Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти нямаш ток да се обръснеш, но смело затваряш де що има Тецове и АЕЦ, защото си басии екото. Освен това агресивно репресираш автомобилния бранш да минава и той на ток. Ама се оказа, че перките и панелките не правят достатъчно ток. Така изведнъж, Вовата Путин се оказва единственият ти спасител с неговата газчица. Само дето ти с години си му налагаш санкции и сега и той се е понаточил да те уважи изодзад и да си върне загубеното. А нашите ортаци отвъд океана си трайкат и гледат сеир. Те газ имат.
97
3
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
До Христо ХристовЛаладжия , празна била .празнаа е само в България .Гърците даже вече са на азерска газ.Но вие умните и хубавите само знаете да ланкате с вдигнат юмрук.Празни пози и прказки.
96
1
 
3
 
! Отговори
до меншевик преди 2 години
Бих гласувал единствено за Дарт Вейдър!!! -))))
95
0
 
3
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
се премества в Германия
94
1
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 2 години
Неква фалирала фирмичка за некви електро триколки щели били да инвестират...Действаща българска печиливша фирма за производство на електро бусове от Русе собственост на бизнесмена Росен Даскалов се мести в Германия .В Германия-Където заплатите в сектора са нат 10 хиляди лева!
93
1
 
1
 
! Отговори
Меншевик преди 2 години
Предлагам от некъде да ни дойдат некакви меншевики да гласуваме за тях. Нема смисъл да гласуваме за болшевиките.
92
1
 
8
 
! Отговори
до предложение преди 2 години
Вината не е нито в Гърбавите, нито в Бошевиките, а в Нас!!!!! Ние гласуваме за тях, ние ги избраме и ние ги делегираме с власта да ни управляват!!!!!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Бойко за 12 години защо не тури едн чypка на на Таджикистан на газопровода да точиме сега от нея ефтина таджикска газ, а? Пак гласувайте на 14ти за ГЕРБ и за Борисов!
90
1
 
17
 
! Отговори
F-16 Blocl-70V преди 2 години
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза, нямаше да растат цените в България, а страната ни щеше да е основен енергиен играч в Европа.
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам синдром на раздразненото черво. Не мога да ям боб.
88
8
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
Имаме траба от азерите и руснаците, Бойко щеше да ни превърне в енергиен играч.ЕС компаниите щяха да се местят в България заради евтините и стъбилни енергийни източници. Ноооо " вдигнатия юмрук" спряха всичко-пълна липса на визия ,пълна липса на развитие .Само демагогия и популизъм.Само някакви празни лозунги и разтягане на локуми ....
87
7
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам ГЕРБ и Радев да вземат по 40% от вината, Слави 15%, и останалите 5 % вина може да се дадат на Мая или на Христо.
86
2
 
17
 
! Отговори
до тролчетата преди 2 години
""""Радев управлява, затова цените хвъркат до небето.""""" ------- Тролчета, не съм Фен на Фърчилото, но не той управлява държавата! Президентската институция в Бг има представителна функция!!!! Пряката власт е в ръцете на Министър Председателят, с подкрепата на мнозинството в Парламента! Не Радев спря проекта Южен Поток и АЕЦ Белне, а Винету!!!! Не Радев се отказа да подпише дългосрочен догор за газ с РФ, а Винету!
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната криза няма нищо общо с ИТ компаниите.
84
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видими резултати от управлението на кремълския агент Радев.
83
2
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 2 години
В момента има битка за преразпределяне и влияние дори управление .Високо технологичните компании и компаниите от социалната ИТ индустрия срещу старите индустриални корпорации.Досега ИТ коорпорациите обраха каймака от пандемията ,а индустриялницте само губиха.Тази нова енергийна криза е част от битката....
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЕС закрива АЕЦовете под натиска на САЩ! Урановите ресурси на планетата ни са много малко." На вас са ви много малко, но Русия има изобилие от уранови ресурси. А газта и нефта и също са много, има най-много от всички, но намалвят. Затова изгражда енергиймата си стратегия на базата на ядрената енергетика.
81
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
резултата след 12 години ГЕРБ! инфлация , взема парите тиквата и се скри
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не са си запълнили хъбове строили специално за туй както си запълниха нефтените хранилища,че тези на техните производни,иначе заплатите на всички заети в тоз сектор заедно с охранителите по фирми са си течели канализирано,като по тръба,но газ не донесли,ама на други донесли за заплати по високи изчислени на основа стокооборот ангажиран с тези дет си получавали заплатите без натрупан запас за ресурс необходим,като за пазар,че още на момента реализиран,ако има на кого от бърз скок за иновативни
79
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами кой е виновен бе чалгар?От както вдигна юмрука всичко тръгна надолу!И вие му се вързахте!