Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румбата-кошмарът за България!
77
7
 
12
 
! Отговори
Аман от загубеняци преди 2 години
Стигате с то Радев.Добре разбрахме платено е и трябва да пишете,ама ставате досадни,отвратителни и смешни.
76
11
 
9
 
! Отговори
Отровна гад преди 2 години
Поскъпването на живота в България е по вина само и единствено на Румен Радев! На някой друг!
75
1
 
4
 
! Отговори
морски преди 2 години
Още повече бедни в европа, още повече социалтуристи през Лятото ни.А и досега не достигаше персонал.
74
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Некадърните психопати в Брюксел ще решават проблемите, които те самите създадоха.Няма по-разрушително нещо от неуморен ***.
73
2
 
11
 
! Отговори
ръждата преди 2 години
ЕС закрива АЕЦовете под натиска на САЩ! Урановите ресурси на планетата ни са много малко. А, сега познайте коя държава експлоатира най-много АЕЦове в света!!!!!! Джокер - не, не е Русия, нито Китай, дори взети заедно!!!!! В РФ - 38, в Китай - 35. В САЩ - 93!!!!!!! -))))))))
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо не построихте Белене бе простаци...на ви сега демокрация..гейовете от Брюксел да ви плащат скъпия ток и храната
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ВИ ЗЕЛЕНА СДЕЛКА, СЕВЕРРЕН И ЮП!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха да ни е честит Новият световен ред! И това с данъците в последното изречение много радва... Време е да огледаме здравината на уличните стълбове.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милен Керемедчиев е от статуквото и какво е казал не ни интересува
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Ясно е, че без атомните централи "зелена сделка" на този етап е невъзможно." - Русия залага на атомната енергия, защото ресурсите и не са вечни. Атомната енергия е със нулеви емисии, но ЕС никага няма да я призмае, защото целта е да се задуши икономиката на Русия и Китай. Ако се признае за зелена атомната енергия, то няма да могат да налагат въглеродни такси на стоките произведени в Русия и Китай, а и двете страни изнасят много за ЕС.
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация???? ..!!!!! Иде времето на Д.ивият Диктаторски Капитализъм!!!! Жал ми е единствено за децата и за възрастните!
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До резултатитеТроле,не разбра ли,че кризата е Световна?Откъде ви събират,такава ?
65
0
 
18
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Ще увеличат данъците, с парите ще подпомогнат частните електроразпределители за да може цените на тока да се задържат поне на сегашното ниво.Масрафа го плаща народа винаги.Да не забравяме, че частниците изнасят и 30% навън при огромни печалби.
64
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България ще бъде още по-зле, заради хаоса в държавата от "мъдрото" управление на Чорапа...
63
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението на планетата ни нарастна твърде много, а ресурсите намалят в пъти по-бързо пропорционално с ръста на насесението! Извода е...???? Именно! Рязко спнижаване численоста на населението, за да може "богоизбрания" процент да продължи съществуването си. Новите скрити научно открити енергоизточници не ги удовлетворяват защото ако бъдат приложени те биха загубили власта и контрола над обществото.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези със зелените сделки или са колосални некадърниици или са типажи тип Бойко. Колко трябва да си шашав по цялата глава да затваряш масово ТЕЦ-цове и АЕЦ, да налагаш огромни въглеродни такси, срещу скромната надежда, че някак за две-три години ще минем всички дружно на мелници и панели. Е в краен случай си си оставил вратичка - газови централи :))). И то при почти един доставчик - Русия, на която от години налагаш санкции заради САЩ, които сега си траят. Това се вика да паднеш на воле на Вовата
61
13
 
9
 
! Отговори
резултатите преди 2 години
Управлението на Радев доведе до политическа икономическа а скоро и финансова криза като ни спрат парите и не може да плащаме по дълга. Пълна разруха и разпад на държавата.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стагфлационната спирала в действие. Колкото повече се повишават цените.толкова повече се свива потреблението. И така до безкрай.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но за Китай никой нищо не казва" Ако не е Китай ще се върнете в байТошово време. Няма да има много стоки по магазините, а за тези които има, ще се чака с години и ще струват 10 пъти по-скъпо от сега. Така че, да благодарим на братския китайски народ за лукса в който живеем.