На трапезата: 3.5 млн. яйца от "тъжни" кокошки

Толкова са местата за клетъчно отглеждане на птици у нас
Обновена: 28 май 2021 13:40 | 28 май 2021 13:40, Петя Славова
12
На трапезата: 3.5 млн. яйца от "тъжни" кокошки
Снимка: БГНЕС

Консумираме яйца от 3,5 млн. тъжни кокошки, предава "Монитор". Според статистиката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) именно толкова са местата за клетъчно отглеждани птици у нас.

Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков са необходими 600 дка за изграждането на нови сгради, а също и дворно пространство между тях, за да може яйцата, които консумираме, да бъдат от щастливи кокошки. Капиталовложенията за една такава промяна обаче биха излезли доста солени на птицевъдите, тъй като изисква въвеждането на нова водопроводна, канализационна и електрическа мрежа.

Освен това ще бъде необходимо да се наеме и повече работна ръка.

"Докато сега един човек може да отглежда около 50 000 кокошки, а при подовото отглеждане - не повече от 7000 до 10 000 кокошки, при свободното отглеждане те намаляват до 2500", подчерта той.

По думите му през 2012 г. птицевъдите масово е трябвало да сменят вече наличните си клетки с нови - някои избират да преминат към подово отглеждане, а други към клетъчно. Тогава от Европейския съюз поемат половината от стойността на кафезите, останалата част пък се доплаща от самите фермери. За сметка на фермерите остава и обновяването на сградата - промяна на отоплението и вентилацията. Оказва се, че птицевъдите обаче не са съгласни да направят подобна инвестиция, без да получат повторна помощ от ЕС или от държавата, а са по-склонни дори да фалират.

"В момента разполагаме със сгради, които поемат около 100 000 кокошки. Ако ги опразним от клетките, то те ще поемат едва 15 000 птици, над които ще има безкраен таван", коментира още той.

Припомняме, че в ЕС съществуват стандартни кодове, разкриващи на потребителите произхода на яйцата, които си закупуват от магазинната мрежа. Така например българските яйца се обозначени с BG, а цифрата пред буквите показва по какъв начин са отгледани кокошките. Код 0 означава, че яйцата са био, с единица са маркирани тези от свободно отглеждани кокошки, с 2 - такива от подово отглеждани, а с 3 - от кокошка, живяла само в клетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Кококо преди 2 години
Яйцата от промишлено отглежданите кокошки имат вкус на перушина. Гадно. За съжаление понякога това се случва и когато взимам от щастливите - най-вероятно има измами. Но са винаги хубави когато взема от село.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А яйцата от златни кокошки с кой номер са?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово отглеждани у нас, алабала. По великден масово яйцата бяха с маркировка 3PL...
9
1
 
2
 
! Отговори
Ro преди 2 години
И при тъжните, и при веселите кокошки мъжките пиленца биват хвърляни живи в месомелачките малко след излюпването им. Разбира се, консумацията на яйца от свободни кокошки, е по-малкото зло, но да... Същото е и с щастливото мляко от свободни крави - непрестанно осеменяване, теленцата под ножа, за да има мляко за нас. Естествено, че всичко това е спестено, докато гледаме снимка на симпатична кравичка сред зелено поле. Та така... това е цената на нашето плюскане.
8
1
 
1
 
! Отговори
Петьо преди 2 години
Това не е проблем, при положение, че петела е щастлив!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрите яйца са от "влюбени кокошки".
6
1
 
0
 
! Отговори
алкохол преди 2 години
Един винпром засадил лозя с площ 3-пъти по голям от България и рекламата продължава.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кокошката има мозък, но е по- известна с бутчетата си.
4
0
 
14
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Страшни простотии. Тъжни кокошки, щастливи кокошки. Няма по - вкусни яйца от кокошките отглеждани в личното стопанство и за това бюрократи и крупни ферми се брят със зъби и нокти да няма нищо в личните дворове.
3
0
 
7
 
! Отговори
друг анонимен преди 2 години
А КОЛКО ТЪЖНИ РАБОТНИЦИ ОСИГУРЯВАТ ЛУКСА НА .......
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми дали кокошките са щасливи или не - поредната брюкселско-либерастка простотия.
1
0
 
6
 
! Отговори
8110 преди 2 години
И ккаво ми пречи да си напеатам етикетчета с 0БГ и да ги лепя на опаковките? За парлама ще отглеждам известен брой щастливи кокошки и ще ги показвам при проверка. Оправете разминаването между загавието и началотоо на саттията. 3.5 млн. яйца или кокошки!