Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска

До Нова година ще имаме ваксина, заяви специалистът
Обновена: 27 ное 2020 09:02 | 27 ное 2020 09:01, Петя Славова
266
Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.Това заяви пред БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов. И допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото тя трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването й.

Доцентът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

Още по темата

"Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко".

Но според него, трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Според него, към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход".

И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи".

Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спри за 3 секунди и прочети какво си написал. Ясно е, че нито изследването ще прочетеш, нито моите мнения. Аз ти казвам, че в Исландия са тествали хора, които вече са били болни. ВКЛЮЧИТЕЛНО И С IgG anti-S1 (Euroimmun ELISA). Ти ми казваш, "е, да, така е, ама то е много скъпо за България". Как може това, което си изтипосал, да е отговор на това, за което ти говоря?
190
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Добре, силно съмнително изследване без подходящо валидиране. Това,че се отчитат на 90% антитела за CoV 2, не значи че няма да бъдат отчетени със същия не голям успех и такива за всички останали. Както впрочем става с повечето такива тестове. ОФИЦИАЛНО. Само Euroimune са дали официални резултати че не могат да различават само CoV 1 и 2, което отново ми е малко съмнително. Но дори да е така,това ги прави напълно неподходящи. В Исландия и Южна Корея смъртността е една,но в България друга, освен то
189
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЛъжа, това НЕ Е маркетингово проучване, няма нищо общо с ЕДИН продукт. Какво се ползва или не в България също няма нищо общо.
188
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нормално е покрай тази пандемия да бъдат пускани маркетингови публикации, които иначе не биха минали.
187
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това го казват единствено от Euroimune, които са доста скъпички и в България със сигурност няма да бъдат такива. А има и разлика от това което казват и това, което излиза на практика. Белтъчни маркери не се правят толкова лесно. А аз казвам че за адекватно изследване на белтъчни маркери трябва валидирана Масспектрометрия. И тези маркетингови статии,трябва да бъдат валидирани със Масспектрометрия. Между другото, в България вече има доста Масспектрометри. Както и qPCR'и апропо.които просто стоят.
186
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТПродължавам да ти казвам, че грешиш. Могат да различат видове от семейството. Там е работата. Посочих ти го и това. Не могат да различат САРС-1, което не е абсолютно никакъв проблем, защото такова нещо никога не е имало в Исландия и знаем едва ли не поименно кой е бил болен с тази болест.
185
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИскам да кажа да прочетеш какво съм написал. Хайде кажи къде съм казвал нещо, което дори малко да е подобно на това, което ти твърдиш?! Стига ми слага думи в устата! Казвам ти, че изследването, което ти дадох е напълно вярно. Толкова.
184
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Продължавам да казвам,че тестове които не различават коронавируси са абсолютно безполезни. А други казват,че са дори вредни и въпреки парите,които са дадени е по добре да бъдат изхвърлени в кофата. Исландия Южна Корея са точно аутлеари. Както ще бъде и Гренландия. А 10% грешка дори да могат да бъдат различени видове от семейството е неприемлива. Те не могат да бъдат различени, обаче. Официално.
183
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Казвам, че си личи че нямаш опит с антигенни тестове. И казвам,че при представителна извадка на заразените отнесени към смъртността статистиката ще бъде съвсем адекватна и дори по точна. За втората вълна. Искаш да ми кажеш, че е по важно да разбереш стойности за първата, отколкото да предприемеш медицински мерки? Ха-ха.
182
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИсландия не е аулайлър, посочих ти друго изследване за това. Не се научи да четеш преди да отговаряш. Така и не прочете и изследването.Такива тестове са абсолютно валидни за Бъглария. И не, не казваше това до сега. Сега обърна плочата.
181
12
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не казвам, че си глупав. Казвам, че лично аз тази статия щях да я върна без адекватно валидиране. Наясно ли си,че само с уестърн не можеш да публикуваш? 10% грешка е огромна апропо, а Исландия е аутлеар. Това казвам. За България такива екзотични тестове за статистика са абсолютно безумие. Абсолютно. Ако се прави нещо трябва да има медицинска стойност. И дори за вирусните антигенни тестове препоръчват валидиране с точни методи.
180
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТХаха, виж го тоя, обяснят му нещо, а той почва с обидите. Второкласник. Ей, много си неграмотен.
179
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИ не ми намеквай, че съм глупав ("не от НАЙ-глупавите"). Нито знаеш колко дипломи имам, нито колко публикации, нито IQ-то, нито какво работя, нито нищо. Няма и значение, защото аз нищо не ти казвам, казват ти го съвършени данни.
178
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТова не е никакъв аргумент. Аз казвам, че смъртността в България не е по-висока, а не се тества достатъчно, ти казваш "смъртността в България е висока, значи се тества достатъчно". Няма логика. Колкото до тестовете, изпозвани в изследването, посочих какви са, и ти посочих, че това, което не е различават, в ТОЗИ СЛУЧАЙ по никакъв начин не може да бъде какъвто и да било проблем. Абсолютно съвършени са за ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ. Т.е. то е напълно валидно.
177
16
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Относно Исландия, аз мога да ти дам за пример Гренландия, където пък въобще няма смъртност. Което не пречи смъртността в Ню Йорк, Бергамо и България да е колосална. Затова ти дадох за пример Южна Корея. Дори да приемем това изследване в Исландия със 30-40 % грешка. Така че, Локдаун без много разсъждения.
176
15
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Виж, не си от най глупавите, на си личи че нямаш никакъв опит с тези неща. Начина на валидиране не е добър, а кросреакцията на тези тестове дори теоретична, защото има голяма разлика между теоретична и на практика ги прави не само абсолютно безполезни,но и вредни. Най добрите антитела са Dako -японски. И дори те дават много неспецифики. Германци, имам предвид Euroimune, които казават че техните китове не разпознават двата торс'а. Та така. Не случайно никой не ги ползва тия тестове.
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНе говорим за "повечето". Посочих ти, които тестове са използвани в изследването. Оказва се, че се използват такива, които засичат антитела само за САРС-Ков-1 и САРС-Ков-2. Очеизвадно е, че в Исландия абсолютно никога не е имало САРС-1. Така че в случая се оказазва, че тестовете не само са достатъчно добри, ами и абсолютно перфектни. Това, че за други случаи не са толкова добри, няма общо. Кой какво казвал, и кои са тия "германците" са приказки от пазара.Кое е смехотворно също, има из
174
19
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Достатъчно, за да бъдат изхвърлени в кофата. А това са приказки от чакалнята. 90% специфичност е смехотворна, като се прибави и 100 % неспецифичност между Sars 1 и 2 .Това го казват само германците, ама те казват много неща, които не са истина. Иначе, не , не различават повечето коронавируси. Факт.
173
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТАми много грешиш щом казваш това. Става дума само за САРС-Ков-1, а не за останалите корони, специфичността на тестовете я има има записана, сравнението е съвсем отделно. Казах ти и че има корекция и от другата страна, т.е. леталността е вероятно още по-ниска. Останалото, отново, изобщо не е по темата.
172
21
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
No test is better than a bad test,