Скъп ток и брашно, ще спре ли да расте цената на хляба?

През последните 10 г. брашното не е било толкова скъпо
19 дек 2021 11:24, Ния Христова
146
Скъп ток и брашно, ще спре ли да расте цената на хляба?
Снимка: Pixabay
Ще спре ли да расте цената на хляба?
 
"Никога досега в последните 10 години не сме работили с толкова скъпо брашно. Никога досега не сме имали такава невъзможност да предвидим какво ни чака утре по отношение цената на енергията. При нас се оказва, че всяка партида хляб излиза с различна себестойност", обясни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред Нова тв.
 
Кукушева уточни, че хлебарите са най-енергоемкият бранш в сферата на хранителното производство.
Още по темата
 
"След лутането и след шока от все по-високите цени ще дойде и фалитът. Предполагаме, че голяма част от хлебопроизводителите ще загубят своите пазари и ще са принудени да затворят още през второто тримесечие на 2022 г.", допълни тя. И уточни, че вече има четири-пет големи завода, преустановили работа заради цената на енергията.
 
Кукушева категорично заяви, че не може да се планира колко струва хлябът. 
 
"Ние сме задължително на минус и въпросът е докога ще го караме така. Не е възможно да е за дълго. При хляба производството е ежедневно", допълни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.
 
Сред възможностите на производителите е да бъде намален грамажът на хляба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
7
 
! Отговори
Дружески съвет преди 2 години
1. Не яжте топъл хляб. 2. Купувайте преоценен хляб от верижната пекарна. 3. Дръжте го във фризера. 4. Яжте по 2 филийки на ден. 5. Избягвайте белия хляб и тестените изделия.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обедняването няма много общо с Борисов и изчагъртването. Навсякъде на запад обедняват, в западна Европа ще обеднеят няколко пъти, асортимента ще се свие както беше при соца, но това няма да бъде трагедия за тях, ще се живее. Трагедията ще бъде за васалните държавички като България, може да се стигне до глад и масови епидемии заради студа и нарушената инфраструктура, ковид-19 ще изглежда като приказка.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме вълнува, защото един черен хляб от 600 грама за 2 лева го изяждам за 4 -5 дена. Бягам далеч от бяло брашно, бяла захар, бяла сол, краве мляко и всякакви сладкиши. Подслаждане само с мед. Затова и ковида не ме затрудни повече от 2 дена, а колко хиляди дебелаци ги отнесе.
23
1
 
2
 
! Отговори
Леба ми е скъп преди 2 години
Минавам на пасти.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на селсксото стопанство, животновъдство и продоволствията на Бразилия Кристина да Коста Диас посети Русия да преговораря за възможно увеличение на доставките на азотни торове от Русия.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще забрани износа на селскостопанска продукция за Холандия. Цената на зеленчуците от оранжериите в Холандия расте заради високите цени на газта. Оранжериите в ЕС са в по-голямата си част от трето поколение заради високите цени на енергията. В Русия оранжериите са от 4то и пето поколение които консумират повече енергия, вече се експериментира с оранжерии от 6то поколение с изкуствено осветление, които са напълно независими от слънцето и климата.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът е толкова оглупял,че е стигнал степен на невменяемост! Последната година всичко се влоши в държавата-икономика,инфраструктура,стандарт.Неква страшна инфлация.Всичко поскъпна,но народа доволен,защото Борисов е изчагъркан и не краде.Така му промиха мозъка на тоя народ,че ослепя.Е хубаво бе,Борисов го няма година.Къде са крадените от него милиарди?Защо теглиха заем служебното?Нали в България имало пари,но се крадяли.Къде са тея пари!Година вече не ги виждаме.Всичко дори е по-зле .Къде са бе
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така брашното поскъпна,като имаше толкова добра реколта от жито???Май ми понамирисва на саботаж.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма газ - няма азотни торове, за производството им е необходим газ - значи ниска реколта, няма храна. Дефицитът на азотни торове ще продължи през 2022 и поне 2023 годинина. Очевидно е, че Русия и Белорусия не могат да задоволят целия европейски пазар на азотни торове, значи ЕС ако искат да ядат, трябва да заслужат с поведението си пред Русия и Белорусия привилегията да купуват азотни торове от тях.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде,айде!Цената на хляба растеше и при по-евтиния ток и при по-евтиното брашно.Възползвате се от ситуацията и си търсите причини.Май ще трябва да си внасяме и хляб от Турция.Там е 30 стотинки.
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не беше скъп преди година,две ...Защо всичко е извън контрол от свалянето на Борисов ?! Е как 12 години ситуацията беше прилично устойчива и сигурна?!Как 12 години не бяхме притеснени за елементарните битови нужди?!Стига с това "в световен мащаб".Преавратаджийте ще си платят за всичките компромати и фалшове,които изфабрикуваха и излъгаха народа.Пътят Сф-Вн е като гробище,те спрели АМ Хемус.Пълни неадекватници! И пак се ровят да петнят за девиденти.ОК,но не спирай важната магистрала.Докажи
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко идва от партизанските действия на мафията.
14
1
 
5
 
! Отговори
ори-мели-яж! преди 2 години
от агнешкото отвикнахме, ще отвикнем и от хляба за да не напълняваме!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 То идеята не е да се върнем 100 г назад и да почнем пак всеки да си прави хляба,сиренето и колбасите. Трябва да се намеси държавата и да спре такива нелогични надценки. Като се върна от работа уморен няма да ми е до това трпърва да трябва да си пека хляб. Или пък да ставам сутрин по-рано,за да го правя. Едно е събота и неделя като си си вкъщи. Друго е през седмицата.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хлябът е вреден. Не го яжте. Бойко Борисов яде само пържоли. Вратни.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладен човек с пет букви?Веган.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко идва от скъпия ток. Все пак нали не си мислите че хлябът се пече на дървени въглища.
9
2
 
2
 
! Отговори
предложение преди 2 години
МОНОПОЛ ВЪРХУ ХЛЯБА както цигарарите и напитките!
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина копувам жито. Меля в мазата. Меся. Пека . Ям. Ако става ядат и челядта и жената.Стига глупости. Смени държавата.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основните подмолни действия предстоят и то най вече в общинските структури тотално доминирани в големите градове от калинки на бб полукриминалната групировка!Нека не забравяме все пак че 95% от хлебопроизводителите да фирми на ГЕРБ-ДПС