Драганов за бежанците: Водещо е какво е добре за тях

Той призова тези, които могат да продължат да ги обслужват
16 май 2022 10:00, Петя Славова
52
Драганов за бежанците: Водещо е какво е добре за тях
Снимка: БГНЕС

С настъпването на летния сезон идва въпроса какво ще правят бежанците настанени в хотелите по морето.

В момента клиент на хотелиерството в качеството си на туроператор е държавата и това е Държавната агенция за бежанците. Договорът е между Държавната агенция за бежанците и съответните хотелиери. Средствата са от Европейския съюз и от държавата. Това каза пред БНТ доц. Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма.

Още по темата

Той коментира, че хотелиерите, които имат възможност, би трябвало да продължат обслужването на бежанците. "Водещото тук е какво ще бъде по-добре за самите бежанци - не толкова за хотелиерите. Хотелиерите се измъчиха - те много дълго време не получаваха пари."

Драганов припомни, че в помощ на бежанците се включиха много граждани, които предоставиха квартири, включиха се доставчици на храни, тъй като в началото никой не беше подготвен за тази ситуация. Самите украинци заявяват, че са доволни от предоставените им услуги. Можем да кажем, че туристическият бизнес се е справил добре.

Сега сме в ниския туристически сезон и има възможност за настаняване, тъй като заетостта на легловата база е под 17%. Ако държавата среща затруднения да прехвърля бежанците от едно място на друго, може би е по-добре да останат там, където са, докато се устроят. Още повече, че хотелиери изразяват желание това да се случи.

По думите му в момента и хотелиерите са доволни, защото 40-те лева, които се плащат, са достатъчни, за да се покрият разходите.

Войната в Украйна не е спряла и бежанци започват да пристигат, така че правителството ще трябва да вземе решение как ще процедира с настанените вече украинци, както и с новопристигащите.

Той коментира и предстоящия туристически сезон, като обясни, че се очаква той да бъде по-скъп. Прогнозира, че ще има фирми, които ще пострадат, тъй като няма да могат да постигнат ниво на доходите съответно на съвременната ситуация. Акцентира, че в момента се наблюдава повишено харчене на пари, част от което е насочено към туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
А на мен пък ми втръсна някакви с неизяснен пол от ЕС да плащат за етническото погубване на Родината ми Майка България! Ние трябва незабавно да напуснем ЕС,като за това ще намерим абсолютната подкрепа на Келтите-"Френска" Бретаия,Шотландия,Уелс и Ирландия. Аз се заемам с Лонгедок и въобще Богомилските Катарски Пиринейски Земи! Защо няма безплатни хотели и храна за нас,а само за некакви номади с претенции да са богове ? Защото това е една гнусна проеврейска политика! Напред,Русия!
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай цялата дандания с бежанската вълна един въпрос не ми излиза от главата. Ако във Варна и Шумен се води война дали бих отишъл в София и Видин, където е спокойно или бих емигрирал в Румъния и Полша. Защо не се изнесат в мирните украински градове, а бягат в чужбина? Защо им организират хуманни коридори за навсякъде, но не и за собствената им страна?
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако целта та тези статии е да се нагнетява напрежение и омраза към натрапниците, много добре ви се получава! Скоро фразата -украински "бежанци"- ще присъства най-често в криминалната хроника.
40
0
 
20
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Ако питаш тях, съвсем ще закъсаме, те искат първокласни хотели, безплатна почивка на море вече 3 м., но не пречи и още 3, дрехи с етикети, сиреч нови храни, опаковани, както те искат. Питам те господине, те бежанци ли са или скъпи туристи?
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната свършва. Украйна е спечелила според Нато. Не би ли било по добре да се завърнат по домовете...
38
0
 
18
 
! Отговори
Водещо е, преди 1 година
изискването да се обърне внимание и на БЪЛГАРИТЕ.....А който иска да играе ролята на обслужващ персонал, да го декларира писмено и после да не оплаква....
37
1
 
29
 
! Отговори
Дойдоха с жипвЕтЕ преди 1 година
си заседнаха у нас. Харесва си им тук и тва е. В Украйна и ток и вода и интернет си има. В огромната част пт страната няма и война. Ама чак пък хотели на моренцето и храна за без пари няма.
36
0
 
11
 
! Отговори
До Zzz 33 преди 1 година
Не бе приятелю, не са те за трепане.
35
0
 
16
 
! Отговори
Най-добре е преди 1 година
Ол инклузив на 5 звезден на морето. С храна на корем басейни джакузита шезлонги сауни солариуми и коктейли във водните барове. И това да е за без пари и без краен срок. Затова хващайте се и бърже да им го осигурявате на тези клетници с Жипове!
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-доброто за НАС и за тях е да се омитат по-бързо! Зрее напрежение, скоро на българите съвсем ще им писне от неблагодарните, нагли и алчни украинци и ще се стигне до грубост!
33
1
 
21
 
! Отговори
бургазлийка преди 1 година
Този какъв е ? Има ли един ден трудов стаж в реалния бизнес ? Цял живот на държавна хранилка и на бюро? Какъв е този институт за анализ и оценка на туризма ?!?! Само хрантутници и лежпери, че и акъл дават. АЗ МУ ПЛАЩАМ ЗАПЛАТАТА, А ТОЙ ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ И ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ! Я марш оттук ! В Равда има детски лагер за НАШИТЕ ДЕЦА, КОЙТО Е ПОСТРОЕН ОТ НАС!Ако закарат тези навлеци и за наште деца няма място - БЛОГАДА, СТАЧКА, ОСТАВКА! ДА СЕ ВРЪЩАТ ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ - В ЗАПАДНА УКРАЙНА НЯМА ВОЙНА!
32
1
 
30
 
! Отговори
тя преди 1 година
Доброто за бежанците , а лошото за българите ! Няма такава държава !
31
1
 
32
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
така ли ,в Украйна високи наеми , а в България без пари ,почивка на морето !
30
1
 
27
 
! Отговори
тя преди 1 година
Вечните дупедавци !Страдащи са българите !
29
1
 
32
 
! Отговори
тя преди 1 година
По всичко личи ,че България им предлага най- добри условия за сметка на българите разбирасе !
28
1
 
26
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Моля, някой хотелиер да се обади, къде ума олинклузив за 40 лева дневно! За 3 членно семейство питам. Плащаме веднага, няма да чакаме ЕС или филанкишията да преведе пари. Няма да създаваме проблеми, да бием камериерки или да режвм гумитве на йолитв на другите гости.
27
1
 
32
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Изобщо не ме интересува какво е добре за досадите , натресли се в страната ни . Важно е , че за българите става все по-зле . Да се връщат в страната си . Иман села и градове без военни действия . Да си садят картофи и марули и да се самоотглеждат . Вън от България
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водещото е, колко ни струват на нас!
25
0
 
34
 
! Отговори
тя преди 1 година
затова от Германия идват в България , защото ние като най. бедни се оказахме най- дашни !
24
1
 
21
 
! Отговори
До Тя преди 1 година
Чета по техните групи,че в Западна Украйна са вдигнали цените на наемите толкова много,че не могат да си позволят да наемат жилище там.