След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?

Гл. комисар Николов: До обяд стават ясни пробите на водата
28 юли 2020 06:50, Ния Христова
97
След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?
Снимка: БГНЕС
Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това каза за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица".
 
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване Кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
 
Николов потвърди и че една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:
 
"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка".
 
"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни", добави той. 
 
Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи снощи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.
 
От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.
 
Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници заводът е в ремонт и е много вероятно замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.
 
"Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така или иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още главен комисар  Николай Николов.
 
"Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм рибар от Пловдив от два месеца няма жива риба в реката .За два месеца не съм виждал и друг рибар да е хващал риба .Така че рибата е отровена отдавна има само някви змии и плъхове в Марица .Явно редовно е тровят тая река през ден или през седмица .Според мен всяка неделя е тровят щото в неделя няма кой да ги провери ?
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки ден нов скандал. Гарантирано от Лойко, Дебелян, Каскета и Доган! Всеки ден ще е така до ОСТАВКАТА!
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е най-големият вносител на пестициди в света ! - даже по радиото всекидневно рекламират подобни продукти на BASF.Колко били полезни за земеделието ! - полезна химия няма , всичко е отрова и се продава за пари.Света е луднал за пари , пари и още пари и няма насита ! - ама скоро ще разберем дали стават за ядене.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този който го е направил да му дадат и той да пие от тази вода ! - най-справедливото наказание е това.
72
2
 
7
 
! Отговори
читател преди 3 години
"Обичам те като жена,със хиляди чаровни прелести -о бедна хубава странана алчни допотопни челюсти"...1912г. Д.Подвързачови в 2020 е същотото.
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нечовешко и за това не е грешка!Олайня...ниха ненаситните цялата страна - оцапаха реките, изсякоха горите и ще кажа като Ивав Вазов "че Господ гледа отгоре тих, невъзмутим".Брутални, оядени, безцеремонни алчни, престъпно алчни индивиди, които могат да се намерят и да отговарят за това.Днес един ме убеждаваше, че трябвало търпение, защото ставало все по-хубаво...Кое е хубавото? Че зависим от прос---таци!?
70
3
 
9
 
! Отговори
онзи преди 3 години
Внасяме отпадъците на Европа за пари и после що сме отровени. Тоя който е отровил кравите да ги плати.
69
7
 
9
 
! Отговори
Томас Линке преди 3 години
Това е Международен Мега-Скандалос и Терроризъм от България, и водата отива пряко в Еллада....Гръцкия Премиер Митзотакис и Управлението в Гърция е уведомено вчера за това , и ще ви съди до дупка за милиарди еврос .
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръглия суджук от Банкя у виновен
67
2
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
A теб те е прегръщал някой от Карлуково.
66
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно безхаберие,анархия,липса на контрол,всеки хвърля отпадъци където му падне,складираме чужди отпадъци.Каквото и да говорите,това при Живков нямаше как да се случи.
65
4
 
9
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
Да,ДДТ се използва,но като се разбра за пораженията,които нанася беше забранен със закон.Имаше осъдени за това,а не като сега.Затова бъди обективен.
64
2
 
25
 
! Отговори
затвор без оправдани преди 3 години
Там трябваше да е Гешев.Това трябва да се тълкува като тероризъм.Със сигурност е дело на частник с предприятие,,наш човек"Толкова ли е трудно тези предприятия да имат лаборатория,която да изследва водата на изхода на предприятието.Някога,аз работих такава работа.Представяте ли си какво щеше да стане с населението в селищата през които минава водата?Сега ще измислят някоя глупост и всичко отново ще се размине.
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновен е краварят защото не е носил епроветки, колби, спиртна лампа, микроскоп за да изследва водата. Ама глей ся къв безотговорник.
62
2
 
19
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
швейцария на балканите, баце-голЕм смЕх!
61
7
 
11
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
не е използвано ама друг път!през соца се ддт се изполваше масово и аз лично съм го ползвал. новобранци като теб, няма как да знаят това!
60
7
 
13
 
! Отговори
реалист преди 3 години
ТОВА НЕ Е ЧОВЕШКА ГРЕШКА - ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ НА ХУНТАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВИНОВНИ НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХУНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
59
1
 
13
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Какво значи не са опасни? Мога да ти изброя доста местности, особено край водни басейни, достъпа до които е затруднен, понеже малки и по-големи пътеки са затрупани с каквито си щеш строителни отпадъци. Тонове! Нима това остава без последствие за еко системата?
58
11
 
9
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 години
В новината е пропуснато да се изтъкне , че преди да пият вода от Марица, кравите са били прегръщани от Корнелия Нинова.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НавсякъдеЦимент,тухли,пясък,метал(макар,че от метала се окислява почвата и не е за препоръчване), не са толкова опасни,опасни са токсичните вещества и неразлагаемите пластмаси,модерни материали,дрехи от синтетични материали и други отпадъци от този вид.