска да лекува тарикатите, да ис анмери пари от друго място - примерно от акцизи за цигари се събират 3 милирда лева годишно - вместо да ги крадат да ги дадат за лечение на бедните, а нормалните данъкоплатци да оставят на мира
26
3
 
9
 
! Отговори
Венков преди 4 години
В БГ-то след 1944 не беше социализъм, а диктатура на ***.Днес пък няма капитализъм , а изроден някъкъв модел на соц.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да не плащаш, а да искаш да ползваш. Който няма трудов стаж и не е плащал осигуровки, да си доплаща и на спешен кабинет, иначе няма да има оправия и финансиране. Слагат им 10-20лв преглед на спешен кабинет и да се оправят, в крайна сметка ако цял живот не си генерирал един лев на държавата, не е чесно да очакваш безплатно.
24
11
 
9
 
! Отговори
един преди 4 години
Германецът плаща 300 евро осигуровки и доплаща 5 евро, и се лекува по германски. *** плаща 30 лв и не ще да доплаща ама иска да се лекува по германски. Е, няма как да стане.
23
1
 
15
 
! Отговори
Жо преди 4 години
До ПижоДЪРЖАВАТА е една общност от хора.Държавата не създава блага.Създават ги хората.Произведения ток или оръжие, които държавата продава от свое име, са продукт създаден пак от нас, от хората.Всичко, което има в държавата е от хората.Всичко, което печели държавата, се полага да се върне под една или друга форма на хората.Държавата е една общност от хора, която си избира ръководство, което да и служи.