Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето

COVID-19 е отнел средно 13 г. живот при мъжете и 11 г. при жените, които са починали
28 май 2020 09:03, Александър Попов
230
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето
Снимка: БГНЕС
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърдечния мускул и останалите органи. Това обяви на брифинг тази сутрин ген. Мутафчийски.
 
Делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Те са се срещнали с целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса.
Още по темата
Мутафчийски посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България, рентгенография и накрая скенер.
 
Колегите му на Ботуша съобщават и за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.
 
COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените.
 
Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.
 
"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от коронавирус най-добра наситеност на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват", допълни Мутафчийски.
 
Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане."
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 82-тутубао "Не дърпай дявола за опашката,,безсмъртнико"
90
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. България падна на мъже и излезе с малки щети от тая чума. Браво на целия екип и решенията, които взеха. Всеки се прави на умен, но са просто едни бачкатори повечето тук. Нито са учили да се справят с кризи, нито да помагат на болни. Просто квартални балалайки. Не се връзвайте на приказките им.. Свършихте си работата отлично! Господ да пази България.
89
8
 
3
 
! Отговори
нормален преди 3 години
Най лесно е да си ***,обратното е по трудно. Виждам че 90% от постващите са от първото! Спор и диалог са безмислени.Глупакът не знае че *** а ине иска да знае!.
88
3
 
13
 
! Отговори
Имало едно време WW2 преди 3 години
Ако тва беше при Драва Соболч, Генерал Стойчев със сигурност щеше да то прати да полива розите в тоалетните.
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че антителата спадат за 3 месеца означава че траен имунитет не се формира. Да ние честит новия сезонен грип.
86
12
 
6
 
! Отговори
До 82-тутубао преди 3 години
Само човек не стъпвал в болница,може да напише подобна глупотевина Не ти пожелавам такава ,,екскурзийка" мало умнико! Ти разсъждаваш ли бе ? Явно никога в болница не си влизал! Колко такива ербап подигравчии ,съм виждал клюмнали на 13 и 14 етаж във ВМА! И не мислят за ,,бонусчета и награди",а уплашени питат ,,Докторе ,ще се оправя ли??? Не дърпай дявола за опашката,,безсмъртнико",никой не знае кога ще опре до ,,ескурзиантите-лекари"
85
6
 
24
 
! Отговори
xaxax преди 3 години
Главата му е увредена , на тоя пациент !!! Трябва да му се повдигне обвинение, за насаждане на паника сред хората!!! Доктор съм и такива измислици , ръси този човек , че незнам кой му вярва !!!
84
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyнатаНа хората помага. На червените чехълчета и амеби, не. Доказано!
83
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ром'сКак да ти се обясни като на червено чехълче или амеба, че изменението в % е на седмична основа. И, че мерките се взимат на три последователни неблагоприятни резултат над 100 случая. Ама трябвало да има план с точни дати, кога и какво ще падне като ограничение. Таня Андреева, министър на здравеопазването при Орешарски каза, че трябва да има повече време между всяко разхлабване, за да е ясен ефекта от всяка мярка. Само, че безродниците натискат и подстрекават матрееала. Искат власт!
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умът уврежда този вирус
81
4
 
18
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
И с какво тази информация помага на хората, или те са без значение за генералите
80
1
 
19
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи."Простата логика казва че от "лекари" с 42% смъртност трябва да се държим много далече. Или ни трябват повече умрели за да продължава извънредното положение до изборите?
79
6
 
14
 
! Отговори
Онбонго дава Любов преди 3 години
Aбе ти няма ли да престанеш да травмираш хората бе
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама предният път си изпра униформата в неделя, сега пък в четвърък.
77
4
 
21
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Тоз умен българин Мутафчийски, защо не остави италианците , а да каже защо болните от грип се отчитат на седмица, а короната всеки ден!?
76
4
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Надявам се силно сърцето, дробовете, мозъка и най-вече търбуха на управляващата мафия и техните слуги, копои, куви...
75
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбираме ли че български генерал е нахлул в Италия в условията на затворени граници и се е върнал обратно, без да се съобразява с карантини, положения - редовни и извънредни. Силна армия, италианците се молят за милост.
74
6
 
18
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе генерал Годжи да не е разжалван?
73
2
 
15
 
! Отговори
тутубау преди 3 години
а 14 дена карантинка?Мне,няма такова нещо.Слу-гина-жа на СЗО са рода на Дънкан МакЛауд.Безсмъртни са.Важно е пропагандата на СЗО да върви,да има бонусчета и награди за такива като този на снимката.Пък и нали данъкоплатеца е платил екскурзииката.Колко му е.За безработните пари и помощ няма,ама за Мутафчийски екскурзия има.Бравооо!