Търсенето на имоти у нас е по-голямо от предлагането

Цените на жилищата в София са скочили с 12%
28 окт 2021 09:02, Ния Христова
59
Ръст от 30% в търсенето на недвижими имоти в София за последните години, а цените са нараснали с 12 на сто. На какво се дължи повишението в търсенето и в цените?
 
"Много са причините и те са обективни, точно заради това не може да се говори за балон, който да очакваме да се спука. През последната година цените са нараснали с 11% за София, но това е едно плавно покачване. Така се случва от 2018 година насам. Дори ако проследим един по-дълъг период от 6 години – общо покачването е с 46%. А с 63% са нараснали цените през период, който ние определяме като "балон" - 2006-2008 година", каза мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че ситуацията в Пловдив наподобява в София.
 
"Интересно е, че са нараснали цените на къщите. Интересът към тях е желанието на млади хора да живеят в екологична среда, да отглеждат децата си на чист въздух. Свързан е с огромното желание на българина да живее по-добре, по-комфортно. До дискусията, която направихме миналата седмица, си мислех, че лихвите по ипотечното кредитиране, които са ниски и все повече падат, е една от основните причини за покачването на сделките. Но не най-важната. Има друга причина – това са спестяванията, депозитите на българина. През последните години те са се увеличили с 20 млрд. Говорим за 60 млрд. депозити в началото на годината. Има по-засилен интерес към по-големи жилища. Има спад в наемите, както и в тяхното търсене. Има много свободни имоти. Около 20% са освободените", допълни Стойчева.
 
Относно това как се е променил профила на купувача, тя отговори: 
 
"Това, което "Пощенска банка" внесе като информация за хората, които ползват кредити, предполагам, че това са млади хора до 40 години – семейства, висше образование, добра доходност. Банките внимават на кого отпускат кредити, не е така безразборно, както беше през 2006 година", посочи мениджърът на Imoti.net.
 
"Купувайки имот на зелено, подписваме договор, който е на добра воля. Не ставаме собственици на нищо, той не дава никаква гаранция. Но е предпочитано като вариант, защото е по-евтино. Когато излезе Акт 16 – един имот се продава с 20-30% отгоре. Експертите, с които те говорят, казват, че до 2023 година такъв ще бъде ръстът. Но има други финансови експерти, които смятат, че може да сме в 18-годишен цикъл и това нарастване може да продължи и след 2024 година. Но в момента има обективно търсене за този ръст, а то е много повече от предлагането", категорична е Снежана Стойчева.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ХОРАТА КОИТО КУПУВАТ ГОТОВИ ЖИЛИЩА НАМАЛЯХА МНОГО И ТАЯ РЕВЕ ОТ МЪКА! ПРЕДИМНО СЕ КУПУВАТ ЖИЛИЩА КОИТО СЕ СТРОЯТ И СА ПО-ЕВТИНИ ОТ ТОВА! ИМА СТРОИТЕЛИ КОИТО ЗА 1 ГОДИНА ПРАВЯТ БЛОК И ТО ГОТОВ НАПЪЛНО А ИМА И ТАКИВА КОИТО ВЕЧЕ 3-ТА ГОДИНА ВЛАЧАТ СТРОЕЖА НА БЛОК СЪС СЪЩИЯ РАЗМЕР!
29
1
 
14
 
! Отговори
До кмк преди 2 години
Продават всякакви жилища. Жилища купени от кухи ЕООД-та регистрирани по ДДС два дни преди покупката. Включително има жилища, които ги продават заедно с *** ЕООД-та. Или спекулантите,които продават,но сделката да е догодина, щото ако е тази ще трябва да платят един хубав данък печалба за този имот и за предишния.А малките строителчета - те търсят директен кеш под масата,колкото повече, толкова повече.
28
11
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Tра-ла-ла-ла-лааааа :))) Аз моите имоти си ги купих 2016, сега ако реша, мога да ги продам на тройна цена :))) Кой иска да изплаща по 30 години ипотечен кредит. Не купиш ли имота на 100%, значи нищо не си направил
27
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора търсят, а предлагане няма.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината я знаем и примери колкото искаш. Българинът в над 90% има собствен ИЗПЛАТЕН имот и затова не му е проблем да стои празен , ако сме като в щатите - 90% с ипотеки няма как да държим по 2 имота празни и забравени.
25
2
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО ТЪРСЕНЕТО Е ПО-ГОЛЯМО ОТ ПРЕДЛАГАНЕТО НЯМАШЕ ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ОФЕРТИ ПРОДАВА В САЙТА КОЙТО РЕКЛАМИРА ! ТА ДА СТАНЕ ЯСНО НА ВСИЧКИ КАКВИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИ ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПРОДАЖБИТЕ И ПЕЧАЛБАТА НА САЙТА ДА СЕ КАЧИ!
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си тотално луд при тези цени да инвестираш в имот. Имам предвид масовото което се предлага. Има инвестиции с много по-добра възвращаемост.
23
20
 
7
 
! Отговори
кмк преди 2 години
От 15 години насам се обяснява, че има балон, а такъв няма... в софия има търсене и ще продължава да има.
22
0
 
38
 
! Отговори
Грую преди 2 години
Търсят се жилища, ама се продават кочини.
21
2
 
27
 
! Отговори
Едно е ясно преди 2 години
В цикъл е мениджърът. Повтарят мантрата за повишаване на цените на всеки три месеца, а реални сделки няма.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, защо трябва всеки ден да ни досаждате, че се търсели имоти със писане на статии. Оттук се разбира, че това което се пише е ЛЪЖА. Балъци НЯМА.
19
7
 
0
 
! Отговори
кмк преди 2 години
До анонимния: не съм видял досега в имоти да продават жилища с ддс. Не лъжи като дърт представител на малцинство
18
3
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
В НАШИЯ ВХОД ПРЕЗ 2020-ТА 3-*** НАЕМАТЕЛИ НАПУСНАХА И АПАРТАМЕНТИТЕ ОСТАНАХА ПРАЗНИ! ПРЕЗ 2021-ВА В СРЕДАТА ПРОДАДОХА 1 ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ И ОЩЕ 2 ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТОЯТ ПРАЗНИ! ДА ИМА РАЗДВИЖВАНЕ 2021-ВА НО ТО Е МИНИМАЛНО! ТАЗИ Е НАЙ-ОБИКНОВЕНА ЛЪЖКИНЯ ИНТЕРЕСЧИЙКА , ОПИТВАЩА СЕ ДА НАКАРА НАРОДА ДА КУПУВА!
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам няколко застояли апартаменти в Младост.Прашясват в имот бг от година-две с беснословно високи цени. Вчера ги вдигнали още - единия +100 бона в евро, другия с +150 бона (без ДДС).Нема такъв смех!
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ко дъ прайм.Тва е.
15
0
 
10
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Значи да изчакаме месец два да измести малко хората и цените ще паднат. Лесно.
14
2
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ДОРИ ЗА СОФИЯ! БРОЯ НА СКЛЮЧЕНИТЕ СДЕЛКИ ПРОДАЖБА ЗА 2021 ДО МОМЕНТА Е ПО-МАЛЪК ОТ ТОЗИ ПРЕЗ 2019-ТА ГОДИНА СЪЩИЯ ПЕРИОД! БРОКЕР АКО НЕ ТЕ ИЗЛЪЖЕ, ЧЕ ИМА ГОЛЯМО ТЪРСЕНЕ НЯМА ДА Е БРОКЕР!
13
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. На всякъде има празни сгради с незакупени жилища. Една част ги превърнаха в хотели. Други пустеят. Абе тоя вестник да не е собственост на някоя брокерска къща, че само надува балона и пише лъжа след лъжа на тема имоти. Разходете се по улиците и вижте истината с очите си. Предлагане бол, търсене никакво.
12
3
 
29
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
всеки ден бълват подобни статии... много скоро предлагането от ЧСИ-та и банки ще наводни пазара...
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората *** като мухи, тие апартаменти им в главите. Тие апартаменти за мавзолеи ли ще ги ползвате?