Коронавирус или грип? Какви са разликите

Специалист коментира как се разпространяват вирусите
5 мар 2020 10:54, Петя Славова
9
Коронавирус или грип? Какви са разликите
Снимка: БГНЕС

Разликите между сезонния грип и новия коронавирус обясни д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

"Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан, а не горните дихателни пътища. Първите симптоми са кашлица и повишена температура. Заразените хора имат усещане, че не им достига въздух. Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват чрез подаване на кислород. Няма обаче веднага да ви втресе и да вдигнете много висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болка в мускулите", коментира специалистът пред Нова тв.

Още по темата

Тя поясни и какъв е инкубационният период при двете заболявания. "Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при коронавируса, имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом", каза още Николова.

"У нас има от всичко – грип тип "А", грип тип "Б", съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип "Б" е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения", каза Гергана Николова.

Лекарката коментира и помага ли обявяването на епидемия за намаляване на разпространението на грипа. "Затваряме училища, но детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на училище, децата се събират навън. Така, че няма голяма ползва от грипната ваканция", каза д-р Николова.

В петък противоепидемичният щаб в Бургас ще анализира данните от седмицата, за да се прецени дали грипната епидемия там ще бъде отменена.

"Пикът на грипа беше в края на миналата седмица. Имахме доста голям брой хора с остри респираторни заболявания. Обикновено, благодарение на грипната ваканция, ситуацията се подобрява. В аптечната мрежа обаче почти са изчезнали противогрипните препарати", заяви д-р Анна Стаматова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Разликата е в препарата с който ни пръскат от горе
8
1
 
1
 
! Отговори
Банкова преди 4 години
Инкубационният период при при коронавируса стига и до 30 дни в някой случай и също така има хора които са заразени, но нямат температура и кашлица!
7
3
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Пробвай за децата гаргара с Листерин кул минт. При моите помагаше при болки в гърлото и кашлица. А лайката помага извеждането на вирусите през пикочната симтема.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само премиера знае това...!:)
5
2
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
КоронаВирусите атакуват първо горните дихателни пътища и се размножават първо в гърлото - така каза лекарят от клиниката в Швабинг.Моите деца преди като имаха болки в гърлото ги карах да правят гаргара с антисептична течност вечерно време и цял ден ги наливах с чай от лайка. За 2-3 дни им минаваше.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм по-притеснена от тоя вирус тип Б, защото атакува децата. Преди месец детето ми получи усложнения и пи 8 дни антибиотик, ако пак го хване и той е по-лош от предишния вирус, пак получи усложнения, какво правим? Антибиотик отново? Болница? Коя, като всичко е запълнено?
3
2
 
5
 
! Отговори
Сору преди 4 години
Прилепите имат имунитет, защото ядат ферментирали плодове, които съдържат алкохол.- fruit bat alcohol-> в търсачката.Същия вид прилепи го има на видео със супата която беше набедена за разпространението -> fruit bat soup coronavirusЕнзима ALDH2 в кръвта на прилепите блокира вируса. Това може би е най-вероятното обяснение, защо азиатците са повече в статистиката.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво бе, понеже няма ефект от грипна ваканция, за това болните ще ходят на училище, градина и ясла. Само питам, ако тоя грип Б е толкова коварен и децата ни се натръшкат от него, като са пълни инфекциозните отделения, къде ще приемате децата? Пак ли ще има родители, които ще ги разхождат от една болница в друга?
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше добре да се уточни. Разликите. Браво!