Очаква се още по-голям скок на цените при имотите у нас

Ще има и ръст на жилищното кредитиране, смята експерт
9 авг 2021 13:48, Петя Славова
169
Очаква се още по-голям скок на цените при имотите у нас
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква ни продължаващ ръст на цените на имотния пазар поне до 2025 г., като догодина можем да видим и ръст от "17-20-25%" на жилищното кредитиране. Това отговаря на дългосрочния цикъл на недвижимите имоти, който се запази и показа изненадваща устойчивост въпреки кризата. Мнението е на Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, който гостува в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цикълът на недвижимите имотите на книга се състои от 18 г., обяснява експертът: 4 г. депресия и намаляващи цени, 7 г. възстановяване и сравнително плавен 7 г. бум на цените. Бумът започва с период на временно понижаване на цените на недвижими имоти, т.нар. midcycle dip. В момента обаче навлизаме в най-горещия етап от цикъла – последните 3 години на бума.

Още по темата

"В момента не е важно да се наблюдава посоката, а ускорението", казва Делчев. "Ако днес говорим за ръст на жилищното кредитиране от малко под  15%, аз очаквам до 2025 г., когато е моята прогноза, че ще приключи настоящият цикъл и ще навлезем в депресията, дотогава този ръст да се увеличава."

Като цяло цените на жилищата в световен мащаб отбелязват най-бързото си покачване от 2006 г. насам. Въпреки очакванията, че пандемията може да изкара пазарът на недвижими имоти от релси, това всъщност не се случи. "Той има невероятна инерционна сила", посочва Делчев, който напомня, че пазарът и преди пандемията се движеше в положителна посока. "Пандемията го забави, но той в момента си наваксва", смята гостът.  

Свръхликвидността от взетите мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата по време на пандемията също се оказва допълнителен фактор. Ефектът от това ликвидно цунами  се видя ясно в момента, в който излязохме от локдауните – всички пазари, включително този на недвижимости, тръгнаха нагоре, обяснява експертът. Според него ниските лихви по ипотечни кредити са основният фактор за развитие на имотните пазари. Ниските разходи за финансиране означават висока доходност и това насочва хората в една или друга посока, привлича вниманието на инвестиционната общност.  

Монетарната политика няма да доведе до удължаване или съкращаване на цикъла на недвижимите имоти, но тя ще доведе до по-голяма амплитуда, убеден е още Делчев. Заради нея максималните нива на цените ще са по-големи от очакваното.

В някои страни има балонизиране на цените на имотите, съгласен е още експертът, като според него това е очакван ефект от цикъла. Той посочва, че връзката между доходност от актива и цена на актива почва да се губи. Това се получава, защото непрофесионалистите създават бума, а хората, които се стряскат, грубо казано - че "изпускат влака", че "децата им няма да има къде да живеят" и те навлизат на пазара в най-неподходящия момент.

Още подробности за пазара на имотите у нас, четете в Bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
28
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 години
Жалко , че не може линкове, иначе вижте на економик бг една статия със заглавие: София трябва да забави темпа на строителството. Според общината в момента се строи прекалено много, стоят празни жилища и това трябва да се намали, за да не паднат цените. Очаква се за напред търсене по около 1000 жилища на година, а само 2019 са дадени 8000 разрешителни... С тези темпове за 4 години ще се построят жилищата, които ще се търсят до 2050 г.!
141
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163В момента е за продаване, а не за купуване :)
140
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука пишете общи приказки и разсъждения. Някой търсил ли е имот последната половин година? Аз търся и ке мога да намеря. Започнах с бюджет 120000 евро за тристаен в района Павлово, Овча Купел и съседните квартали. Е няма апартаменти. Повиших бюджета до 160000 евро. Намерих 2 такива апартамвнта, но и двамата продавачи се отказаха. Реално сега и за 160000 евро не може да се намери читав имот.
139
26
 
9
 
! Отговори
Смятаи :D преди 2 години
На панелките в гетата алал да му е кой купи апартамент там :) да живееш в гето е голяма чест и хората са готови да платят двоино за панелка. Познавам хора със имоти дето живеят в чужбина и продават всичко тука не искат да се връщат за нищо на светът!
138
49
 
24
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Няма какво да се лъжем повечето имоти ,жилища, апартаменти ще останат непродадени а взелите кредити няма да могат да ги платят !
137
54
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Висоите цени на имотите ще убият и без това крехката демография. Щом това е държаван политика, добре. Нека така да бъде, просто след 2025 година, пазара ще падне и няма да се вдигне. толкова е просто ...
136
60
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите новини се очаква да бъдат следните : Купувачи на жилища масово показват ЧЕРВЕН КАРТОН НА СОБСТВЕНИЦИ,СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ,АГЕНЦИИ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И ВСКЯКАВИ БРОКЕРИ ...
135
53
 
39
 
! Отговори
Обама преди 2 години
Забелязва се едно системно, чудовищно и добре обмислено манипулиране на пазара на недвижими имоти с подобен род статии с една единствена цел, надуване на цените до небесата и формиране на бомбастични печалби за някой хора.
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската мечка ибрик не носи.
133
7
 
4
 
! Отговори
ВащаМамаСДС-@рска преди 2 години
Чудя се, дали Ванчо сигането от Драгалевци има подобни грижи.
132
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лаянар български е винаги голям експерт, даже според него цените в лаянария ще станат по високи от тия в Лондон Париж и дубай нали лаянар български велики експерто
131
52
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувачи на апартаменти няма да има. Може да си имат пари но няма да си ги дадат за апартаменти. От тук на там празни сграден . Фалирали банки .
130
51
 
20
 
! Отговори
Златото поевтинява преди 2 години
Очаква се увеличаване на лихвите по кредитите...Свършват лесните пари!
129
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези имоти на снимката очакват булдозер, а не купувачи/ако не са балъци/.
128
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавния момент ще е когато лихвите тръгнат нагоре. И това ще е до 2 години след безумното печатане на пари заради Ковид.
127
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лихвите по кредити не случайно са плаващи...сами си правете сметката какво следва след ултра ниски лихви,и какви ще са цените на жилищата.
126
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анализатора си го каза ...в момента хората /инвеститорите с парите и сметките/НЕ КУПУВАТ ЗА ИНВЕСТИЦИЯ ...те са се оттеглили и са дали път на шараните с ипотеките и тези които ги Е СТРАХ че ще изпуснат влака ...на пазара са само спекуланти купили на зелено и опитващи се да пробутат имоти на зверски печалби на тези дето не си правят сметките и после ще реват
125
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента банките раздават ипотечни кредити на ниски лихви ...Сега Ви задавам въпроса КАК банките СЪБИРАТ ТЕЗИ КРЕДИТИ ?Отговора е простичък ,събират ги като вдигнат лихвите ,това е процеса от хиляди години ..а при тази инфлация ако си мислите че ще излъжете банката да вземете голям кредит и да се обезцени с инфлацията ...много,много сте се излъгали
124
1
 
29
 
! Отговори
До 132 преди 2 години
Ами що не купиш сега апартамент,та да видим как ще го изплатиш с наеми за 10 години?В момента цените са колкото 25 годишни наема без данъци,такси и ремонти. Ако сложиш и лихва по ипотека отива на 35-40 годишни наема.
123
0
 
11
 
! Отговори
До пецата преди 2 години
2008 и 2009 и след това нямаше капитализъм ли?!